Osmangazi Köprüsü'nde geçiş ücretine KDV indirimi!
Osmangazi Köprüsü'nde geçiş ücretine son dakika KDV indirimi jesti geldi. Yap-işlet-devret modeliyle yaptırılan köprülerin geçişinde KDV oranı yüzde 18 değil yüzde 8 olacak. Milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu, Osmangazi Köprüsü'nde yaptığı sürüşte saatte 400 kilometre hıza ulaştı. Sofuoğlu'nun ulaştığı hız, Dünya Supersport Şampiyonası'nda yarıştığı takımı Kav/asaki tarafından H2R motosikletin ulaşabildiği en yüksek hız olarak onaylandı.

Osmangazi Köprüsü'nde geçiş ücretine açıldığı gün KDV indirimi jesti geldi. Dün yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle yapılan köprülerde KDV oranı yüzde 18 değil yüzde 8 olacak. Bu da yaklaşık 120 lira olması beklenen Osmangazi Köprüsü'nde geçiş fiyatının şirket cephesinden başka bir indirim gelmezse 109 lira olacağı anlamına geliyor.

11 lira indirim
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından açılan Körfez geçişini 4 dakikaya indirecek olan Osmangazi Köprüsü'ne son dakikada KDV indirimi geldi. Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi, Yüksel, Göçay ortak girişimi tarafından yap-işlet-devret modeli ile yapılan Osman Gazi Köprüsü'nün açılmasıyla İzmit Körfezi'nin etrafı dolaşılarak yapılan yaklaşık 2 saatlik yolculuk ile feribotla yaklaşık 1 saat süren geçiş süresi 6 dakikaya inecek. Otoyol projesinin tamamlanmasıyla mevcut güzergâh 95 kilometre kısalarak İstanbul ile İzmir arasında 8-10 saat süren ulaşım 3.5 saate inecek.

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan Osmangazi Köprüsü, 30 Mart 2013'te Yalova Altınova Hersek şantiyesinde düzenlenen törenle temeli atıldıktan sonra yaklaşık 39 ayda tamamlandı. Köprü, 252 metre kule yüksekliğine, 35.93 metre tabiiye genişliğine, 1550 metre orta açıklığına ve 2 bin 682 metre uzunluğa sahip. Yani 35 dolar + KDV olarak açıklanan ve yüzde 18 KDV hesabı ile 120 lira civarında olması beklenen Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti 109-110 lira seviyesine inmiş oldu. Böylece Osmangazi'nin tartışmalara neden olan ve oldukça pahalı bulunan geçiş ücretine ilk indirimi Maliye yaptı. Köprünün gişe alanında toplam 20 gişe hizmet verecek.

Bütçeden çıkacak
Eğer Osmangazi Köprüsü'nü işletecek olan konsorsiyum 35 dolarlık fiyatı bir jest yaparak bir süreliğine aşağıya çekmezse Osmangazi'nin geçiş indirimi 'Bütçe'den çıkacak. Maliye'nin buradan almayı planladığı KDV geliri düşmüş olacak. AKP'nin 2023 hedefleri kapsamında ulaştırma alanında hayata geçirdiği "dev projelerden" dördü bu yıl hizmete girecek. Yavuz Sultan Selim Köprüsü 26 Ağustos'ta, Asya ve Avrupa yakalarını deniz tabanının altından geçen karayolu tüneliyle birbirine bağlayacak Avrasya Tüneli 20 Aralık'ta, "Demir İpek Yolu" olarak adlandırılan Bakü-TiflisKars Demiryolu Projesi yıl sonunda hizmete girecek.

Gebze'den başlayıp Osman Gazi Köprüsü'nden Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa kentlerini izleyerek İzmir'e inen Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nun geçtiği arazilerin değerlerinin de arttığı iddia ediliyor. Bursa, Balıkesir, İzmir, Manisa, İzmit ve Yalova'da tarla vasfında olan arazi fiyatları son 3 yılda yüzde 150'de fazla arttı. Yalova ilinde 5 bin konutluk proje yapmayı planlayan Beyttürk İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğurcan Barman, bölgede gayrimenkul arazi yatırımı yapmak cazip olduğunu iddia etti.

Para basacak
Bakanlar Kurulu'nun yüzde 8'lik KDV kararı gelecek 26 Ağustos'ta açılacak olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü için de geçerli. Yavuz Sultan Selim'den geçiş de 10 lira değil, 9 lira olacak. Bilindiği gibi Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçişlerde fiyat bütün otomobiller 3 dolar+KDV, ağır vasıtalar için ise 15 dolar+KDV olarak belirlemişti. Bugünkü dolar kurundan hesapladığımızda Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün geçişi de 10 liradan 9 liraya inecek. Kuzey Marmara Otoyolu'nu kullananlar önce Limak-Cengiz'e, sonra KalyonKolin'e ödeme yapacak.

Ayrıca kıta değiştirenler IC İçtaş - Astaldi JV'ye Yavuz Sultan Selim Köprüsü geçiş ücreti ödeyecek. Yapım dahil işletmesi, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile IC İçtaş-Astaldi tarafından yapılacak olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü para basacak. 3 milyar dolara mal olacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü, ağustos ayında devreye girecek. 3. köprü ve otoyol inşaatı tamamlandığında araç başına 3 dolar olmak üzere, her gün 135 bin otomobil geçişi için Hazine garantisi bulunuyor. Böylece köprünün günlük geliri en az 405 bin dolar (1.1 milyon TL) olacak.

Cumhuriyet Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181