Hazır Beton Endeksi Haziran 2018 raporu açıklandı!
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2018 Haziran Ayı Raporu’nu açıkladı. Açıklanan rapora göre Faaliyet ve Beklenti Endeksleri, bir önceki aya göre düşüş gösterirken, güven endeksinde yükseliş görüldü. Güven Endeksi sektörün, seçim sonrası yeni sistemin inşaat sektörü özelinde uygulamaya koyacağı karar ve tedbirler neticesinde yeniden bir canlılık yaşanacağına olan inancı ile yükselişe geçti.

Faaliyet Endeksi düşük düzeyde devam etti
Hazır Beton Faaliyet Endeksi haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1,7’lik düşüş gösterdi. Ankete katılan firmaların yalnızca %25’i haziran ayında satışlarının arttığını belirtti. Alınan kayıtlı siparişlerde olumsuz bir gelişme olmadığını söyleyenlerin oranı %29 olarak gerçekleşti.

Güven Endeksinde bozulma görülmedi
Hazır Beton Güven Endeksi haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %0,6’lık oldukça sınırlı bir düşüş gösterdi. Ankete katılanların firmaların %71’i istihdamda olumsuz bir değişim olmayacağını belirtmiştir.

Sektörün beklentisi bir önceki yılın aynı ayının altında kalmaya devam etti
İnşaat sektöründe önümüzdeki dönemde yaşanması muhtemel gelişmeleri göstermesi açısından önemli olan Hazır Beton Beklenti Endeksi’nin haziran ayı değeri bir önceki yılın aynı ayının %2,2 altında kaldı. Önümüzdeki üç ayda satışlarında olumsuz bir gelişme beklemeyenlerin oranı %53 olarak gerçekleşti.

Göstergeler inşaattaki yavaşlamaya işaret ediyor ancak sektör umutlu...
Hazır Beton Endeksi Haziran Ayı Raporu’nun sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Faaliyet Endeksi’nin mayıs ayında görülen durgunluğun haziran ayında da devam ettiğini dile getirdi. Yılın ikinci çeyreğinde inşaat sektöründeki gelişmelerin pozitif yönlü olmadığını ifade eden Yavuz Işık, “İnşaat sektörünü geliştirmeye yönelik alınan geçici süreli tedbirlerin, yeni inşaatların başlaması ve mevcut inşaatların hızla bitirilmesine yönelik etkisi sınırlı kalmıştır. Hâlihazırda kamu bankaları üzerinden yürümekte olan düşük konut kredisi uygulaması, konut satışları noktasında piyasada önemli bir canlılık yaratmıştır. Ancak kamu bankalarının konut kredisinde düşük faiz uygulamasına son verecek olmaları, bundan sonraki süreçte ipotekli konut satışlarında ciddi bir düşüş beklentisi yaratmaktadır. Bu sebeple faizi düşürecek her türlü tedbir önemlidir. Tamamen kamu bankalarının özverisi ile bugüne kadar gelen sürecin özel bankaların katkısının olmaması üzücüdür. Bu noktada yeni ekonomi yönetimimizin inşaat sektörüne yönelik karar ve tedbirleri önemli hale gelmektedir.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181