'Faiz indirimi iç piyasayı canlandıracak'!
ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Dünya Ekonomik Görünüm Raporuna göre, Türkiye ekonomisinin 2016 yılında yüzde 3,8 büyüyeceğinin tahmin edildiğini belirten Özdebir, "Bulunduğumuz şartlarda önemli bir değişiklik olmazsa, bu tahminin üzerinde bir hızla büyüyeceğimizi tahmin ediyoruz" diye konuştu.

ASO Başkanı Özdebir, "Merkez Bankası, biraz daha cesur davranıp faizlerde bir puanlık indirime gidebilirdi. Yine de Merkez Bankası 'nin faiz indiriminin piyasa faizlerinde düşüşe yol açtığını görmekteyiz. Faizlerdeki düşüşlerin, iç piyasaya da canlılık getirmesini bekliyoruz" dedi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Merkez Bankasının faiz indiriminin piyasa faizlerinde düşüşe yol açtığını belirterek, bunun iç piyasaya da canlılık getirmesini beklediklerini söyledi. Özdebir, ASO'nun nisan ayı meclis toplantısında, küresel ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'na göre, Türkiye ekonomisinin 2016 yılında yüzde 3,8 büyüyeceğinin tahmin edildiğini belirten Özdebir, "Bulunduğumuz şartlarda önemli bir değişiklik olmazsa, bu tahminin üzerinde bir hızla büyüyeceğimizi tahmin ediyoruz." diye konuştu. Özdebir, Merkez Bankasının faiz koridorunun üst bandında 0,5 puan indirime gitmesini, yetersiz ancak doğru yönde atılmış bir adım olarak gördüklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Merkez Bankası, biraz daha cesur davranıp faizlerde bir puanlık indirime gidebilirdi. Yine de Merkez Bankasının faiz indiriminin piyasa faizlerinde düşüşe yol açtığını görmekteyiz. Bankaların ticari kredilere uyguladığı faizlerde 2 puanın üzerinde bir düşüş yaşandı. Merkez Bankası faiz indirimi ne devam ederse faizlerdeki düşüşün devam edeceğini düşünüyoruz. Faizlerdeki düşüşlerin iç piyasaya da canlılık getirmesini bekliyoruz. İç talep ve yatırımlardaki canlanmanın ekonomik büyümeye ve işsizlikle mücadeleye de olumlu katkı yapacağı açıktır. Bütün bu gelişmeler, bu yılın geri kalan bölümü için iyimserliğimizi desteklemektedir."

"Olumsuz etkileniyoruz"
AB'ye ihracattaki toparlanmanın memnun edici olduğuna işaret eden Özdebir, şu değerlendirmelerde bulundu: "Bölgemizde yaşanan olaylar ve Rusya ile yaşadığımız kriz, AB'deki düşük büyüme hızı ihracatta zorlanacağımızı göstermektedir. Suriye'deki iç savaş, Rusya ile yaşanan kriz, Güneydoğu'da yaşanan çatışmalar ve terörist saldırılar, tüketici ve reel sektör güvenini olumsuz etkilemektedir. Bu olumsuzluklara rağmen, Güven Endeksi nisan ayında 110,12'ye yükselmiştir. Bu değer, endeksin son yirmi aydır ulaştığı en yüksek değerdir. Tüketici Güven Endeksi de nisanda bir önceki aya göre yüzde 2,2 artış göstermiştir. Ancak güven endeksleri karışık sinyaller vermektedir.

Nisanda Hizmet Sektörü Güven Endeksi yüzde 3,8, Perakende Ticaret Sektörü Güven Endeksi yüzde 5,9 azalırken, İnşaat Sektörü Güven Endeksi yüzde 0,1 artış gösterdi. Bu durum bir kez daha ekonomide güven artırıcı tedbirlerin alınması gerektiğini göstermektedir."

Milliyet Ankara Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181