Haluk Özener'den deprem uyarısı!
Dün, resmen açıklanmış rakamlarla 17 bin 840 can alan Türkiye'nin yaşadığı en büyük doğal afetlerden 17 Ağustos depreminin 17'nci yıldönümüydü. Depremin bu kadar çok can kaybına yol açmasının sebebi olarak kaçak yapılar, standart dışı binalar ve daha ucuza mal etmek için malzemeden çalan müteahhitler gösterildi.

'BİLİNÇ YETMEZ'
Depremin yıldönümü vesilesiyle dün Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nde bir basın toplantısı düzenlendi. Enstitü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, geçen 17 yılda deprem konusunda gelinen noktayı özetle şöyle anlattı: "Bu süreçte köprüler, viyadükler, okullar, hastaneler ve tarihi binalar gibi önemli yapılar depreme karşı güçlendirildi. Kentsel dönüşüm ve yeni yönetmeliklerle depreme dayanıklı yapılar konusunda önemli adımlar atıldı. Halk artık bina alırken nelere dikkat edeceği, zeminleri konularında farkmdalık sahibi. Ama bütün bunlar yeterli değil."

ORTAK GÖRÜŞ: EN AZ 7
Peki bilimsel anlamda hangi ilerlemeler var? Prof. Özener şu bilgileri verdi: "Kandilli bünyesinde haler farklı teknik ve veri setleriyle 20'nin üzerinde uluslararası araştırması projesi devam ediyor. Hepsindeki ortak sonuç, büyüklüğü 7'nin üzerinde bir Marmara depreminin olacağı yönünde. Ne zaman olacağını söyleyemediğimiz bu depremin önlemleriyle yaşamamız gerekiyor. Hepimizin bildiği, bir gün Marmara'da büyük bir deprem olacak. Bu doğal afeti önleyemeyiz ama zararları azaltabiliriz."

Zeynep BILGEHAN/Hürriyet Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181