"Kentsel dönüşümün Avrupa'daki merkezi Basın Ekspres olacak"
Türkiye'nin inşaat sektöründe sahip olduğu fırsatlar, Frankfurt'ta düzenlenen toplantı üe Avrupalı yatırımcılara anlatıldı. 2015'te 50 milyar dolarlık inşaat harcaması gerçekleştiren Türkiye'de aynı yü yüzde 10.6 artışla rekor bir seviye olan 1.3 milyon konut satıldı. Bu konutların 22 bin 830 adedini yabancılar aldı ve karşılığında 5 milyar dolar döviz bıraktı. İnşaat harcamaları dünyada nominal bazda yüzde 4 büyürken, Türkiye'de yüzde 7 gibi bir büyüme oranına sahip. Yine Avrupa'da yüzde 3 seviyesindeki kar marjına karşılık Türkiye'de inşaat yatırımyüzde 20'ye yaklaşan karlı lık sağlıyor. Türkiye'de ekonomik büyümenin dinamosunu oluşturan en önemli sektörlerden olan inşaat sektörünün yansıttığı bu tablo, Bankacılar Forumu (IBF) Almanya'nın önde gelen fınansal iletişim şirketlerinden Maleki Group'un Frankfurt'ta düzenlediği 'Türk-Alman Yatırım Zirvesi'nde Avrupalı yatırımcılara anlatıldı. Sponsorluğunu Cathay Group'un yaptığı zirvede Türkiye'deki kentsel dönüşüm projelerinin de yabancı yatırımcılara cazip fırsatlar sunacağı vurgulandı.

IBF Başkan Yardımcısı Dr. Hermann Reuter'in, "AB'nin ve Almanya'nın Türkiye'ye, Türkiye'nin AB'ye ve Almanya'ya ihtiyacı var. Bugünkü zirvenin özü budur" sunuşuyla başlayan toplantıda, Frank
furt Başkonsolosu Mustafa Çelik, Türk-Alman ekonomik ilişkilerinin karşılıklı yatırımlarla güçlenmesi gerektiğini söyledi. TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik de, dünyada 2000'li yıllardan itibaren yavaşlayan inşaat sektörünün Türkiye'de istikrarlı bir büyüme içinde olduğunu vurguladı. TOKİ'nin dev projelerinden ve işbirliği modellerinden söz eden Özçelik, 2015'te Türkiye'de inşaat harcamalarının 50 milyar doları bulduğunu, bu yıl 60 bin nitelikli konut ihalesini yapacak olan TOKİ'nin 2023 hedefinin 1.2 milyon konut inşa etmek olduğunu aktardı. 

Basın Ekspres, Avrupa'daki dönüşümün merkezi olacak

İstanbul'un gayrimenkul yatırımı için dünyadaki en doğru lokasyonlardan biri olduğunu söyleyen Cathay Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Yılmaz, fırsatların da yabancıların ilgisini çektiğini belirtti. Küçükçekmece'de büyük bir projeye imza atmaya hazırlandıklarını vurgulayan Yılmaz, Sadece İstanbul değil, Avrupa'da birçok kentte dönüşüm var. İstanbul fırsatlar barındırıyor. Basın Ekspres bunlardan biri. Kentsel dönüşümün Avrupa'daki merkezi Basın Ekspres olacak" dedi.

Zirveyi izleyen Türk gazetecilerle sohbet eden Yılmaz, Avrupa inşaat yatırımlarındaki getirile rindüşmesi nedeniyle, 2013'tenbu yana Türkiye'ye özel bir ilgi oluştuğunu belirterek, şunları söyledi: "Dünyanın çok az yerinde İstanbul'daki kadar iyi getiri elde edersiniz. İngiltere'de bir gayrimenkul yatırımı yapsanız bunun karı yüzde 3-4'tür. İstanbul öyle bir pazar ki, gayrimenkul sektöründe yılda %15-20 kazanmak mümkün. Bu orana dünyanın her yerinden yatırımcı gelir. Sadece bunun sürdürülebilir olduğunu yatırımcıya iyi anlatmak gerek."

BASIN EKSPRESTE 200 BİN METREKARE BÜYÜKLÜĞÜNDE PROJEYE BAŞLAYACAK

Mehmet Yılmaz, şu anda İstanbul'un ve Türkiye'nin gayrimenkul gerçeğinin tam orta noktasında kentsel dönüşümün yer aldığını, Cathay'ın da kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirdiğini aktardı. Yılmaz, yatırımları hakkında "Basın Ekspres'te yapacağımız projenin büyüklüğü yaklaşık 200 bin metrekare. Lansmanını haftaya gerçekleştiriyoruz. Bu proje için üzerinde fabrikalar olan 7 tane arsayı satın alarak bir araya getirdik" bilgisini verdi. 


Sedat Alp / Dünya Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181