Ferdi Erdoğan, 'Gelecek vizyonuyla yapılar üretmeliyiz'!
Son dönemde Çanakkale’de sık sık görülen depremlerin ardından geçtiğimiz günlerde Adıyaman Samsat’ta meydana gelen depremde birçok evin çok büyük hasar alması yapı kalitesinin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. 5.6 gibi yüksek büyüklükte sayılamayacak bir depremde dahi birçok yapının yıkılması ülkemiz için depremin riskini ortaya koyuyor. Oysa riski deprem değil, güvensiz yapılar oluşturuyor. Kaliteli malzemelerden üretilmiş, mühendislik ve mimari açıdan teknik kurallara uygun yapılar depremi riskli olmaktan çıkarıyor.

1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında açıklama yapan Türkiye İMSAD Başkanı Ferdi Erdoğan, Türkiye İMSAD 35. Genel Kurul’unda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin, “2030’a kadar İstanbul’da 7 büyüklüğünün üzerinde bir deprem bekleniyor ve bu gerçekleşmeden önce 7 milyon binanın bir an önce değişmesi gerekiyor. Her sene İstanbul’da 200 bin, Anadolu çapında ise 300 bin olmak üzere 500 bin binanın değiştirilmesi gerekiyor” sözlerini hatırlatarak, “Sayın bakanın da dikkat çektiği gibi özellikle İstanbul için beklenen büyük bir deprem var ve bir an önce önlem almak zorundayız. 1999’da meydana gelen Kocaeli depreminde yaşanan acıları hala unutmadık, unutmak da mümkün değil. Benzer bir depremin İstanbul’da gerçekleşmesi durumunda aynı acıları yaşamak istemiyorsak ivedilikle gerekli önlemleri almalı, güvensiz yapılardan kurtulmalıyız. Deprem ve güvenli yapılar konusunda acil olarak alınması gereken önlemler bugüne kadar bütünsel olarak tamamlanamadı ve işlerlik kazanamadı. Bir an önce harekete geçilmeli ve deprem, toplumun kaderi olmaktan çıkarılmalıdır.” dedi.

Türkiye inşaat sektörünün malzeme kalitesi, mimarlık ve mühendislik açısından güvenli bir yapının üretilmesi için tüm donanıma, bilgi birikimine ve yetkinliğe haiz olduğunu ifade eden Erdoğan, “Güvenli yapıların inşa edilebilmesi için mevzuattaki tüm eksiklerin giderilmesi ve güçlü bir denetim mekanizması oluşturulmalıdır. Özellikle denetimde yaşanan aksamalar ne yazık ki, yapı kalitesinde suiistimallere neden olabiliyor. Biz, Türkiye İMSAD olarak, Piyasa Gözetim ve Denetimi konusuna verdiğimiz önemi sık sık dile getiriyoruz. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından yürütülen tüm çalışmaları da destekliyoruz. Bakanlığın mevcut kadrolarıyla denetimde istenilen verimin alınmasını bekleyemeyiz. Bu nedenle sivil toplum kuruluşlarının da denetim konusunda aktif rol alacağı bir sistemin geliştirilmesi ülkemizin yararına olacaktır” dedi.

Erdoğan: “Gelecek vizyonuyla yapılar üretmeliyiz”
Türkiye İMSAD olarak, kentsel dönüşümü desteklediklerini belirten Erdoğan, “Ülkemizde başlatılan kentsel dönüşüm faaliyetlerini bizler de destekliyoruz. Ancak Mevcut kentsel dönüşüm sürecinin ülkemize yarardan çok zarar vermemesi için gerekli tedbirleri almalıyız. Bir taraftan kentsel dönüşüm süreci devam ederken, diğer taraftan yasal altyapıdaki eksikler de giderilmelidir. Kentsel dönüşümle ilgili bir finansman modeli geliştirilmelidir. Kentsel dönüşüm binaların değil, alanların dönüşümü olmalıdır. Biz binaları dönüştürerek kentsel dönüşümün özünü, ruhunu kaybediyoruz. Alanlara odaklanmamız lazım. Geleceğe dönük yaşam şartlarını karşılayacak konutlar üretmemiz gerekiyor. Yani 20-30 yıl sonra yeniden kentsel dönüşümü konuşmak durumunda kalmamak için en az 100 yıl dayanacak bina yapmalıyız. Ülkemizde hala 7 milyon konut riskli durumda, bunların yıkılıp yeniden yapılması lazım. Bu eylemin maliyeti 155 milyar dolar civarında. Bu rakam defalarca tekrarlanarak ekonominin sırtına bindirilecek bir yük değil. Bu nedenle en iyi şekilde yapılması ülkemiz ekonomisini olumlu etkileyecektir” şeklinde konuştu.

Erdoğan “Güvenli ve Çağdaş Binalar İçin Eğitim Merkezimiz Yolda”
Erdoğan, Türkiye İMSAD olarak deprem, kentsel dönüşüm, binalarda enerji verimliliği, yüksek kaliteli ve katma değerli malzeme üretimi, inşaat malzemeleri ihracat pazarını büyütme, konut kalitesini ve güvenliğini arttırarak insanımızın yaşam kalitesini yükseltmek gibi konularda önemli projeler yürüttüklerine dikkat çekti. Ayrıca, tamamlandığında ülke ve sektör için çok önemli bir proje olacak olan Türkiye İMSAD Güvenli Yapılar Eğitim Merkezi’nin Tuzla Belediye Başkanı Sayın Şadi Yazıcı’nın da desteği ve katkılarıyla inşa edilmesi için Tuzla Belediyesi ile bir protokol imzaladıklarını belirtti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181