Erzurum'un yatırım potansiyeli masaya yatırıldı!
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) gelişen kentlerin yatırım fırsatlarını sektör temsilcileriyle buluşturmak amacıyla hayata geçirdiği Gelişen Kentler Zirvesi'nin 8'incisini bu yıl Erzurum'da düzenledi. Sabah gazetesinin ana basın sponsoru olduğu zirvede şehrin yatırım potansiyeli masaya yatırıldı. Atatürk Üniversitesi Nene Hatun Kültür Merkezi'nde düzenlenen zirvenin açılış konuşmasını yapan GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, 'Gelişen Kentler Zirvesi'ni, Türkiye sadece büyük şehirlerden ibaret değil. Topyekûn bir büyüme ve gelişime ihtiyaç var' sözünü ilke edinerek hayata geçirdik. Ülkemizin ve sektörümüzün sahip olduğu büyük potansiyeli en doğru şekilde değerlendirmek ve küresel rekabet koşullarında güçlü bir pozisyona sahip olacak stratejiler geliştirilmesine öncülük etmek, en önemli ve öncelikli hedefimiz olacaktır" şeklinde konuştu. Başkan Yetgin, "İstanbul, Ankara gibi metropoller dışında, gelişmekte olan şehirlerimizin de ülkemizin gelişimi ve değişimi açısından çok önemli olduğuna inanıyoruz. Aynı zamanda bu kentlerimizin yatırım anlamında büyük fırsatlar sunduğunu düşünüyoruz" dedi. Başkan Yetgin, Erzurum nüfusunun yarısından fazla Erzurumlu İstanbul'da yaşıyor. Oysa sahip olduğu konumuyla, başta kış turizmi olmak üzere, kültür, doğa ve termal turizmi gibi doğal zenginliklerin kenti Erzurum, çok daha fazlasını, çok daha iyisini hak ediyor. Biz GYODER olarak, inancımızı göstermek için buradayız" dedi.

6 MİLYAR LİRALIK SANAYİ ATAĞI
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, konut, inşaat, turizm ve sanayi alanında yeni yatırımlara hazırlandıklarını belirterek, "Göreve geldiğimizden itibaren 2.5 milyar TL'lik yatırım gerçekleştirdik. Şehrin tarihi yapılarını restore etmek ve gecekonduları dönüştürmek için çalışıyoruz. 2018 yılının sonuna kadar bu kapsamda 2 bin konutu teslim edeceğiz. Ayrıca, şehrimizin sahip olduğu krom, magnezyum gibi madenler sayesinde 6 milyar liralık sanayi tesisi yatırımı için müracaat geldi" açıklamasında bulundu.

GÖÇ ALAN ŞEHİR OLACAK
Erzurum'u, artık sadece kışın değil yazın da dopdolu bir şehir haline getirdiklerini vurgulayan Mehmek Sekmen, "Erzurum 3-4 yıl içerisinde göç veren değil göç alan bir şehir olacak. Burada insanlar, mutluluk, huzur ve saadet içinde yaşayacak" diye konuştu. Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu ise "Bugün Erzurum'da hükümetimizin ortaya çıkardığı Cazibe Merkezleri projesi kapsamında yurtiçi ve yurtdışından çok büyük yatırımcılar geldiler. Yakın zamanda yatırımların temellerini atacaklar. İşadamlarımıza da aynı çağrıyı tekrarlıyorum. Gerek yerli gerek yabancı yatırımcılar fırsat varken Erzurum'a gelmeli. Fırsatı kaçıran üzülür" dedi.

61 BİN YENİ KONUT GELECEk
Zirve için hazırlanan Erzurum Yatırım Alanları Vizyon Raporu'na göre şehirde 2023 yılına kadar 61 bin yeni konuta ihtiyaç var. Raporda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın şehirde 97.11 hektar alanı riskli ilan ettiği belirtildi. Bu alanda 4 bin 943 bina var. Öte yandan Erzurum Büyükşehir Belediyesi ise 24 bölgede dönüşüm için çalışıyor. Bu alanlarda 105 bin nüfus, 8 bin 100 bina var. Şehirde markalı konut oluşumlarının 2014'te başladığını belirten rapora göre konutların metrekare satış fiyatları bin 800 ile 2 bin 200 TL arasında değişiyor. Metropollerde bir konutun kendini amorti etme süresi 20 yılı bulurken bu rakam Erzurum'da 10 yıla kadar düşüyor. 2016'da nüfus artış hızının yüzde - 0.4 olduğu Erzurum'da 2023 yılında nüfusunyaklaşık 800 bine ulaşacağı öngörülüyor.

ŞEHRİN % 60'I YENİLENMELİ
Erkonut Yönetim Kurulu Başkanı Selami Keskin de, Erzurum'da binaların yüzde 60'ının yenilenmesi gerektiğini belirterek, "8.5 milyon metrekarelik dönüşüm alanında imar planı oluşturuldu. Bunun 1.5 milyon metrekaresinde çalışmalara başlandı. 26 bölgede başlatılan çalışmalara işadamlarından talep olursa kısa sürede şehrin dönüşümü tamamlanmış olur" dedi.

ZİRVE AMACINA ERZURUM'DA ULAŞTI
GYODER Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Gürsel Öngören, Erzurum'da 8'incisi düzenlenen Gelişen Kentler Zirvesi'nin faydasının büyük olduğunun altını çizerek, "Şehrin iyi yönetildiğini oluşturulmuş ve başlanmış projeler vesilesi ile GYODER olarak deneyimledik. Vizyon sahibi yöneticilerin önderliğinde birkaç yıl içinde Erzurum'un turizm, sanayi, organik tarım ve kentte yaşam kalitesi alanında öne çıktığı yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından da fark edilecektir" diye konuştu. GYODER Başkan Yardımcısı Ersun Bayraktaroğlu ise zirvelerle birlikte ulaşılması istenen amaca Erzurum'da ulaştıklarını söyledi. Bayraktaroğlu, "Belediye, yerel ve ulusal yatırımcı ile basının bir araya geldiği bu zirvede, kentin gayrimenkul açısından mevcut durumu ve ileriye dönük vizyonu son derece detaylı olarak ele alınıp irdelendi" dedi.

ŞEHİR ETEĞİNDEKİ TAŞLARI HENÜZ DÖKMEDİ
Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Dr. Şeref Oğuz'un yönetiminde gerçekleştirilen 'Cazibe Kentler ve Erzurum'un Yatırım Potansiyeli' konulu panelde şehrin geleceği masaya yatırıldı. Oğuz, Erzurum'un yatırım potansiyeline dikkat çekerek, "Şehir eteğindeki taşları henüz dökmedi. Asıl gelişim bundan sonra başlayacak" dedi. Erzurumlu işadamı ve Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat ise gelişen kentler zirvesinde yerini aldı. Batıya endeksli gelişim nedeniyle yıllardır Doğu ve Güneydoğu illerinin yıllardır geri planda kaldığını belirten Polat, "Bugün Erzurum geleceği parlak bir il haline geldi. Ulaşım sorunu büyük ölçüde çözüldü. Bundan sonrası için de Erzurum'dan giden işadamlarına büyük görev düşüyor. Yerel yönetimin bu işadamlarıyla birebir görüşmesi gerekiyor" diye konuştu.

Seda Tabak / Sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181