Çatılarda güneş panelini teşvik için düzenlemeye gidiliyor!
Yenilenebilir enerji kaynakları potansiyelini devreye sokarak, enerjide dışa bağımlılığı bitirmeyi hedefleyen hükümet, çatılardaki güneş paneli kurulumunu teşvik için önemli bir düzenlemeye gidiyor. Bu kapsamda lisanssız elektrik güneş santrali projesini kurma noktasındaki bürokrasi ciddi oranda azaltılarak, yaklaşık bir yıl olan izin ve kurulum sürecinin 3 aya indirilmesi hedefleniyor. Belediye ve dağıtım şirketlerine ödenen proje ve onay bedelleri de yüzde 90 oranında azaltılarak, yaklaşık 15 bin liralık maliyetlerden bin 500 liralara çekilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayımladığı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde de önemli bir değişiklik yapıldı. Bu değişiklikle de binalarda enerji kimlik belgesi sınıfı en az “C” olacak şekilde mesleki yeterlilik sertifikalı uygulayıcılar tarafından yapılacak ısı yalıtımı uygulamaları ile binanın kendi ihtiyacı için yapılacak güneş kaynaklı yenilenebilir enerji sistemleri artık ruhsata tabi olmayacak. Yani binaların kendi ihtiyaçları için yapılacak güneş enerjisi paneli kurulumunda yapı ruhsatı izni aranmayacak.

Güneş panelleri çatıları donatacak
Güneş enerjisindeki diğer prosedürlerin de hızlanmasıyla 2018’de çatıların güneş panelleriyle dolması bekleniyor. Tüm bu çalışmaların inşaat sektörüne gönül vermiş müteahhitleri de etkilediği gözleniyor. Alınan ve alınacak kararların enerjide dışa bağımlılığa önemli bir katkı sağlayacağını belirten 216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar, bürokrasideki engeller biran evvel kaldırılarak, yenilenebilir enerji kaynakları konusunda teşviklerin artırılabileceğini söyledi. Dündar, “Hükümetin çalışmalarını takdirle karşılıyoruz. Biz de Çekmeköy’de inşa edip hayata geçirdiğimiz 216 Butik Plus projemizde binalarımızın çatılarına güneş enerji panelleri koyarak, sınırsız enerji kaynağı olan güneşten en iyi verimi almayı amaçladık. Bu paneller sayesinde gün içinde güneş enerjisinden elektrik elde edip, enerjiyi hem kapalı otoparklarımızın hem de binaların içindeki koridorların aydınlatılması hususunda fayda yarattık” bilgisini verdi.

Vatandaş da istiyor
Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, günümüzde insanların sadece barınma ihtiyacını karşılamak için konut sahibi olmak istemediğini söyledi. Babacan, “Konut alıcısı son derece bilinçlendi. Projelerde enerjinin verimli kullanılmasına yönelik neler yapıldığı öncelikli sorular arasına girdi. Lisanssız güneş enerjisi santrali kurmanın kolaylaşacak olması bizleri yeni projelerde güneşe yönlendirecek” dedi.

Yapıen İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Celal Koçe de konu ile ilgili yaptığı açıklamada, yenilenebilir enerjiyi projelerde uygulayabilmek için mevzuatın olabildiğince sadeleştirilmesi gerektiğini söyledi. Çevre güzelliğinin de ön planda tutulması gerektiğine vurgu yapıldı. Sefa İnşaat yönetim Kurulu Üyesi Sefa Öztürk, işlemlerin maksimum verimli cihazlarla yapılması gerektiğini ve bu işleri yapacak kişilerin lisanslı ehil kişiler olması gerektiğini aktardı.

Isı yalıtımı unutulmamalı
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, ısı yalıtımı konusunun da unutulmaması gerektiğini hatırlattı. Isı yalıtımı olmayan binalarda daha kuvetli yaptırımların olması gerektiğine vurgu yapan Durbakayım, “Enerji kaybının büyük bir kısmı yalıtımsız binalardan oluşuyor. Burada önlem şart. Bunun yanısıra binalarda güneş paneli kurulumunun ülke ekonomisine faydası büyük olacaktır. Projelerde güneş panelleri kullanımı artar" bilgisini verdi.

Satışlara olumlu katkı sağlar
Enerji tüketiminin cari açığı arttırdığını belirten Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, yenilenebilir enerjide mevzuat kolaylığının enerjisinin bir kısmını güneşten alan proje sayısını artıracağını söyledi. Exen İstanbul projesinde güneş panelleri kullandıklarını belirten Elmas, “Ortak alanlarda güneşten elde edilen enerjinin kullanılması aidatları düşüren önemli bir unsur. Biz bunu projemizde denedik ve faydasını gördük. Aidatı düşürücü unsurlar konut satışlarına da olumlu yansıyor” dedi.

Emine Acar / Yeni Şafak

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181