Kocaeli'de Katar İş Fırsatları Toplantısı yapıldı!
Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) tarafından düzenlenen 'Katar Yatırım ve İş Fırsatları Bilgilendirme Toplantısı' dün KOTO 2 No'lu Eğitim Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıya KOTO Yönetim Kurulu Üyeleri Yusuf Ziya Ulugün ve Murat Altun, DEİK Katar İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Ömer Sahabettin Şengüler, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Katar Ülke Masası Uzmanı Ayfer Sönmez ve KOTO üyeleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan KOTO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Altun, "Japonya'dan Kırım'a Almanya'dan Endonezya'ya kadar 500'e yakın kişiyi iş fırsatlarıyla buluşturduk, buluşturmaya da devam ediyoruz. Sizlere bugün Katar'ı tanıtacağız. 2014 yılında 524 bin 868 dolar ihracatımız olmuş, ithalatlarımızın 1,6'sını karşılamış bulunmaktayız. Üyelerimiz için yeni iş fırsatları barındırdığını inandığımız, Katar'a nasıl yatırım yaparız noktasını anlatmak için bu programı düzenlemiş bulunmaktayız" dedi.

DIŞA AÇIK EKONOMİ
Altun'un ardından konuşan Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Katar Ülke Masası Uzmanı Ayfer Sönmez, "Katar nüfusu az ama körfez ülkeleri arasında milli gelirde en yüksek ülke. 2,3 milyon nüfusa sahip. Bu nüfusun 400 bin'i Katarlı. Genelde yabancılardan oluşmakta. Özellikle doğalgaz için bu ülkeye gelen yabancılar bulunuyor. 2030 yılında nüfusun 3,2 milyon olması bekleniyor. 2015 yılında düşen petrol gelirlerinden dolayı GSYİH 174 milyar dolar olarak gerçekleşti. Katar 2022 FİFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak. Katar'da 2022 Dünya Kupası öncesinde 7 şehri birbirine bağlayacak olan 340 kilometrelik bir demiryolu ağı, otoyol projeleri yer alıyor. Dışa açık bir ekonomi ülkesi olan Katar, bölgenin en iyi ekonomik performans gösteren ülkesi konumunda. Katar'da 100 bin seyirci kapasiteli bir stadyumun da bulunduğu 9 stadyumun yapılması planlanmakta" şeklinde konuştu.

ÖNCELİKLİ ÜLKELER

Sözlerine devam eden Sönmez, "Petrol ve gaz, alt yapı, sanayi, eğitim, turizm gibi yatırımlarla dış ticaret hacmini genişletiyor. Türkiye katarın ithalatında 6,1 ile 15'nci sırada yer alıyor. İhracatta ise 1,2 payla 12'nci sırada bulunuyor" şeklinde konuştu. İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişimi ile ilgili, Katar 2003 yılından itibaren gelişme çizgisini sürdürüyor diyen Sönmez, "Bakanlığımız tarafından Katar öncelikli ülkeler arasına alınmıştır. 2008 yılında 1 milyon dolar ihracatımız sert düşüş yaşadı. Bunun sebebi de küresel krizin yansımaları oldu. Katar'a ihracatta ülkenin tarımsal ihtiyacı düşük olup gıda ihtiyacını ithalatla karşılıyor. Bisküvi makarna, kanatlı etleri, zeytin ve zeytinyağı, bitkisel yağlar, işlenmiş et ürünleri Katar'a ihracat yapabiliriz. Sanayi ürünlerinde, inşaat malzemeleri, demir çubuk, elektronik malzemeler, ev tekstil ürünleri potansiyel ürünler arasında bulunuyor" ifadelerini kullandı.

2030 VİZYONUYLA

Sönmez'in ardından konuşan DEİK Katar İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Ömer Sahabettin Şengüler, "Katar dünya markası olma yolunda ilerliyor. Spor, medya ve sanatsal faaliyetler konusunda genç bir nüfusa rağmen çok cesur davranıyor. Katar son 10 yıldır körfez ülkeleri arasında liderliğe de oynayan bir ülke. Katar'ın '2030 vizyonu' adında Katar'ı nerede görmek istiyoruz düşüncesiyle hazırlanmış bir vizyonu var. Dünyanın en büyük doğal gaz ihracatçısı, en büyük 3 haber televizyonu var. Futbol turnuvası için 200 milyar dolarlık yatırımda bulunacaklar. Yatırım yapacaksanız eğer lisanslı endüstriyel projelere düşük faizli kredi için Katar Kalkınma Bankası ve diğer finans kuruluşlarından faydalanma imkanı bulunuyor. İhracatta sıfır vergi, bireyler üzerinde yabancılar için sıfır gelir vergi bulunuyor. Katar'da önünüzü görebilirsiniz. Eğitim, sağlık, finans ve inşaat konularda uzun vadeli planları var. Biz hizmet sektöründe danışmanlık ve pazarlama alanında yatırım yapabiliriz. Sadece reklama futbol müsabakaları için 2 milyar dolarlık bütçeleri var" diyerek konuşmasını tamamladı.

Demokrat Kocaeli Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181