DYO Akademi'den boya ustalarına Mesleki Yeterlilik Belgesi!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 25 Mayıs 2015 tarihinde yüzbinlerce çalışanı yakından ilgilendiren, tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfındaki 40 meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi’ni zorunlu kılan çok önemli bir tebliğ yayınladı. Tebliğin yayınlanma tarihinden itibaren 12 ay içinde belgeyi almayanlar artık bu mesleklerde çalışamayacak, MYK Belgesi olmayan kişileri çalıştıran işverene ise ceza kesilecekti. Bir yıl çabuk geçti, süre 26 Mayıs’ta doluyor.

Zorunluluk kapsamındaki meslekler arasında yer alan inşaat boyacı ustaları için Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş boya sektöründeki ilk kuruluş olan DYO Akademi Belgelendirme Bölümü, ustalardan gelen yoğun talep üzerine Mayıs ayında 10 sınav daha açmaya hazırlanıyor. Talepler doğrultusunda Haziran ayında da sınavların devam etmesi planlanıyor.

DYO Akademi Belgelendirme Bölümü Müdürü Pınar Şimşek, 2014 yılından bu yana inşaat boyacı ustalarının yasal olarak zorunlu hale gelen Mesleki Yeterlilik Belgelerini almaları konusunda çalışmalar yürüttüklerini ve Türkiye çapında pek çok ilde 30 sınav gerçekleştirdiklerini belirtti.

Sınav ücreti ve belge masrafları İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanıyor…

Sektörde çalışmakta olan usta sayısı göz önüne alındığında şimdiye kadar Mesleki Yeterlilik Belgesini alarak bu işteki bilgi ve becerilerini kanıtlayan usta sayısının halen yeterli seviyeye ulaşmadığına dikkat çeken Pınar Şimşek şunları söyledi: “DYO, boya sektöründeki ustalarımıza duyduğu sorumlulukla Mesleki Yeterlilik Belgesi konusundaki çalışmalarına yasal zorunluluktan çok önce başladı. 2014 yılında TÜRKAK tarafından TS-EN ISO/IEC 17024 Standardı kapsamında akredite edilerek, 11UY0023-3 İnşaat Boyacısı (Seviye 3) Ulusal Yeterliliğinde Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilen boya sektöründeki ilk kuruluş olduk. 26 Mayıs’a sayılı günler kala bu belgeyi nasıl alacakları konusunda boya ustalarından her gün onlarca başvuru alıyoruz.

DYO Akademi Belgelendirme Bölümü olarak gelen taleplerin tamamını değerlendirip, hızlı aksiyon alarak sınav organizasyonu yapıyoruz. Aynı zamanda web sitemizde de sürekli duyurularımız yer alıyor. Ustalarımızdan gelen yoğun talebi göz önüne alarak Mayıs ayı içinde 10 sınav daha açmaya hazırlanıyoruz. Sınavlar, teorik ve uygulama olmak üzere iki aşamadan oluşuyor. Sınavı başarıyla geçen inşaat boya ustaları Mesleki Yeterlilik Belgelerini alabiliyor. Sınav organizasyonlarımız aynı tempo ile yılsonuna kadar devam edecek. Ayrıca MYK tarafından Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları tarafından yapılan sınavların sınav ve belgelendirme ücretlerinin İşsizlik Sigortası Fonundan karşılandığının da altını çizmemiz gerekiyor.”

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?

Kişiye mesleğine dair bilgi ve becerilerini kanıtlama fırsatı veren ve işe alımlarda öncelik kazandıran Mesleki Yeterlilik Belgesi, işverene de avantaj sağlıyor. İşe alınacak kişinin taşıması gereken bilgi ve becerilerin önceden bilinmesi, işe uygun olmayan adayı istihdam ederek para ve zaman kaybetme riskini azaltıyor.

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu Ek 3.maddesinde “Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Bakanlıkça çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, 21/9/2006 tarihli ve 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamında yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 31/12/2017 tarihine kadar belge masrafı ile sınav ücretinin tamamı 01/01/2018 tarihinden 31/12/2019 tarihine kadar ise belge masrafı ile sınav ücretinin yarısı fondan karşılanıyor. İnşaat Boyacısı ve Isı Yalıtımcısı Meslekleri de bu kapsam dahilinde bulunuyor.

DYO Akademi Belgelendirme Bölümü Hakkında:

Mesleki Yeterlilik Belgesi vermek üzere TÜRKAK tarafından TS-EN ISO/IEC 17024 Standardı kapsamında akredite edilerek, 11UY0023-3 İnşaat Boyacısı (Seviye 3) Ulusal Yeterliliğinde Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilen boya sektöründeki ilk kuruluş. Teorik ve uygulama olmak üzere iki aşamadan oluşan sınavları başarıyla geçen ustalar, MYK onaylı 11UY0023-3 Ulusal Yeterliliği Kapsamında İnşaat Boyacısı Seviye 3 Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanıyor. Belge 5 yıl boyunca geçerli. Beş yılın sonunda mesleğini yaptığını kanıtladığı takdirde, geçerlilik süresi 5 yıl daha uzatılarak 10 yıla çıkarılıyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
tarzan akbay 7 yıl önce

22/02/2017 antalya sinav sonuclari

banner182

banner181