Ek emsal geri geldi!
Kentsel dönüşüm projelerinin hızlanmasını sağlayan ancak geçtiğimiz günlerde Danıştay tarafından iptal edilen ‘yüzde 25 ek emsal hakkı’ inşaat şirketlerine yeniden tanındı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ‘Planlı Alanlar Tip Yönetmeliği’nde dün değişiklik yaptı. Yönetmeliğe eklenen yeni madde sayesinde 1 Ocak 2017’ye kadar ruhsatını alan inşaat firmaları, kentsel dönüşüm projelerinde ek emsal hakkını kullanabilecek.

Süreç nasıl gelişti?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2013 ve 2014 yıllarında yönetmelikte imar haklarına ilişkin değişiklikler yapmış, 22 Mayıs 2014’te de geçici 6. maddeyi yayımlamıştı. Bu madde, kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binalara ek emsal hakkı tanıyordu. Bu uygulamadan yararlanmak için son süre 1 Ocak 2016 olarak belirlenmişti. Ancak sektör temsilcilerinin geçiş sürecinin uzatılmasını istemesi üzerine süre 2016 sonuna kadar uzatılmıştı. Böylece inşaat firmaları kentsel dönüşüm faaliyetlerini hızlandırdı. Vatandaşlar ve firmalar arasında kentsel dönüşüm sözleşmeleri imzalandı ve ruhsat başvuruları yapıldı. Firmalar projelerini ek emsal hakkına göre hazırladığı ve ruhsat başvurularını yaptığı esnada Danıştay’ın geçici 6. maddeye ilişkin iptal kararı açıklandı. Bu karar sonrasında firmaların ek emsal hakkına göre yaptığı başvurular geçersiz duruma düştü. Ruhsat süreçlerinde yavaşlama ve kaos yaşanmaya başladı. Bu durumu fark eden Bakanlık, Danıştay’ın iptal gerekçesini de dikkate alarak, yeni bir madde yayımladı. Buna göre, ruhsat başvurusunu yapmış ya da yapacak olan müteahhitler, ruhsatlarını 1 Ocak 2017’ye kadar alırlarsa ek emsal hakkından yararlanmaya devam edecekler. Yani, 1 yıl daha ek emsal ile ruhsat alınabilecek.

Bakan Sarı ile görüşmede gündemdeydi
GYODER, KONUTDER, İNDER ve Fikirtepe Platformu’nun temsilcileri, Ocak ayının sonunda Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ile görüşmüş, bu toplantıda inşaat sektörün sorunlarını iletip çözüm önerilerini sunmuştu. Görüşmede en önemli gündem maddelerinden birisi Danıştay’ın iptal ettiği yönetmelik maddesiydi. Sektör temsilcileri iptal nedeniyle kentsel dönüşümde alan kaybı yaşayacaklarını anlatmıştı. Bu görüşme sonuç verdi ve yaklaşık 15 gün sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni madde yayımladı.

Yönetmelik ne diyor?
Resmi Gazete’de dün ‘Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ yayımladı. Yönetmelikte yer alan geçici maddede, “22 Mayıs 2014 tarihinden önce yapı ruhsatı almaya yönelik olarak işlemlere başlanılmış olan ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce veya sonra yapılan yapı ruhsatı başvuruları, 1 Ocak 2017 tarihine kadar sonuçlandırılmak kaydıyla, başvuru sahibinin talebine bağlı olarak, ilgili işlem tarihinde yürürlükte olan yönetmeliğin 30 Mayıs 2013 tarihi ve sonrasında yürürlükte olan hükümlerine göre neticelendirilir” denildi. Yönetmelikte, geçici maddenin hiçbir şekilde karma kullanımı ve yapının planla belirlenen kat adedini artırmak amacıyla uygulanamayacağı ve bu amaçla yapı ruhsatı düzenlenemeyeceği de vurgulandı. Yönetmelik, yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girdi. 

Meltem Kara / Vatan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181