21 soruda imar barışı!
Yeni Şafak, 13 milyon konutun imar ve ruhsat sorununu çözecek ‘imar barışı’yla ilgili kamuoyunun merak ettiği konuları 21 soruda derleyip cevap aradı.

İmar barışından elde edilecek gelirin, deprem kuşağındaki Türkiye’nin afete hazırlık kapsamında kentsel dönüşüm projelerinde kullanılacak olması ayrı bir önem oluşturuyor. Tüm bu detayları eski Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Başmüfettişi Muhittin Abacıoğlu anlattı. Abacıoğlu dosyamızın ilk bölümünde imar barışı düzenlemesinin vatandaşlar ve ülke kaynakları açısından ne getirip götüreceğine ilişkin 21 soruyu cevaplarken, vatandaşların yapı kayıt bedelini nasıl hesaplayacağının formülünü de verdi:

1- Hazineye ait olup, ancak imar planında sosyal donatı için tahsis edilen taşınmazlar (okul, sağlık, spor tesis alanları, içme ve kullanma suyu, kanalizasyon vb.) üzerine yapılan yapılar için nasıl bir işlem yapılacak?
Bu tip yapılar bu aftan yararlandırılmayacak.

2-Yapı Kayıt Belgesi ne kadar süreyle geçerli olacak?
Yapı Kayıt Belgesi o yapının yeniden yıkılıp yapılmasına ya da bulunduğu alanda kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli sayılacak.

3-Yapı Kayıt Belgesi müktesep hak teşkil edecek mi?
Yapı kayıt belgesi yapının mevcut durumunu muhafaza etmesi açısından yasal olarak geçerli olacak. Ancak, yapının yeniden yapılması durumunda imar yönünden müktesep hak teşkil etmeyecek. Örneğin mevcut yapı 6 kat yapılmışsa, meri (yürürlükte olan) imar planında bu yer için verilen kat yüksekliği de 5 kat ise, yeni yapı 5 kat olarak yapılacak.

5-Yapı Kayıt Belgesi alan yapıların depreme dayanıklılığından kim sorumlu olacak?
Yapı kayıt belgesi herhangi bir teknik değerlendirmeye dayalı olarak düzenlenmemekte. Yapı Kayıt Belgesi sadece yapı sahibinin beyanı esas alınarak düzenlendiğinden, yapının depreme dayanıklılığından beyanda bulunan yapı sahibi sorumlu olacak.

6-İmar barışından istisna edilen alanlar var mı varsa nerelerdir?
Evet var. İmar affından, 2960 sayılı Boğaziçi Yasasında tanımlanan Boğaziçi Sahil Şeridi ve Öngörünüm Bölgesi ile İstanbul Tarihi Yarımada içinde yasa ekinde belirtilen ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanlar ve Gelibolu Tarihi Alanı istisna tutuldu. Bu alanlar imar affı kapsamı dışında bulunuyor.

7-İmar Barışına ilişkin uygulama hangi esaslara göre yapılacak?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının birlikte düzenleyecekleri usul ve esaslara (yönetmelik) göre yapılacak.

8-Bu Torba Yasa ile imar mevzuatını ilgilendiren başka yeni düzenlemeler getirildi mi?
Evet getirildi. Bunlardan biri “geçici madde 1” ile getirilen İstanbul Sultanbeyli ilçesi ile ilgili düzenleme. Buradaki taşınmazlar, Bakanlar Kurulu Kararına ekli kroki ile sınırları gösterilen alanda bulunan ve iyileştirme, yenileme ve dönüşüm uygulamaları kapsamında bulunan taşınmazları kapsıyor.

9-Bu taşınmazlarla ilgili uygulama nasıl olacak?
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte iyileştirme, yenileme ve dönüşüm uygulamaları yapılarak fiilen kullananlara devredilmek üzere talepleri halinde, tapuda ayni ve şahsi haklar ile temlik hakkını kısıtlayan veya yasaklayan şerhe ilişkin muvafakat aranmaksızın Sultanbeyli Belediyesi adına tescil edilecek. Daha önce bu taşınmazlarla birlikte Maliye Bakanlığı tarafından belediyeye devredilen taşınmazlar, zilyetleri veya fiili kullanıcıları tespit edilmek ve varsa üzerindeki muhdesatın kime veya kimlere ait olduğu ve kim veya kimler tarafından kullanıldığı kadastro tutanağının beyanlar hanesinde gösterilmek suretiyle 3402 sayılı Kadastro Yasasının ek 4 üncü maddesi hükümlerine göre kadastrosu yapılarak Belediye adına tescil ediliyordu. Sultanbeyli'de kıyas sistemi de olacak.

