Manisa'da binalar depreme dayanıklı mı?
Manisa'da son 15 gün içerisinde, ilki 3 Temmuz'da Saruhanlı'da olmak üzere art arda depremler meydana geldi. Son olarak önceki gece saat 21:00 sıralarında Manisa merkezli 3.8 büyüklüğünde bir deprem oldu. Jeoloji Mühendisleri Odası Manisa İl Temsilcisi Kerem Oğuz, Manisa'nın ve tüm ilçelerinin birinci derecede deprem kuşağında olduğunu vurguladı. Oğuz, "Manisa'da 6.0 büyüklüğünde bir depremde bina stokunun yüzde 30 ile yüzde 40'ı yıkılabilir, büyük bir kısmı da ağır hasar görebilir." dedi.

Jeoloji Mühendisleri Manisa İl Temsilcisi Kerem Oğuz, Manisa'da meydana gelen depremlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Manisa ve tüm ilçelerinin 1. derece deprem bölgesinde yer aldığını bildiren Oğuz, "Tarihi kayıtlardan Manisa ve İzmir civarındaki kentlerin defalarca yerle bir olduğunu biliyoruz. Yapılan deprem risk analizlerine göre Manisa'da 100 yılda bir büyük deprem olma olasılığı mevcuttur." dedi.

15 GÜNDÜR SALLANIYORUZ
3 Temmuzdan bu yana ara ara kentte depremlerin meydana geldiğini hatırlatan Oğuz, "Saruhanlı 'da 3 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan 4.0 büyüklüğündeki deprem meydana gelmiş, bunu izleyen onlarca küçük depremcikler takip etmiştir. O günden bu yana da ara ara depremler meydana geldi. Son olarak da dün (önceki) akşam Manisa merkezli, 3.8 büyüklüğünde bir deprem oldu." şeklinde konuştu.

HAZIRLIKLI OLMALIYIZ
Depremin önceden tahmin edilmesi mümkün olmayan bir afet olduğunu aktaran Oğuz, asıl önemli olan konunun, depreme hazırlık olduğunu kaydetti. Oğuz, şöyle devam etti: "Zaten depremin ne zaman olacağının tahmin edilmesinden daha önemli olan hazırlıklı olmamızdır. Gelişmiş ülkelerde 7.0 büyüklüğünde depremlerde bile tek bir kişinin burnu kanamıyor. Biz ne zaman olacağıyla ilgilenmekten ziyade artık hazırlığımızı düzgün yapmalıyız. Sadece deprem olduğu zaman depremi hatırlamak çözüm değildir. Burada belediyelere büyük görev düşmekte, zemin etütlerinin denetlenmesi ve deprem eylem planlarının yürütülebilmesi için her belediyenin en az bir jeoloji mühendisi istihdam etmesi şarttır. Manisa da bazı belediyeler birden fazla jeoloji mühendisi çalışmasına rağmen maalesef halen jeoloji mühendisi bulunmayan belediyeler mevcut. Belediyelerin temel görevi ve en önemli hizmeti insanların güvenli, sağlıklı yaşamasını sağlamaktır."

BİNALARIN MEVCUT DURUMU ÇOK İYİ DEĞİL
Kentsel dönüşümle birlikte binaların zemin etütlerinin daha iyi yapılması gerektiğine dikkat çeken Oğuz, bu konuda ilgili belediyelere büyük görevler düştüğünü kaydetti. Oğuz şu anki durumun iç açıcı olmadığını ifade ederek, "Manisa'da 6.0 büyüklüğünde bir depremde bina stokunun yüzde 30 ile yüzde 40'ı yıkılabilir, büyük bir kısmı da ağır hasar görebilir." dedi.

Burhan AKDEMİR/Manisa Olay Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181