Konut kredisiyle ev alana Maliye'den sıkı takip!
Konut sektörü Maliye'nin sıkı takibinde. Vergi Denetim Kurulu (VDK) birkaç yıldır devam eden konut kredili gayrimenkul sektörüne yönelik denetim çalışmalarını 2015 yılı itibariyle tamamladı. VDK, konut kredili gayrimenkul satışına yönelik banka konut kredisi ve tapu bilgilerinden hareket ederek, satılan konutların gerçek değerini tespit etmek için çalışma yaptı. Belirlenen eşik üzerinde gayrimenkul satışı olduğu halde beyanname vermeyen, beyannamelerinde konutların kredi tutarları ve ekspertiz raporlarında belirlenen değerlerle tapu harcına esas tutarlarda bariz uyumsuzluk olduğu belirlenen 1.036 mükellefi incelendi. Bu kapsamda 984 milyon lira matrah farkı bulundu, 54 milyon lira vergi farkı tespit edildi ve 129.3 milyon lira ceza kesildi.

Vergi Denetim Kurulu'nun 2015 yılı faaliyet raporunda yer alan bilgilere göre, gayrimenkullerin rayiç bedel üzerinden işlem görmesini sağlamak üzere, gerekli hukuki ve idari altyapının oluşturulmasının yanı sıra etkin bir vergi denetim sisteminin kurulması amacıyla gayrimenkul hareketlerine yani gelirlerine uygulanmakta olan Emlak Vergisi Kanunu, Harçlar Kanunu'nun ilgili maddeleri ile Gelir Vergisi Kanununun değer artış kazancına yönelik düzenlemeleri gözden geçirildi. Yapılan çalışmalarda değerlendirilmek üzere, Hollanda, Litvanya, İsviçre, Almanya, 
İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya ve ABD'de gayrimenkullerin kendilerine, alış-satışlarına ve bunlardan elde edilen gelirlerin vergilendirilmesine yönelik mevzuatlar araştırıldı. 

Satış değeri emsal olacak
Maliye Bakanlığı'nın yaptığı çalışmaya göre gerçek satış değeri üzerinden beyan edilen konutlar diğer konutlar için emsal olacak. Maliye yetkilileri, bankadan kullanılan kredilerin beyannamelerle karşılaştırıldığını belirterek, bir semtte 500 bin yada 1 milyon liraya satılmış bir evin emsal kabul edileceğini, diğer satılan evler için verilen beyannamelerle karşılaştırılacağım belirterek, böylece konut sektörüne yönelik denetimlerin genişletileceğini söyledi. 

Tapu harcı %1'e insin
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkam Ömer Faruk Çelik, "Maliye haksızlığa ceza kesmeli. Ama sorunun kesin çözümü için sektörün kayıt içine teşvik edilmesi gerek. Tapu harçları yüzde 2 alıcıdan yüzde 2 satıcıdan toplam yüzde 4. Biz dernek olarak bir yıldır Maliye'ye öneride bulunuyor, konuşuyoruz. Tapu harcı yüzde l'e düşsün. Evin ekspertiz değeri SPK lisanslı kurumlarca yapılsın. Herkes evin gerçek değeri üzerinden vergisini ödesin" dedi.

'İşini doğru yapan ödüllendirilmeli'
Maliye Bakanlığının kredili konut satışlarında yaptığı sıkı denetim gayrimenkul sektöründen de destek gördü. "Haksız rekabeti önceleyecek bu uygulama yüreğimize su serper" diye konuşan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi durbakayım, "Kayıtdışı firmalar alım satımda gerçek rakamları göstermeyerek yüzde 10-15 fazla kâr sağlıyor. İşini doğru yapan şirketler KDV dahil yüzde 25i aşan vergi ödüyor. İşini doğru yapan ödüllendirilmen, hatalı cezalandırılmalı" diye konuştu. İnşaat sektörü de denetlendi

İnşaat sektörü de denetlendi
Vergi Denetim Kurulu'nun (VDK) raporunda, inşaat sektöründe yapılan denetimlerde, kayıtdışılığın yüksek oranlarda olduğu ya da taşeron firmaların işçilerini kendi adlarına kayıt ettirerek çalıştırdıkları, çeşitli nedenlenle inşaat maliyetlerini belgelendirmedikleri, bu maliyetleri sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanarak giderdikleri, bu şekilde kayıp ve kaçağa sebep oldukları sonucuna ulaşıldı. Bu kapsamda 1.376 mükellef incelemeye sevk edildi. 2015'te tamamlanan incelemelerde 60.6 milyon lira matrah farkı, 8.8 milyon lira vergi farkı tespit edildi ve 26.8 milyon lira ceza kesildi. 

Hürriyet Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181