''Emlak sektörü yasayı bekliyor''
TGRT Haber'de her çarşamba 14.15'te canlı olarak yayınlanan Emlak Sayfası programının bu haftaki konuğu Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi oldu. Utku Çalışkan'ın hazırlayıp sunduğu programda bu hafta "Yeni Emlakçılık Yasası ve Kayıt Dışı Emlakçılık" ile mücadele masaya yatırıldı.

Emlak sektörünün uzman ismi Erdal Çelebi, sektörün 2005 yılından bu yana sürekli olarak geliştiğini ve dünya ekonomisinde önemli bir yerde bulunduğunu belirtti. Gayrimenkul'ü ekonominin dinamosu olarak tanımlayan Çelebi, ekonomideki değişimlere paralel olarak emlak sektörünün de evrim geçirdiğini anlattı. 

Geçmişte emekli kesimin tercih ettiği bir meslek grubu olan emlak danışmanlığının artık genç nesil için de meslek olarak tercih edildiğini aktaran Erdal Çelebi, ''Gençlerin emlak danışmanlığını meslek olarak tercih etmesi, sektörün kalitesini her geçen gün artırıyor. Biz de sektörün kalitesini artırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bunların başında emlakçılık modeli geliyor. Bu konuda ince eleyip sık dokuyoruz. Üyelerimizin bilgilendirilmelerine özen gösteriyoruz.'' dedi.

'Emlakçılık yasası için beklemedeyiz!' 
Türkiye'nin gündemi dolayısı ile emlakçılık yasası için beklemede olduklarını belirten Erdal Çelebi, ''Ülkemizin gündeminde hayati konular bulunuyor. Emlakçılık yasası bizi oldukça heyecanlandırsa da gündem dolayısı ile sektör bir süre daha söz konusu yasayı beklemedik durumunda.'' dedi.

Erdal Çelebi, 'Kayıt Dışı emlakçılık sektörün en büyük sorunu!'
Emlak danışmanlığı sektörünün kanayan yaralarından birisi olan kayıt  dışı emlakçılık konusunda da düşüncelerini aktaran Erdal Çelebi, bu konuda çalışma yapılmasının sektörün ortak talebi olduğunu dile getirdi. Kayıt dışı emlakçılık ile ilgili yapılan çalışmaların eksikliğine dikkat çeken Çelebi, ''Bu konuda Bursa Emlak Müşavirleri Odası olarak biz üzerimize düşeni yaptığımıza inanıyoruz. Çektiğimiz kamu spotları ile vatandaşlarımızı kayıt dışı emlakçılar konusunda bilgilendiriyoruz. Ayrıca vatandaşlarımızın bu konuda bize telefon ile ulaşıp bilgi almaları da mümkün.'' dedi.

Yeni yasa ile sektörde neler değişecek?
Utku Çalışkan'ın 'Emlakçılık Yasası ile sektörde neler değişecek?' sorusunu yanıtlayan Erdal Çelebi, yeni yasa ile ilgili merak edilenleri sıraladı;
-Yeni yasa ile kazanılmış hak ile şu an emlakçılık yapan herkesin hakları korunacak. 
-4 yıllık üniversite mezunları 6 aylık bir eğitim ve sınav süreci sonrasında emlak danışmanı olmaya hak kazanacaklar.
-2 yıllık Emlak ve Emlak Yönetimi bölümü okuyan öğrenciler ise emlak danışmanlığı hakkını mezun olduklarında kazanacaklar.

''Rayiç bedel ile gerçek bedel uyuşmuyor''
Menkul değerlerin tapuda farklı gösterilmesi konusunda belediyelere çağrıda bulunan Erdal Çelebi,'' Rayiç bedel ile gerçek bedel uyuşmuyor. Bu konuya getirilebilecek en güzel çözüm, bedelleri belirleyen komisyona sivil toplum örgütlerinden bölgeye hakim bir üye tahsis edilmesi olacaktır. Çünkü bölgedeki piyasayı en iyi bilen kişiler bu uzmanlar, rayiç bedelleri belirlerken gerçekçi bir yaklaşım sergileyeceklerdir.'' dedi.

Ayfer ERDOĞAN / EmlakSayfası.com.tr


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181