Türkiye MIPIM'in ardından yatırımlara odaklandı!
Dünya'nın en büyük gayrimenkul fuarlarından MIPIM, Fransa'nın Cannes kentinde 15-18 Mart tarihleri arasında gerçekleşti. Fuarda 89 ülkeden binlerce gayrimenkul profesyoneli bir araya geldi. MIPIM 2016'ya firmalar ve belediyeler ile katılan, toplam katılımcı sayısının ise 820'yi bulduğu Türkiye, uluslararası yatırımcının büyük ilgisiyle karşılaştı. Fuar katılımcıları MIPIM'in gayrimenkul alım satım değil, işbirliği fuarı olduğunu ve uluslararası şirket ve fonlarla önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Geçen yıl yabancı yatırımcılarla 2 bin 875 görüşme yapıldığını belirten yetkililer bu yıl 3 bin 334 görüşme yapıldığını ve fuarın verimli geçtiğini kaydetti.

İSTANBUL DEVLER LİGİNDE
İstanbul, kiralanan ve tercih edilen alan itibarıyla MIPIM'de bu yıl devler ligine girdi. İstanbul Çadırı Londra ve Paris'in ortasında yer aldı. İstanbul Ticaret Odası'nm (İTO) 96 metrekarelik 'Yaşayan İstanbul Maketini de sergilediği ve geçen yıla göre iki kat büyüyerek 685 metrekareye çıkan İstanbul Çadırı fuarın ilgi odağı oldu. Ses ve görüntü efektleriyle İstanbul'un 24 saatini anlatan makette 3. havalimanı projesinden 3. Köprüye, Avrasya Tüneli'nden Körfez Geçiş Köprüsü'ne kadar pek çok mega proje yer aldı. 4 bin 800'ü yatırımcı toplam 23 bin 500 katılımcının 20 bin metrekarelik fuar alanında yer aldığı MIPIM'e dünyadan 550 şehir katıldı.Fuarda 100 belediye başkanı, şehir ve ilçelerini temsilen yer aldı.

ŞEHİRLER ÖNE ÇIKTI
Bu yıl fuarda şehirlerin atağı dikkati çekti. Katılımcı şehir sayısının hem Türkiye'den hem dünyadan her yıl giderek arttığı fuara bu yıl ilk kez katılan şehirler arasında Hatay, Kocaeli, Konya ve Ordu'nun yanı sıra Bologna, Houston, Kazablanka ve Şikago da vardı. Türkiye'den 8 şehir fuarda tanıtıldı. Bunların arasında Antalya, Balıkesir, Bursa, Hatay, İstanbul, Kocaeli, Konya ve Ordu şehirleri vardı. Fuar alanı büyüklüğü M milyon adet Fuarda günlük kartvizit alışverişi

KİMLER KATILDI? 
Fuara Antalya, Balıkesir, Bursa, Hatay, İstanbul, Kocaeli, Konya ve Ordu şehirleri standla katıldı. MIPIM 2016'ya stant ile katılım gösteren firmalar arasında ise Beyoğlu Investors Group (BIG), Efekta Mimarlık, Esas Gayrimenkul, Hill International, İzka İnşaat, Lal Gayrimenkul Değerleme, Özak - Yenigün - Ziylan Ortaklığı, Öncüoğlu+ACP Mimarlık, Özer+Tulgan Mimarlık, ProPlan, Real Estate, Sabri Paşayiğit Design Office, Tabanlıoğlu Mimarlık, Tahincioğlu Gayrimenkul ve TSKB Gayrimenkul Değerleme yer aldı.

KAMUDAN DESTEK
Yurtdışında fuarlara katılan özel sektör temsilcileri 'kamudan destek istiyoruz' mesajı veriyordu. Bu yıl beklenen oldu ve destek geldi.Fuara Çevre ve Şehircilik Başkanı Fatma Güldemet Sarı, TOKİ Başkanı Mehmet Ergiin Turan, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum katıldı. MIPIM'e katılan ilk Çevre ve Şehircilik Bakanı Başkanı da Fatma Güldemet Sarı oldu. Fuarda Türk firmalarının tüm standlarını dolaşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, inşaat sektörüne 'yanınızdayız' mesajı verdi. Dünyanın her geçen gün Türkiye'nin gücünü ve potansiyelini keşfettiğinin ve Türk inşaat sektörünün ortaya çıktığı bir günün yaşandığının altını çizen Bakan Sarı, MIPIM'i Türkiye'nin kentsel dönüşüm ve şehircilik anlamında nereye geldiğini anlatmak açısından çok önemsediğini açıkladı. TOKİ Başkanı Mehmet Ergiin Turan ise, Türkiye'nin İstanbul Uluslararası Finans Merkezi ve 3. havalimanı gibi yapımı devam eden ve tamamlanan projelere bakıldığında yatırım açısından Avrupa ve bölge ülkeleri arasından sıyrıldığını söyledi."

GÖVDE GÖSTERİSİ
Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı ve JLL Türkiye Ülke Başkanı Avni Alkaş, MIPIM 2016'daTürkiye'nin ortaya koyduğu performansa dikkat çekti. MIPIM'in bu yıl bir kez daha Türkiye'nin gövde gösterisine sahne olduğunu vurgulayan Alkaş, ancak, bu yıl, önceki yıllarla kıyaslandığında çok daha büyük ve nitelikli katılım rakamların ortaya çıktığını belirtti. Başta Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı olmak üzere MIPIM'e katılan Türkiye'ye kamudan büyük destek olduğunun altını çizen Alkaş, şöyle konuştu: "Tüm bunlar, Türkiye'nin MIPIM de çok daha etkileyici izler bırakması kadar, yeni işbirliklerinin ilk tohumlarının atılması anlamına geliyor. Bu yıl Türkiye, MIPIM'e sadece dev gayrimenkul şirketleriyle değil, iddiasını giderek yükselten çok sayıda şehirlerimizle katıldı. Uluslararası yatırımcının ilgisi, fuar sürecince Türkiye'nin üzerinde oldu. MIPIM 2016, gerçek anlamda Türkiye'nin çıkarmasına sahne oldu."

Hürriyet Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181