UNİCERA ile yeni pazarlar kazanacağız!
Seçkin markaların en yeni tasarımları ve teknoloji ürünlerinin sergilendiği Türkiye Seramik Federasyonu ve TİMDER Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği işbirliğiyle TÜYAP tarafından organize edilen kendi sektöründe Avrupa'nın en büyük ikinci fuarı UNICERA bu yıl 28. kez kapılarını tüm dünyaya açtı. Bu yıl Türkiye dışında Almanya, Amerika, Bulgaristan, Çin, Fransa, Hindistan, İngiltere, İspanya, İtalya, Portekiz ve Sırbistan'dan 371 firmayı 11 salon ve 98 bin metre kare kapalı sergileme alanında 70 binin üzerindeki nitelikli ziyaretçiyi bir araya geliyor. Türkiye Seramik Federasyonu Genel Sekreteri Germiyan Saatçioğlu uluslararası platformda düzenlenen en önemli fuarlardan biri olan UNICERA'yı anlattı... 

Türkiye seramik sektörünün dünyadaki önemi nedir?
Kaplama malzemelerinde 8'inci ve sağlık gereçlerinde 4'üncü büyük üreticiyiz. Seramik karolarda ve sağlık gereçlerinde dünyanın 4. büyük ihracatçısıyız. Avrupa'nın karolarda 3. ve sağlık gereçlerinde ise en büyük ihracatçısıyız.

İç pazarda ne kadar büyüdük?
Türkiye 2015 yılı ekonomisi iç pazar destekli olarak gelişti. İç pazarda sektörümüzü tetikleyen etmenlerse, kentsel dönüşüm, nitelikli-büyük çaplı konut ve yaşam alanlarını barındıran projeler ve yenileme piyasaları oldu.

İhracatımız hangi ülkelerde büyüyor?

Türkiye, seramik üretiminin karolarda yüzde 40'ını, sağlık gereçlerinde yüzde 50'sini ihraç ediyor. Bu sebeple sektör katma değeri çok yüksek olan ve döviz kazandıran bir sektör. İhracat verileri, doğal pazarlarımız olan Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerindeki politik sorunlar ve artan döviz kurları nedeni ile beklenen büyümeyi gösteremedi. Buna karşın gelişmiş Avrupa ekonomilerindeki pazar payımız artarak devam etti. Yeni pazar arayışlarımız devam ediyor. ABD pazarı gelişmekte olduğundan bu pazara doğru yönelme söz konusu. Bugüne kadar pek işlenmemiş olan Sahra altı Afrika pazarı, Asya kıtası pazarları ve Uzakdoğu pazarları üzerinde de çalışmalarımız devam ediyor. Sektör için yıllık büyüme tahminimiz yüzde 7 oranında.

Bu kadar önemli bir sektörün sorunları neler?
Seramik sektörü yerli hammaddeler kullanarak ülke ekonomisine önemli katma değer kazandıran bir iş kolu. Sektörün devamlılığı adına seramik hammaddelerine erişim ve bu hammaddelerin sektörde kullanılması zorunludur. İthal ikamesi telafisi mümkün görülmeyen çok büyük kayıplara sebep olabilir. İstanbul Şile gibi çok önemli ve kritik kil hammaddesi rezervlerinde bu ocakların işletilmesine getirilecek kısıtlamalar sektörümüzü ve dolayısıyla ülke ekonomisini olumsuz etkileyecektir.

Sektör nasıl desteklenmeli?
Avrupa Birliği'nde yerleşik rakiplerimizin faydalanmakta olduğu "yoğun enerji tüketen sanayi dallarına Avrupa Birliği Komisyonu tarafından kararname ve yönetmelikler ile verilmekte olan doğal gaz ve elektrik enerjisi fiyatlarındaki sübvansiyonlar ve sektöre özel enerji fiyatları" uygulamalarının ülkemizde de uygulanmasını sektörümüzün sağlıklı bir gelecek perspektifinde ilerlemesi adına önemsiyoruz.

Habertürk Ek Gazetesi


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181