Dolar kuru ile konut fiyatları etkilenir mi ?
Dolar kurunda yaşanan günlük bazda önemli değişimler nedeniyle konut fiyatlarında yeni bir düzenleme yapılması bekleniyor. Özellikle inşaat maliyetlerinin artması ve döviz kurlarındaki hızlı değişimler konut üreticilerini de yeni planlamalar yapmaya yönlendiriyor.

Konut üretim maliyetlerinde ortalama yüzde 20’lik artış yaşanması ve konut talebinin durağan bir seyirde sürmesi inşaat sektörünü ciddi bir sınav vermeye zorluyor. İnşaat firmaları tarafından hazırlanan yeni konut fiyatlarının Eylül 2018 ayından itibaren açıklanması bekleniyor.

Peki dolar kuru konut fiyatlarını ne kadar etkiler ?
  • Dolar kuru artışındaki oranlar konut fiyatlarını doğrudan etkiler
  • Konut fiyatlarının dolar artışı ile birlikte ortalama yüzde 15 ile 25 artması bekleniyor
  • Dolar kuru artışı ile birlikte konut kredisi faizlerinin artması olası güçleniyor
  • Konut kredisi faizlerinin artması konut fiyatlarını da etkileyecektir
  • Dolar kuru inşaatın en önemli girdi maliyeti olan demir fiyatlarını daha da arttırabilir
  • Dolar ve dövizdeki artışlar her sektörü etkilediği gibi inşaat sektörünü de etkisi altına almayı başarmış olsa da konut satış fiyatlarında yansımış bir tablo henüz ortaya çıkmadı.
  • İnşaat maliyetlerini doğrudan etkileyen döviz kurlarındaki yükselişin konut fiyatlarına yansıtılması Eylül ve Ekim ayından itibaren kademeli olarak başlayabilir. Konut satışları bakımından inşaat sektörünün en zor ayı olan Temmuz’da bir fiyat artışı zaten beklenemezdi.
 
Dolar kurunun artması konut satışlarını ne kadar etkiler ?
Konut satışlarına doğrudan etki eden; nüfus artışı, göç, evlenme ve boşanma oranları gibi ana faktörlerdeki artış devam ettiği sürece “konut talebi” de var olmaya devam edecektir. Ancak konut alıcıları cephesinden bakıldığında ortaya çıkan konut alım talebinin değerlendirilmesi için ekonomik istikrarın ve satın alma gücünün korunması büyük rol oynuyor.

Konut yatırımcısı içinde durum pek farklı değil. Benzer beklentilere sahip olan konut alıcısı ve yatırımcısının bu denli ortak refleks göstermesinin ana nedenleri aynı. Konut alımı konusunda kararlı olanlar inşaat sektörünü ayakta tutan en önemli dinamik olmuştur her zaman.

Gelinen son noktada durumun özeti ise; konut alıcılarının bir kısmı fiyatların daha cazip olacağı ortamı kollarken, diğer bir kısmı ise konut alma isteğini kısa vadeli olarak ertelemeyi seçiyor. Sektöre duyulan güven ve gayrimenkulün halen daha en güvenilir yatırım aracı olması da inşaat sektörünü diri tutan faktörlerden biri olarak karşımızda duruyor.

Dolar kuru son olarak 10 Ağustos 2018 sabah saatleri itibariyle 5,85 TL'den görmüştü.

Utku ÇALIŞKAN / EmlakSayfasi.com.tr
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181