Kanal İstanbul’da güzergâhı belirleyecek çalışma için sözleşme imzalandı!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2011 yılında açıklanan projeyle, Karadeniz ile Marmara’yı birbirine bağlayacak yeni bir kanalın açılarak İstanbul Boğazı’nın gemi geçişlerinden dolayı yaşadığı tehlikelerin önüne geçilmesi hedefleniyor. Türkiye’nin su yollarını geliştirerek deniz taşımacılığında ilerlemesini sağlayıp, 3. havalimanı ile entegre edilerek dev bir ulaştırma köprüsü kurulmasını sağlayacak olan Kanal’ın etütleri için 3 Temmuz 2017’de anlaşmanın imzalandığını hatırlatan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan “Boğazlardaki gemi trafiğini en aza indirip, tehlikeyi azaltacak olan kanalın koridoru yaklaşık 43 kilometre olacak. Bugüne kadar proje alanı alternatif güzergâhları değerlendirilmiş olup, en ideal güzergah tespit edilmeye çalıştı. Kanal kesiti ve kesin güzergâh, etüt proje ve danışmanlık hizmetleri sonunda belirlenecek” diye konuştu. Bakan Arslan şu ana kadar kanal için 162 zemin sondaj çalışması yapıldığını, bazı üniversitelerin rapor hazırladığını ifade etti.  

Kanal neden olmazsa olmaz?
İstanbul Boğazı’ndan yılda 53 bin gemi geçiyor. Tarihte çevre felaketlerine yol açan birçok kazanın yaşandığı Boğaz’da sayısız kaza tehlikesi de son anda önlendi. Boğaz’dan geçen ve tehlikeli madde taşıyan araçların oluşturduğu risk ve kirlilik ise yine Kanal İstanbul projesini ‘olmazsa olmaz’ kılan sebepler arasında sıralanıyor.

Anlaşma ile ne olacak?
Ulaştırma Bakanlığının 3 Temmuz’da sözleşme imzaladığı etüt proje şirketi, ekolojik, çevresel ve mühendislik ile ÇED etki analizini yapacak; Karadeniz, Marmara ve Ege denizlerindeki su hidrodinamiği ile akış rejimlerini inceleyecek. Yapılan saha çalışmalarına ek olarak geoteknik, jeolojik, hirdojeolojik, jeofizik gibi çalışmalar yapacak. Benzer projelerin mühendislik teknolojilerinden yararlanarak fizibilite raporu hazırlayacak. Ardından kamulaştırma ile ilgili hususlar belirlenecek, yapım işleri için ihale dosyaları hazırlanacak ve ardından kazma vurulacak.

Türkiye Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181