Katar Fuarı'nda 60 milyon dolarlık ihracat anlaşması imzalandı!
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) ana partnerliğini üstlendiği, Medya City tarafından organize edilen ve 112 Türk firmasının katıldığı 2. Expo Turkey by Qatar, Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirildi.

Katar devletine ait Qatari Diar gayrimenkul geliştirme şirketi ziyaret ettiği standlarda Türkiye ile ilgili yatırım iştahını da ortaya koydu. Şirketin daha önce Türkiye'de Kuzu Grup tarafından Ataköy'de hayata geçirilen SeaPearl projesinin de ortağı olduğu biliniyor.

60 MİLYON DOLARLIK ANLAŞMA
İlk gününde bin 600'den fazla iş görüşmesi gerçekleştirilen fuarda 60 milyon dolarlık ihracat anlaşması imzalandı. Doha Exhibition and Convention Center'da (DECC) düzenlenen fuarın açılışında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 2. Expo Turkey by Qatar ile Türk şirketlerinin Katar'a adeta çıkarma yaptığını belirterek, bu ülkede Türk şirketlerine ürünlerine hem ayrıcalık hem de ilgi olduğunu söyledi.

Tüfenkci, Katar'da düzenlenecek 2022 Dünya Kupası organizasyonu kapsamında bu ülkede altyapı ve üst yapı projelerinden mobilya sektörüne kadar pek çok alanda ciddi fırsatlar olduğunu ve bu potansiyelin hızla değerlendirilebileceğini vurguladı.

Katar'a uygulanan ambargo sonrası Türkiye'nin bu ülkenin yanında olduğunu ifade eden Bakan Bülent Tüfenkci, 2017'de iki ülke arasındaki ticaret hacminin henüz kesin olmamakla birlikte 900 milyon dolara ulaştığını, bu rakamın daha da yukarılara çıkarılabileceğini sözlerine ekledi.

Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Şeyh Ahmed bin Casim bin Muhammed Al Sani ise Türkiye ile aralarında her geçen gün daha da iyiye giden bir ilişki olduğunu belirterek, işbirliklerini daha da geliştirip geleceğe taşıyabileceklerini dile getirdi.

SEKTÖRÜN CAZİBESİ ÇEYREK ASIR DAHA DEVAM EDER
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin, Katar ile Türkiye arasında son yıllarda yaşanan yakınlığa değinerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın desteğiyle gerçekleşen bu yakınlaşmanın ticarete yansımasını istediklerini söyledi.

Yetgin, yabancı yatırımcının Türkiye'ye gelmesi için önemli adımlar atıldığını kaydederek, rakamların 5 milyar dolar mertebesine sıkıştığını, tekrar bir atılım daha yapılması gerektiğini vurguladı. Şu anda GYODER olarak Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ile müktesep hak ile ilgili yoğun bir çalışma yaptıklarını aktaran Yetgin, "Artık müktesep hak konusunun yasal bir düzenleme ile açıklığa kavuşmasını bekliyoruz" dedi. Yetgin, gayrimenkul sektörünün 2018'de büyümeye devam edeceğini belirterek, bu sektörün cazibesinin çeyrek asır daha devam edeceğini bildirdi.

TİCARET HACMİ 60 KAT ARTTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı görüşmelerle güçlenen Türkiye-Katar ilişkileri ticarete de yansıdı. Karşılıklı ticaret hacmi son 15 yılda 60 kat artarak 15 milyon dolardan 900 milyon dolara, Türkiye'deki Katar sermayesi ise 1 milyon dolardan 1.6 milyar dolara fırladı.

Seda Tabak / Sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181