İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Mayıs 2019 sonuçları açıklandı!
Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin Mayıs 2019 sonuçları açıklandı. Endekse göre Mayıs ayı birçok rekora sahne oldu. İnşaat malzemeleri sanayisinde miktar olarak tüm zamanların rekoru kırılırken, değer olarak da 2013’ten bu yana ikinci kez 2,1 milyar dolar ihracat çıtası aşıldı. Ortalama ihracat birim fiyatları da Mayıs ayında gerilemesine son verdi.

Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Mayıs ayı sonuçlarına göre, inşaat malzemeleri ihracatında tüm zamanların rekoru kırılırken, değer olarak da 2013 yılından bu yana ikinci kez 2,1 milyar dolar çıtası aşıldı. Ortalama ihracat birim fiyatları da Mayıs ayında gerilemesine son verdi. İthalatta ise uzun süre sonra aylık olarak 600 milyon dolar seviyesi aşıldı.Haziran ayı başındaki uzun bayram tatili nedeniyle ihracat ve ithalatın Mayıs ayına çekilmesi de her iki alanda yaşanan gelişmelerin nedeni oldu.

İhracat 2,2 milyar dolar olarak gerçekleşti
İnşaat Malzemeleri Dış Ticaret Endeksi’ne göre Mayıs ayında gerçekleşen ihracatta miktar ve değer rekoru kırılırken, ithalat toparlanma işaretleri verdi. İhracat değer olarak Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 22,2 ile önemli ölçüde arttı. İhracat Miktar Endeksi ise yine Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 17,09 yükseldi. İhracat Değer Endeksi, Mayıs ayındaki önemli artışıyla geçen yılın Mayıs ayının 20,75 puan üzerinde gerçekleşti. İhracat miktar olarak Mayıs ayında 5,39 milyon tona ulaştı. 2013 yılından bu yana miktar olarak en yüksek aylık ihracat yapıldı. İhracat değer olarak ise Mayıs ayında 2,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Böylece 2014 yılı Mayıs ayından bu yana ihracatta ilk kez 2,1 milyar dolar seviyesi aşıldı.

İthalat da hareketlendi
İthalat Miktar ve Değer Endeksi Mayıs ayında bir önceki aya göre artış gösterdi. İthalat Birim Fiyat Endeksi Mayıs ayında yükseldi. Mayıs ayında 240 bin ton olan ithalat bir önceki aya göre arttı ve 647 milyon dolar oldu. Böylece bu yıl ilk kez aylık 600 milyon doların üzerinde ithalat gerçekleşti.İthalat birim fiyatları kilogram başına Mayıs ayında 2,67 dolara yükseldi. Mayıs ayı ithal birim fiyatı, geçen yılın Mayıs ayı ithal birim fiyatının yüzde 15 üzerine çıktı.

Tüm alt ürünlerde ihracat artarken birim fiyatları geriledi
2019 yılı Mayıs ayında sekiz alt ürün grubundan yedisinin ihracat birim fiyatları geçen yılın Mayıs ayına göre geriledi. Prefabrik yapılar dışındaki alt sektörlerin birim fiyatlarında düşüş sürdü.

Mayıs ayında mineral ürünlerin ihracat birim fiyatlarında yüzde 23,5 gerileme yaşandı. Ağaç ürünleri ihracat birim fiyatı da yüzde 18,4 düştü. Prefabrik ürünlerin ihracat birim fiyatları geçen yılın Mayıs ayına göre yüzde 3,5 arttı. 2019 yılı Mayıs ayında sekiz alt ürün grubunun tamamının ihracatı miktar olarak geçen yılın Mayıs ayına göre arttı. Mayıs ayında en yüksek ihracat miktar artışı yüzde 72,6 ile mineral ürünlerde gerçekleşti. En düşük miktar artışı ise yüzde 0,3 ile prefabrik yapılarda oldu.

2019 yılı Mayıs ayında sekiz alt ürün grubunun tamamında ihracat değer olarak geçen yılın Mayıs ayına göre yükseldi. Mayıs ayında en yüksek ihracat değer artışı yüzde 33,8 ile yalıtım malzemelerinde gerçekleşti. Metal bazlı ürünlerin değer olarak ihracatı yüzde 31,8 yükseldi. Değer olarak ihracatın en düşük arttığı alt sektör ise yüzde 3,9 ile prefabrik yapılar oldu. Demir çelik bazlı ürünlerin ihracatı da değer olarak Mayıs ayında yüzde 24,8 arttı.

İhracat birim fiyatı 0,54’ten 0,41 dolara indi
Türkiye sanayi ürünleri ihracatı mevsimsellikler ile birlikte dalgalanmalar gösteriyor. En yüksek ihracat Mart ve Aralık aylarında, en düşük ise Ocak ve Temmuz aylarında yapılıyor. İnşaat malzemeleri sanayi ihracat birim fiyatı 2018 yılı Mayıs ayında 0,54 dolar iken 2019 Mayıs ayında 0,41 dolara indi. İnşaat malzemeleri dışı sanayi ihracat birim fiyatları ise 2019 yılı Mayıs ayında 3,25 dolar olurken 2019 Mayıs ayında 2,75 dolar olarak gerçekleşti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181