Türkiye MIPIM'de 60 milyar dolarlık proje sergiliyor!
Dünyanın en büyük gayrimenkul ve inşaat fuarlarından MIPIM, Fransa'nın Cannes şehrinde kapılarını açtı. Fuarın kalbinde bulunan İstanbul Cadın; 685 metrekarede, "kentleşmenin yıldızı" temasıyla kuruldu. Burada Türkiye'nin, İstanbul ağırlıklı olmak üzere yaklaşık 60 milyar dolar büyüklüğe sahip projesi görücüye çıktı. İstanbul Gayrimenkul Tanıtım Çadırının, bu yıl MIPIM'in en prestijli noktasmda, Londra ve Paris çadırlarının arasında konumlandığım belirten İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, "Biz buraya konut sarmaya gelmedik. Türk müteahhitler 2015 yılında 20 milyar dolar değerinde toplam 177 proje üstlendi. Dünyada 2030 yılına kadar 57 trilyon dolar altyapı yaürımı yapılması bekleniyor.

Avrupa'nın 2020'ye kadar olan altyapı ihtiyacı ise 2.2 trilyon dolar. Dünyanın en büyük 225 müteahhidi arasmda 43 firmamız var. Çin'den soma, dünyada ikinci sıradayız. Üçüncü havalimanı, üçüncü köprü, Avrasya Tüneli, Körfez Geçiş Köprüsü gibi dünyada ilklerle ifade edilen projeler tamamlanırken, bir taraftan da çok önemli bir mühendislik bilgi birikimi Türkiye'de toplamyor. Mega projelerle biriken mühendislik tecrübemizi doğru planlamayla dünyanın her ülkesine satabiliriz. Özellikle son beş yılda kazandığımız mühendislik yetenekleriyle yurt dışında birçok projeye imza atabiliriz. İşte bu birikimi göstermek ve iş birlikleri kurmak için buradayız. Bir de, özellikle Körfez ülkelerindeki ihalelerde müteahhidimiz teminat problemi yaşıyor. Burada kâr oranları düşük, rekabet fazla. Devletimiz bu konuda daha fazla yardım edebilir. Böyle olursa, hızla dışarıdaki projelere Türk firmalarının gireceği ortam sağlanır" dedi.

160 SEKTÖRÜ ETKİLİYOR
İnşaat sektöründeki en küçük yavaşlama ya da canlılığın 160 sektörü birden etkilediğini belirten Çağlar, şöyle devam etti: "İnşaat ve gayrimenkulun milli gelirdeki payı yüzde 15'e ulaştı. 2015 yılında Türkiye'de yabancılara yaklaşık 6 milyar dolarlık gayrimenkul satışı yapıldığı. Yatırım ortamını iyileştirerek bu rakam orta vadede 15 milyar dolara çıkarılabilir. Kredi faizlerinin yükselmesi de konut satışlarını etkiliyor. Müteahhitte 'inşaat yapıyorum, daire satabilecek miyim' endişesi olmamalı. Bu açıdan MIPIM fuarı önemli bir fırsat. Yabancı yatmmcıya konut sattıkça, bu, iç piyasayı da hareketlendirecek. Dış pazarları geliştirmek için proje üretmemiz, iç pazardaki durgunluğu aşmamıza da yardımcı olabilir."

'350 fima ve belediye ile fuarda boy gösteriyoruz'
Bu yıl 27'nci defa kapılarını açan dünyanm en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM'de, toplam 21 bin 400 katılımcı ve 4800 yaunmcı yer alıyor. Cannes'daki fuarda Türk gayrimenkul profesyonelleri ise gövde gösterisi yaptı. MIPIM 2016'ya 350 firma ve belediye ile katılan, toplam katılımcı sayısının ise 820'yi bulduğu Türkiye, uluslararası yaürımcının büyük ilgisiyle karşılaştı. İstanbul çadırı, ziyaretçilere mega şehrin 4 mevsimini yaşatırken; Türkiye'nin en büyük gayrimenkul geliştiricileri arasında yer alan Emlak Konut ile TOKİ, çadırda projelerini sundu. Fuara Antalya, Balıkesir, Bursa, Hatay, İstanbul, Kocaeli, Konya ve Ordu şehirleri stantla katılıyor. Firmalar arasında ise Beyoğlu Investors Group (BIG), Efekta Mimarlık, Esas Gayrimenkul, Hill International, İzka İnşaat, Lal Gayrimenkul Değerleme, Özak-YenigünZiylan Ortaklığı, Öncüoğlu- ACP Mimarlık, Özer - Tulgan Mimarlık, ProPlan, Real Estate, Sabri Paşayiğit Design Office, Tabanlıoğlu Mimarlık, Tahincioğlu Gayrimenkul ve TSKB Gayrimenkul Değerleme bulunuyor.

Türkiye Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181