Kanal İstanbul'da sondaj çalışmaları tamamlandı!
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul'un içinden nehir geçen dünyanın tek kenti olduğunu ve şehri koruma sorumluluğuyla Kanal İstanbul projesi için yola çıktıklarını söyleyerek, “Yılda 50 bin geminin geçtiği tehlikeye maruz kalan Boğaz'ın, bu tehlikesini en aza indirgememiz gerekiyor. İstanbul'u tehlikeden arındırmak, özellikle tehlikeli madde taşımacığından kaynaklı Boğaz'daki yükü azaltmak, tarihi dokuyu korumak, artan ve büyüyen talebi karşılamak adına alternatif bir su yoluna ihtiyaç vardı” değerlendirmesinde bulundu.    

DALGA BOYU HESAPLANIYOR 
Kanal İstanbul projesi kapsamında gerekli sondajların yapıldığını, belli bir aşamaya gelindiğini anlatan Arslan, “Kanaldan geçebilecek gemi büyüklüklerine bağlı olarak simülasyon çalışmalarımız devam ediyor. Bu simülasyon çalışmaları çerçevesinde geçecek gemilerin oluşturacağı dalga boyuna bağlı olarak navigasyon çalışmalarımız da sürüyor. Bunları bitirdiğimizde, Kanal İstanbul'la ilgili nihai kesit ve geçecek gemi boyu kararımızı vermiş olacağız. Çalışmaların bitirilmesine bağlı olarak bu yıl içinde ihale etmeyi hedefliyoruz ve bunu yaparken de birçok karma modeli birlikte kullanmayı düşünüyoruz. Sadece kanalı değil, kanal etrafındaki güzergah üzerindeki bölgede kentsel dönüşüm ve yeşillendirme de dahil olmak üzere burayı çok daha modern bir hale getirmek istiyoruz. Kanaldan çıkacak malzemeyle yapay adalar yapmayı düşündüğümüz için onların her birinin işletme ve yapılma modeli birbirinden farklı olacak” diye konuştu. 

YÜZDE 88’İ TAMAMLANDI 
İstanbul Yeni Havalimanı'nın isminin hangi yöntemle belirleneceğine ve ulaşımının nasıl yapılacağına ilişkin bir soru üzerine de Arslan, bu havalimanının dünyanın gıptayla izlediği ve açılışını merakla beklediği bir proje olduğunu söyledi. Arslan, “Memnuniyetle ifade etmek isterim ki bugün gelinen noktada yüzde 88,5 ilerleme sağlanmış durumda. 29 Ekim'de inşallah birinci fazını açacağız. İsmini inşallah 29 Ekim'de hep beraber göreceğiz. Elbetteki Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Binali Yıldırım ile de istişare edip kararımızı vereceğiz. Onun dışındaki yöntemlerin polemik yarattığını geçmişte görmüştük” değerlendirmesinde bulundu. 

KREDİ KARTIYLA BAĞLANTILI OLMALI 
Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, devletin sorumluluğunda olan köprü ve otoyollarda bugüne kadar yaklaşık 7,5 milyon kere ihlal söz konusu olduğunu belirterek, “Lütfen HGS etiketlerini, PTT'ye uğrayarak kredi kartlarıyla ilişkilendirsinler. Kredi kartları yoksa, PTT'de bir hesap açtırarak o hesapla ilişkilendirebilirler” dedi.

PROJE EKİBİ İŞİNDE UZMAN
Arslan, kanalın çevresel etkilerinin tespitini, rüzgar ve dalgayla ilgili iklim çalışmalarını, jeolojik ve geoteknik etütlerini, belli periyotlardaki deprem ve tsunamileri de dikkate alarak risk değerlendirmesini yaptıklarını belirterek, “İnsanımızın şundan hiç şüphesi olmasın, ülkemizin önde gelen üniversitelerinin öğretim üyeleriyle çalıştığımız gibi dünyanın da bu konuda söz sahibi uzman ve uzman kuruluşlarıyla çalışıyoruz. Çünkü dünyanın en büyük projesini yapıyorsanız dikkate alınacak bu kadar kriter varken, 3-5 kişinin fikrine bağlı olarak hareket etmek gibi bir lüksümüz yok. İnşallah bu yıl içinde çalışmaları bitirip, süreci başlatmak ve kazmayı vurmak istiyoruz.” ifadesini kullandı. 

6.5 MİLYON KİŞİ KULLANACAK 
Avrupa ile Anadolu yakasını birleştirecek 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'nin de önemine işaret eden Arslan, projenin Hasdal'dan başlayarak Çamlıca'ya denizin altından gidecek bir karayolu sistemi ve İncirli'den başlayarak Anadolu yakasında Söğütlüçeşme'ye kadar uzanan bir raylı sistemden oluştuğunu hatırlattı. Arslan, proje kapsamında kara ve denizdeki sondajlarla Haliç'teki işlemlerin tamamladığını ve güzergahla ilgili nihai çalışmaların yapıldığını belirterek, “Araç geçişi anlamında günde 120 bin aracın geçmesini öngörüyoruz. Daha da önemlisi bu metro ağı İstanbul'daki diğer metro ağlarıyla da entegre olacağı için günde 6.5 milyon insana aktarma yapmak suretiyle hizmet edebilir hale gelecek” dedi. 

Seçim için siber kalkan 
Arslan, 24 Haziran'daki Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi başta olmak üzere siber güvenliğin sağlanmasının önemli olduğunu belirterek, “Hükümet olarak bu konuda her türlü tedbiri aldık, almaya devam ediyoruz” dedi. Arslan, seçimler için geri sayımın sürdüğünü, herhangi bir sıkıntı yaşanmadan vatandaşların iradesinin sandığa doğru yansıması adına gerekeni yapmaya devam edeceklerini bildirdi. 

Güneş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181