Konut satışları hayat sigortalarına da doping etkisi yaptı!
Sigorta sektörünün önemli branşlarından olan hayat sigortaları, dünya örneklerinden farklı olarak Türkiye’de henüz istenilen yere gelemese de son yıllarda önemli bir ivme yakalamış görünüyor. 2016 yılını 2015 yılına göre yüzde 34’lük artışla 5 milyar 39 milyon liralık prim üretimiyle kapatan hayat branşı, 2017 yılına da iyi bir başlangıç yaptı.

Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) açıkladığı verilere göre yılın ilk iki ayında 2016’nın aynı dönemine kıyasla prim üretimi yüzde 46,9 artarak 1 milyar 31 milyon liraya ulaştı. Böylece ilk iki ayda hayat branşının toplam genel prim üretimi içindeki payı yüzde 12,3’e çıktı. Bu oran geçen yılın aynı döneminde yüzde 9,8’di. Edinilen bilgiye göre hayat sigortaları prim üretimindeki bu performans mart ayında da devam etti.

Özellikle yeni yılın ilk aylarıyla ilgili olarak hayat sigortalarındaki prim artışının nedenlerine bakıldığında, kredili konut satışları ve işletmelerin Kredi Garanti Fonu (KGF) üzerinden kullanılan kredilerinin etkisi öne çıkıyor.

Çünkü örneğin TÜİK’in verilerine bakıldığında yılın ilk iki ayında kredili (ipotekli) konut satışı 74 bin 669 adet oldu. Bu 2016’nın aynı döneminde 57 bin 39 adetti. Yine GYODER’in orta gelirlilerin konut edinmesi hedefiyle başlattığı “20 yıl vade, düşük faiz” kampanyasının ikinci etabında 3,3 milyar liralık konut satıldı. Bu süreci konuttaki KDV indirimleri de destekledi. Türkiye Bankalar Birliği’nin verilerine göre 2016’nın sonunda 172 milyar lira olan konut kredisi hacmi geçen şubat ayı sonunda 176 milyar liraya çıktı. Kullanılan bu krediler kapsamında yapılan hayat sigortaları prim üretiminde önemli bir etki yaptı. Bunun yanı sıra özellikle KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak için mart ayında devreye giren ve bankalar tarafından kullandırılan Hazine destekli KGF kredileri de, hayat sigortalarına ivme kazandırdı.

‘Konut’ öne çıkıyor
Hayat sigortalarının bu performansıyla ilgili yorum yapan Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Uğur Erkan, esas prim artışlarının kredili konut satışlarından geldiğini, KGF kredilerinin de bunu desteklediğini belirtti. Erkan, şunları söyledi: "Yılın ilk çeyreğinde konut satışlarında önemli artışlar var. Bu satışlarla ilgili alınan krediler hayat sigortalarını da hareketlendirdi. Aldığımız bilgilere göre esas prim artışı buradan. KGF kredileri de bunu destekledi. KGF’nin krediler için uyguladığı kefalet oranı yüzde 85. Bu nedenle kalan yüzde 15’lik bölüm için bankaların hayat sigortası yaptırdığı görülüyor.”

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın geçen hafta yaptığı açıklamaya göre Kredi Garanti Fonu üzerinden yaklaşık 157 bin firmaya 114 milyar liralık kredi imkanı sağlandı.

Bankaların payı yüzde 78
TSB bünyesindeki Hayat Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin yılın ilk iki ayıyla ilgili verilerine göre üretilen hayat sigortası primlerinin yüzde 59’u “uzun vadeli vefat” ürünlerinden geldi. Bunu yüzde 33 ile “yıllık vefat”, yüzde 5 ile “birikimli hayat”, yüzde 2 ile “karma sigorta”, yüzde 1 ile “sadece yaşam teminatlı” ürünler izledi. Yine ilk 2 ayda prim üretiminin yüzde 78’i “bankalar” üzerinden geldi. Dağıtım kanalı olarak bunu yüzde 10’la “acente ve broker”, yüzde 7 ile “merkez ve direkt satış” ve yüzde 5 ile “alternatif dağıtım kanalları" izledi .

Dünya

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181