Turyap, 2017'de 3 milyar liralık gayrimenkul müzayedesi yaptı!
Türkiye'de açık artırma pazarının yüzde 80'ini elinde tutan TURYAP, 2017 yılında 3 milyar lira değerinde gayrimenkulu müzayede yolu ile sattı. Bu yıl ise 4 milyarlık gayrimenkulu açık artırma ile satmayı planlıyor. 2001 yılından beri TMSF, TOKİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Özelleştirme İdaresi'ne ait gayrimenkulleri açık artırma ile satan şirket, 21 Aralık'ta Nef'in gayrimenkullerinin yüzde 95'ini 9 saatte açık artırma ile satınca bir anda özel sektör firmalarının da dikkatini çekmeye başladı. Bu satıştan sonra 17 firma açık artırma için TURYAP'ın kapısını çalarken, özel sektöre ilişkin ikinci açık artırmasını ise 25 Ocak'ta Gül İnşaat için yapacak.

Kiracılı dükkanı da satacak
Konuyla ilgili konuşan TURYAP Genel Müdür Yardımcısı Deniz Çağlar, "Türkiye'de inşaat şirketleri açık artırmaya hep mesafeli yaklaşıyordu. Nef'in müzayedesi ile biz bu mesafeyi kırdık. Dolayısıyla özel sektörde bu ilki gerçekleştirdikten sonra 17 büyük firma bizim de açık artırmamızı yapın şeklinde talepte bulundu. 2018 yılı itibariyle şirketlerin açık artırmaları da önemlibir yere sahip olacak. 25 Ocak'ta özel sektöre ilişkin ikinci açık artırmamızı Gül İnşaatla yapacağız. Bu müzayede de Nef'inkinden farklı olarak, Gül İnşaat'ın 9 projesindeki konutları, villaları, mağaza ve işyerlerini satacağız. Bunların içinde kiracılı dükkanlar da var" dedi.

Düşük fiyat cazip kılıyor
Çağlar, özel sektör firmalarının da devreye girmesiyle bu yıl 4 milyar lira değerinde gayrimenkulun satışına aracılık yapmayı hedeflediklerini belirterek, "Açık artımanın cazip olmasının nedeni firmalar açık artırmaya fiyat düşürerek girmesi oldu. İkincisi 150 tane ünite almak isteyen bir yatırımcı 100 birimlik bir fiyatı 70 birime düşürebiliyor. Böylece biz bir yatırımcıya 100 birimlik yeri 70 birime satmayı vaat ediyoruz. Dip fiyatları çektirerek açık artırmaya çıkmamamız ürüne olan ilgiyi artırıyor" diye konuştu.

Ürünleri ihalede, peşin vadeli ve takas olmak üzere üç yöntemle sattıklarını aktaran Çağlar şu bilgiyi verdi: "Örneğin 700 bin liralık bir daire alacaksınız ve elinizde 500 bin liralık bir daire var. Biz bu daireyi alıp aradaki 200 bin lirayı yapılandırma gibi bir yol izliyoruz." Çağlar, bu yöntemin tıpkı tekstil sektöründeki kampanyalar gibi stokları eritme açısından da iyi bir model olduğunu söyledi.

Açık artırmada teslim ne kadar sürer?
Deniz Çağlar, açık artırma sonrası tapu devrine ilişkin olarak şu bilgiyi verdi: "Açık artırmaya katılıp konut veya ticari bir gayrimenkul aldınız. Ödemelerini tamamladığınız anda tapu devri gerçekleşir ve mülkünüzü teslim alabilirsiniz. Arsaların satışlarında da yine ödemeler tamamlandıktan sonra tapu devredilmekte." 

Gayrimenkulü görme imkanı sunuyor
TURYAP'ın organize ettiği müzayedelerde katılımcılara yer gösterme hizmeti verildiğini de kaydeden Deniz Çağlar, "Katılımcıların talip olacakları gayrimenkulu yerinde görmeleri ve inceleme yapmaları son derece önemli bir nokta. Bu ısrarla üzerinde durduğumuz bir konu" diye konuştu.

Leyla İlhan / Dünya Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181