TOKİ'nin anahtar teslim fabrikaları tekstil sektörüne iyi gelecek!
Hükümetin, 21 Mart'ta Doğu ve Güneydoğumda sanayiciye TOKİ aracılığıyla anahtar teslimi fabrika yapımı konusunun detaylarını açıklayacağını belirten Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler, 6. Bölge'nin yanı sıra, 5,4 ve 3. bölgeleri de kapsaması beklenen TOKİ'nin fabrika inşa edeceği bölgelerin sektörleri için de heyecanla beklenen bir proje olduğunu vurguladı.Kızılgüneşler, "Tekstil, hazır giyim bu bölgeye gitmeye dünden hazır. Hele TOKİ eliyle fabrika teslimi olursa son derece teşvik edici olacak" dedi.

Kızılgüneşler, birçok firmanın yatırım yaptığı 6. Bölge'de güvenlik açısından sıkıntılar yaşandığını belirterek, "Diyarbakır'a uçuyorsun oradan karayoluyla ulaşımda sorun oluyor. Sigorta şirketleri tesisleri, yatırımları sigortalamak istemiyor. Milyonlarca dolarlık mallar riskte. Bu saatten sonra 6. Bölge'ye güvenip yatırım yapmak çok zor. Buradaki teşvikleri 3., 4. ve 5. Bölge'ye de yaymak gerekiyor" diye konuştu.

Bu bölgelerin emek yoğun sektörlerden, konfeksiyon için önemli olduğunu vurgulayan Kızılgüneşler, . "Konfeksiyonun olduğu yerde terör yok. Adıyaman, Batman, Urfa'da hiçbir şey duymuyoruz. Orada kümelenme başladı. Çalışan insan terör tehdidini azaltıyor" dedi. Hükümetin az gelişmiş bölgelerde TOKİ . eliyle fabrikalar yapıp, anahtar teslimi şeklinde sanayiciye kiralamasının hazır giyim sektörünün de elini güçlendirecek son derece önemli bir karar olduğunu ifade eden Kızılgüneşler, şunları söyledi: "Tekstil, hazıgiyim bu bölgeye gitmeye dünden hazır. Hele TOKİ eliyle fabrika teslimatları olursa son derece teşvik edici olacak. Orada fabrika kurmak için başlangıç yatırımı arazi, bina ve 
makine dahil neredeyse 6 milyon lira. Fabrikayı TOKİ yapıp kiraladığında, o bölgedeki yatırımını sürdüremeyen bir şirket çıktığında tesis atıl kalmayacak, başka bir şirket kiralayıp işine devam edebilecek." "Kıdem tazminatı çözülürse fason üretimi bünyemize alırız" Kızılgüneşler, kıdem tazminatı konusunun Türkiye iş hayatı için kangren olmuş bir konu olduğunu, Hükümetin bu sorunu bir şekilde çözüme kavuşturması gerektiğini belirterek, "Bunu ortak noktada çözmek lazım. Kıdem tazminatı meselesi çözülmeden ne kayıtlı ekonomiden, ne doğru ticaretten, ne altyapının güçlendirilmesinden ne de yatırımlardan konuşabiliriz. Bu sorun çözülürse biz fason olarak yaptırdığımız üretimi kendi bünyemize almak düşüncesindeyiz. Kalite, tasarım, işçi ve iş güvenliği açısından çok önemli" dedi.

Fabrika kurulacak şehirler açıklanacak
Emre Kızılgüneşler, TOKİ aracılığıyla fabrikaların yapılması konusundaki çalışmaların Başbakan Yardımcısı Lütfü Elvan ve Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda yürütüldüğünü, projenin detaylarının 21 Mart'ta kamuoyuna açıklanacağını belirterek, şu bilgileri verdi: "Fabrika teslimlerinin 3., 4., 5. ve 6. bögelerde verilmesi yönünde taleplerimiz oldu. Tabii ki 6. Bölge ile aynı teşvikler olmasın. Ama şu da bir gerçek 6. Bölge artık realitenin dışında kalmaya başladı. Ne verirseniz verin oraya gidilecek durum yok. 21 Mart'ta yapılacak açıklamada taleplerimizin karşılanacağını düşünüyoruz. Yapılacak açıklamada TOKİ'nin fabrikaları kuracağı şehirler belli olacak, destekler, kümelenmenin ne olacağı, iş modelleri ortaya çıkacak. Yapılacak binaların modelleri belli olacak. TUİK verileriyle çalışacabilecek nüfus, işsizlik, genç nüfus işe yatkınlık istatistiki verilerle bu şehirlerin saptanacağını duyuyoruz. Bu konuda aldığımız bilgiler var. Hükümet şu an çok doğru bir eksende çalışıyor.1 inşallah bütün sektörler için, emek yoğun sektörlerle ilgili faydalı bir model çıkar." 

Sedat ALP/Dünya Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181