Ümraniye Çekmeköy metro hattı 21 Ekim'de açılıyor!
Ümraniye-Çekmeköy metro hattıyla ilgili gazetecilere açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, “Üsküdar-Ümraniye Metro Hattı’nın devamı olan Ümraniye-Çekmeköy Metro Hattı bu Pazar günü Madenler Meydanı’nda saat 15.30’da açılacak. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı açılışa tüm İstanbulluları bekliyoruz” dedi.

İstanbulluların büyük bir heyecanla beklediği haberi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal verdi. Gazetecilere açıklama yapan Uysal, Türkiye’nin ilk sürücüsüz metro hattı olan Üsküdar-Ümraniye Metro Hattı’nın devamı niteliğindeki Ümraniye-Çekmeköy metro hattının Pazar günü açılacağını söyledi.

TRAFİK RAHATLAYACAK
Hattın açılmasıyla bölgedeki trafiğin büyük ölçüde rahatlayacağını vurgulayan Uysal, “Türkiye’nin ilk sürücüsüz metrosu olan Üsküdar-Ümraniye metro hattı geçtiğimiz Aralık ayında açılmıştı. Bu hattın devamı niteliğinde olan Ümraniye-Çekmeköy metro hattında çalışmalar, test sürüşleri ve sertifikasyon süreci tamamlandı. 21 Ekim Pazar günü saat 15.30’da Sayın Cumhurbaşkanımızın da katılımıyla Madenler Durağı’nda açılışını yapacağız. Özellikle bu hattan istifade edecek Çekmeköylüleri, Sancaktepelileri ve tüm İstanbulluları açılışımıza bekliyorum. Üsküdar-Ümraniye hattı 9 durakta hizmet veriyordu. Ümraniye-Çekmeköy hattıyla 7 durak daha eklendi. Toplamda 16 durak ile hizmet verecek. İstanbul’da trafik yoğunluğunun en çok yaşandığı bölgelerden biri burası. Bu metro hattının açılmasıyla trafik de ciddi ölçüde rahatlayacaktır. Şimdiden tüm İstanbullulara hayırlı olsun” dedi.

20 KİLOMETRE HAT, 16 İSTASYON
Türkiye’nin ilk sürücüsüz metrosunun 1. etabı olan Üsküdar-Ümraniye Metro Hattı geçtiğimiz sene Aralık ayında açılmıştı. 10 buçuk kilometre uzunluğundaki hat 9 istasyonla hizmet veriyordu. Şimdi de hattın 2. etabı olan Ümraniye-Çekmeköy Metro Hattı açılıyor. Böylece 20 kilometreye uzanan hat 16 istasyon ile hizmet verecek. 126 adet metro aracıyla günlük ortalama 700 bin yolcu taşınacak. 2023 yılına kadar yapılacak geliştirme çalışmalarıyla saatte tek yönde 65 bin yolcu taşınabilecek.

OTOMATİK SİSTEM SAYESİNDE SEFER SAYISI SIKLAŞACAK
Metro araçlarının tamamı otomatik ve tam sürücüsüz olacak. Makinistin yaptığı tüm işler kumanda merkezinden otomatik yapılacak. Filoya araç dahil etme, filodan araç çekme tam otomatik yapıldığından zamandan tasarruf sağlanacak. Bu sayede seferler daha sık yapılarak daha fazla yolcu taşınabilecek, istasyonlardaki yolcu yoğunluğu azalmış olacak.

HER İSTASYONA ACİL MÜDAHALE EKİBİ
Yolcu güvenliği için peron ayırıcı kapı sistemi kuruldu. Her istasyonda acil müdahale için ekip bulunacak. Vagonların içinde de personel görevlendirilecek.

MALİYETTEN TASARRUF ÇEVREYE FAYDALI
Trenlerin fren gücünden yararlanarak enerji geri dönüşü sağlanacak. Tren duruş yerinin net olması ile fren mesafesi kısalacak enerjiden tasarruf sağlanacak. Günde ortalama 700 bin yolcu taşıyabilecek metro hattı sayesinde bölge trafiğinden yılda 15 bin 424 aracın trafikten çekilmesine denk rahatlama sağlanacak. Bununla birlikte yılda 77 bin 246 ton karbondioksit emisyonunu önlenmiş olacak. Bu özellikleriyle proje, hem milli ekonomiye hem de çevreye ciddi katkı sağlayacak.

MARMARAY-METRO-METROBÜS HATLARIYLA ENTEGRE OLACAK
İBB’nin akıllı şehir vizyonu kapsamında metro güzergahındaki tüm akıllı sistemler bir merkezde birleştirilerek ulaşım ağı kendi içinde entegre olacak. Üsküdar-Çekmeköy hattı, Üsküdar’da Marmaray ile, Marmaray ile Yenikapı’dan Taksim, Atatürk Havalimanı, Kirazlı metrolarıyla, Altunizade’de Metrobüs’le, Dudullu’da Dudullu-Bostancı hattıyla (tamamlandığında), Çarşı’da Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metrosuyla (tamamlandığında), devamında ise Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli hattı ile entegre olacak.

İSTASYONLAR ARASI SEYAHAT SÜRESİ:
SANCAKTEPE’DEN; 
ÜSKÜDAR: 27 DK.
ÜMRANİYE: 15,5 DK.
KARTAL : 62 DK.
YENİKAPI: 39 DK.
TAKSİM : 47 DK.
HACIOSMAN: 71 DK.
HAVALİMANI : 71 DK.
OLİMPİYAT STADI: 81 DK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181