Konkordato ilan eden inşaat firmaları kimler ?
Konkordato ilan eden inşaat firmaları, bazı borçlarını (alacaklarının tahsili veya elinde bulunan menkul gayrimenkullerin satışı ile) ödeyerek, diğer borçlarını ödeyebilir duruma gelmeyi amaçlıyor. Özellikle son dönemlerde yaşanan nakit sıkıntısı ve konut satışlarındaki düşüş nedeniyle daralmaya giren inşaat sektöründe önemli gelişmelerde yaşanıyor. Sektörün önde gelen firmalarının konkordato ilan etmesi ile sektöre duyulan güvenin azalması da ekonomik olarak birçok firmayı doğrudan etkiliyor.

Peki konkordato ilan eden inşaat firmaları kimler ?

Aker İnşaat
İnşaat sektörünün köklü firmalarından Ankara merkezli Aker İnşaat AŞ mali darboğaza girmişti. Şirket hacizlere karşı koruma talep etti. Ve mahkeme şirket faaliyetlerinin denetimi için konkordato komiseri heyeti atamıştı. Aker İnşaat Ankara 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne konkordato davası açtı.

Ceylan İnşaat
40 yıla yakın sürede birçok projeyi tamamlayan Ceylan İnşaat (Ceylan İnşaat Eğitim Kurumları Turizm Ticaret ve Sanayi Limited), yaşadığı mali sıkıntıları aşamayınca Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi'nden konkordato talebinde bulundu.

Fikirtepe ve Kartal'da proje geliştiren Ceylan İnşaat, “Zer” markasıyla İstanbul’un farklı bölgelerinde konut üretmekte ve son olarak Fikirtepe’deki projesinde finansal zorluklar nedeniyle KİPTAŞ ve İLBANK’ı ortak olarak almıştı.

Mahkeme, yapılan başvuru sonrası şirkete yönelik 3 aylık geçici mühlet kararı verdi.  Kararla birlikte, şirket faaliyetlerinin denetimi için de Prof. Dr. Murat Atalı, Türkan Özdemir ve Ayşe Rüya Özturan'ı konkordato komiseri olarak atandı.

Nafia İnşaat
Birçok kamu ihalesinde yer alan ve çok sayıda projeye imza atan Nafia İnşaat da konkordato ilan etti.
İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin 10 Eylül 2018 tarihli kararına göre Nafia İnşaat konkordato başvurusunda bulundu.

Nafia İnşaat'ın başvurusunu değerlendiren mahkeme şirkete yönelik 3 aylık geçici mühlet kararı verdi. Konkordatonun tasdikine ilişkin davanın ön inceleme ve ilk tahkikat duruşmasının 10 Aralık 2018 günü yapılacağı belirtildi.

Nuhoğlu İnşaat
Gayrimenkul ve inşaat sektöründe 1986’dan beri faaliyet gösteren Nuhoğlu İnşaat konkordato talep etti. Nuhoğlu İnşaat’ın yönetimine konkordato komiserlerinin atanması beklediği öğrenildi.

100’ün üzerinde projeye imza atan Nuhoğlu, konut, altyapı, çevre düzenlemesi, kent parkları, eğitim ve sağlık projeleri ile özellikli yapılar gibi alanlarda özel ve kamu sektörüne yönelik hizmetler verdi.

Palet İnşaat
Ankara merkezli Palet İnşaat ve Ticaret AŞ ile şirketin yöneticileri Alim Melih Kura, M. Emre Okyar ve K. Faik Okyar da konkordato başvurusunda bulundu.

Hürriyet’ten Dinçer Gökçe’nin haberine göre, Ankara Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yapılan başvuruda, şirketin mali sıkıntıya düşmesine, ekonomide yaşanan olumsuz gelişmelerin neden olduğu kaydedildi.
Çoğunlukla kamuya ait projeleri üstlenen şirketin elindeki projelerin sözleşme büyüklüğünün 680 milyon lira olduğu bildirildi.

Konkordato Nedir?
Konkordato iflas anlaşması anlamına geliyor. İyi niyetli ancak finansal yapısı bozulmuş şirketlerin korunmasını amaçlayan bir uygulama olarak biliniyor. Konkordato ile borçlarını ödemekte zorlanan şirketler, bazı borçlarını (alacaklarının tahsili veya elinde bulunan menkul gayrimenkullerin satışı ile) ödeyerek, diğer borçlarını ödeyebilir duruma gelmeyi amaçlıyor. Konkordato kararını borçlunun başvurusu üzerine icra mahkemesi veriyor.  Eğer mahkeme, firmanın borçlarını bir şekilde ödeyebileceğine kanaat getirirse, konkordato kararı veriyor ve borçlu şirkete bir komiser atıyor.

Konkordato ilan eden inşaat firmaları arasında yer alan Ceylan İnşaat, yaptığı açıklama ile tedbir amaçlı konkordato talep ettiklerini kısa bir süre içinde çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181