SAGYAŞ, TOKİ mantığında fabrika yapacak!
SAGYAŞ'a ilişkin ayrıntılar ilk kez geçtiğimiz haftalarda görüşe açılan Üretim Reformu Kanun Tasarısı'nda ortaya çıkmıştı. Başta küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ) olmak üzere binlerce girişimciye Toplu Konut İdaresi (TOKİ) mantığmda fabrika yapacak kuruma SAGYAŞ adı verilmişti. Tasarının ayrıntıları netleşiyor. Sanayinin TOKÎ'si olmaya hazırlanan SAGYAŞ'a yeni kritik bir görev daha veriliyor.

İflastan kurtaracak
SAGYAŞ, artık zor duruma düşen ve iflas noktasına yaklaşan KOBİ'leri de satm alabilecek. SAGYAŞ, firmaları Hazine desteği ve kredisi kullanarak maksimum iki yıl işletecek. İki yılın sonunda devlet desteğiyle düzlüğe çıkan fabrikalar, kâr amacı gözetmeksizin ihale usulüyle satışa çıkarılacak. İflas erteleme taleplerinde de yine SAGYAŞ bürokratları devreye girebilecek. Uygulama ile Türkiye'de kapanmanın eşiğine gelen binlerce tesisin kurtarılması planlanıyor.

Olağanüstü bütçe
Yüksek imar yetkileri ve olağanüstü, bir bütçeye sahip olacak kurum, tıpkı TOKİ gibi hem belediyelerden hem de OSB yönetimlerinden bağımsız faaliyet gösterecek. Acil kamulaştırma yetkisine de sahip olacak. Bu da yatırımlarda bürokratik engellerin ve OSB içinde oluşan rant gruplarının önüne geçecek. SAGYAŞ'ın yatırım felsefesi de netleşti. Kurum yatırımlarmda ve satm aldığı işletmelerin yönetiminde "yerli, yeşil, (çevreci) yenilikçi (3Y)" yaklaşımıyla hareket edecek.

Makine desteği verecek
SAGYAŞ anahtar teslim fabrika da kurabilecek. Fabrikanın mülkü SAGYAŞ'ta olurken fabrika içindeki makine teçhizat KOBİ'lere ait olacak. 2017'de teknoloji ağırlıklı yatırımlara toplamda 22.2 milyar liralık destek planlanıyor. Patent sahibi şirketlere özel makine-teçhizat finansman desteği de sağlanacak. Geri ödemesiz verilecek desteklerin üst limitleri büyük işletmelerde 2 milyon, orta ve küçüklerde 10 milyon lira olacak.

Posta Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181