Gayrimenkul yatırımcıları Expo Real 2015'te bir araya geldi!
Expo Real 2015, bu yıl 18'inci kez kapılarını açtı. Sabah gazetesinin sponsor olduğu fuara, 74 ülkeden bin 653 şirket ve 36 bin 900 temsilci katıldı.

Avrupalı gayrimenkul devlerini buluşturan Expo Real'de Türk şirketlerinin dev projeleri de görücüye çıktı. Fuarda Türkiye'deki yatırım fırsatlarının tanıtıldığı bir panel düzenlendi. Panele katılan konuşmacılar, Türk inşaat sektöründeki yatırım potansiyelini yabancı yatırımcıya anlattı, işbirlikleri için ikili görüşmeler gerçekleştirildi. Panelde konuşma yapan Almanya'nın Türkiye eski büyükelçisi ve Başbakanlık Yatırım Ajansı Danışmanı Wolf Ruthart Born, Türkiye'nin konumu bakımından güvenli bir yatırım limanı olduğuna dikkat çekti.

Türkiye'nin gelişen bir pazar olduğunun altını çizen Born, "Herkes 1 Kasım'da yapılacak genel seçimleri bekliyor. Ben gelecekte de son 10 yılda olduğu gibi yüzde 5'ler seviyesinde büyüme bekliyorum. 3. Boğaz Köprüsü, 3. Havalimanı, hızlı tren, otoyollar gibi kamu eliyle yapılan mega projeler gayrimenkul yatırımlarını çekici kılıyor" diye konuştu.

Panelde konuşan Multi Development CEO'su Hulusi Belgü ise kısa dönem için yabancı yatırımcının Türkiye'den uzaklaşıyor gibi görünebileceğini belirterek, "Geleceğe bakıldığında hızlı bir büyüme olacağı aşikâr" dedi. Türkiye'de 20 şehrin nüfusunun 1 milyonun üzerinde olduğunu anlatan Belgü sözlerini şöyle sürdürdü: "Sadece Gaziantep'in 6 milyar dolarlık ihracatı var. Anadolu şehirlerindeki market harcamalarına bakıldığında İstanbul'un çok da gerisinde olmadıklarını görüyoruz."

Aareal Bank temsilcisi Şenay Azak da, Türkiye'deki bankaların şoklara karşı son derece dayanıklı durumda bulunduğuna dikat çekti. Yerel bankaların krizden bu yana toplam para sahipliklerini 3 kat artırdıklarını belirten Azak, "2009'daki ekonomik krizde Türk bankaları dünyanın birçok ülkesine göre çok daha fazla nakit çekti. Türk lirasının dolar ve euro karşısındaki oynaklığı en büyük riski oluşturuyor ancak hükümet, şirketler ve vatandaş krizlerde nasıl pozisyon alacağını biliyor. A, B, C, D planları var" diye konuştu. Amplio Emlak Yatırımları CEO'su Alaeddin Babaoğlu da Türkiye'nin krizlere karşı dayanıklılığını, "Biz buraya sıcak hava kaptanı olmadığımızı göstermeye geldik" sözleriyle anlattı. 25 yıldır Türkiye'de yatırım yapan Metro Properties'in Asya Bölgesi Direktörü Gündüz Bayer ise 5-10 yıl içinde Ankara ve İzmir gibi kentlere yatırım yapacaklarını vurguladı.

Geçtiğimiz yıl 37 bin kişinin ziyaret ettiği fuara bu yıl sanayi bölgeleri, iş merkezleri, kentler ve onların yatırım tanıtımları damga vurdu. Avrupa'nın ekonomi merkezi olan Frankfurt taki fuarda "Metropolarena FrankfurtRheinMain" isimli özel bir stantla yer aldı. "Frankfurt 2030, Kent Gelişme Konsepti" sloganıyla yapılan sunumlarda iş ve özel yaşam alanlarının sağlıklı, doğaya uyumlu ve stabil bir konseptle birleştirildiği anlatıldı. Açılışa Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Feldmann da katıldı.

Avrupa'ya gelen onbinlerce mülteci de EXPO Real'de gündeme geldi. Oturumlarda, başta Suriye olmak üzere, çeşitli ülkelerden kaçarak Almanya'ya sığınan kişilerin spor salonları, depolar gibi yerlerden kurtarılarak, daha insani koşullarda yaşayabilecekleri konutlara ihtiyaçları olduğu vurgulandı. Konunun uzmanları, Almanya'ya yeni gelenler için önümüzdeki 10 yıl içinde 500 bin yeni konuta ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Avrupa ve Türkiye'nin en yüksek binası olan Sapphire projesinin sahibi Kiler GYO, yapının işletmesi için Almanya'nın en büyük ikinci gayrimenkul şirketi Bilfinger ile anlaştı. Fuarda açıklama yapan Bilfinger yetkilileri Sapphire ile Türk piyasasına giriş yapacaklarını belirttiler. 

Yeni Akit

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181