10-Buradaki taşınmazların satış usulü ve bedelleri nasıl belirlenecek?
Bu kapsamda bulunan taşınmazların kullanıcılarına ve/veya muhdesat sahiplerine satış işlemlerinde 6292 sayılı “Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Yasa”nın 6’ncı maddesine göre hak sahipliğinin düşürülmesine ilişkin hükümler dışında kıyasen uygulama yapılacak. Satışa konu edilecek taşınmazların rayiç bedellerinin tespitinde; üzerinde muhdesat varsa bu muhdesata bedel belirlenmeksizin 6292 sayılı Yasaya göre daha önce Maliye tarafından satılan taşınmazların rayiç bedelleri emsal alınacak.

11-Taşınmazların devri ve hisselerdeki kesinti oranı nasıl uygulanacak?
Bu kapsamda olan taşınmazlardan; fiili kullanımı bulunan tapu maliklerine fiilen kullandıkları alanlar, belediyeye devredilen hisselerinden yüzde 40 oranında kesinti yapılacak. Fiilen kullanımı bulunmayan veya kullandığı alandan fazla hisseye sahip olan tapu maliklerine ise belediyeye devredilen hisselerinden yüzde 40 oranında kesinti yapılmak suretiyle kullanıcısı olmayan parseller öncelikle, tam ve/veya hisseli olarak ilgili Belediyesince bedelsiz olarak doğrudan devredilecek.

12-Bu alanların yetmemesi halinde nasıl işlem yapılacak?
Bu alanların yetmemesi durumunda, kalan hisseler hakkında 2942 sayılı Kamulaştırma Yasasının acele kamulaştırmaya ilişkin hükümler uygulanacak. Bu yerlerden ayrıca, 3194 sayılı İmar Yasasının 18 inci maddesine göre bir daha düzenleme ortaklık payı (DOP) kesintisi yapılmayacak. Uygulama sonucunda tahsil edilen bedellerden Hazine payına düşen tutar kamulaştırma için yapılan masraflar düşüldükten sonra Hazine hesaplarına aktarılacak.

13-Bu madde hükümlerinin uygulama usulünü belirleme yetkisi kime ait olacak?
Uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye belediyeler yetkili kılındı. Tarım arazilerine özel düzenleme yapıldı. Tarımsal araziler için 6 ay içinde başvuru.

14-İmar planı bulunmayan veya imar planında tarımsal amaca ayrılan hazineye ait tarım arazileri için bir düzenleme getirildi mi?
Evet getirildi. Düzenlemeye göre, imar planı bulunmayan veya imar planında tarımsal amaca ayrılan Hazineye ait tarım arazilerini en az 3 yıldan beri tarımsal amaçla kullandığı 31 Aralık 2017 tarihinden önce Bakanlıkça tespit edilen ve başvuru tarihinde de halen kullanımlarının devam ettiği belirlenen kullanıcıları yakından ilgilendiriyor. Bu kullanıcılardan; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 6 ay içinde bu arazileri doğrudan kiralamak için başvuruda bulunanlara halen ecri-misil borçları olmaması şartıyla, cari yıl ecri-misil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar doğrudan kiralanabilecek.

15-Bu araziler kiracılara verilecek mi?
Kira süresi bittikten sonra yükümlülüklerini yerine getirdiği tespit edilen ve istekte bulunan kiracıların kira süresi uzatılabilecek ya da bu araziler sözleşme hükümleri çerçevesinde 10 yıllık kullanımın sonunda kiracılarına doğrudan satılabilecek.

16-Arazilerin satışında bedel nasıl belirlenecek?
Bu arazilerin satışında 26 Nisan 2012 tarihi itibarıyla belediye ve mücavir alan sınırları içinde yer alan araziler için bu Kanunun 4 üncü maddesinin 12’inci fıkrasına bakılacak. Yine bu tarihe göre belediye ve mücavir alan sınırları dışında kalan araziler için ise 6292 sayılı Yasanın Hazineye ait tarım arazilerinin satışına ilişkin hükümleri kıyasen uygulanacak. Maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları Maliye Bakanlığı belirleyecek.

17-Yapı Denetim Yasasında yeni düzenlemeye gidildi mi?
Evet gidildi. Buna göre, 4708 sayılı Yapı Denetimi Yasasının 1’inci maddesinde bazı cümleler madde metninden çıkarıldı, 3’üncü fıkrasının (f) bendi değiştirilerek hizmet bedeline esas yapı yaklaşık maliyeti tanımı değiştirildi. Yeni tanım, “f) Hizmet bedeline esas yapı yaklaşık maliyeti: Binalarda, yapı inşaat alanının, Bakanlıkça Yönetmelik ile belirlenen birim maliyeti veya birim maliyetleri ile çarpımından elde edilen bedeli” olarak ifade edildi.

18-Yapı Denetimi uygulamasında mühendis ve mimarlar dışındaki teknik elemanlar için de yeni bir hak getirildi mi?
Evet getirildi. Buna göre yeni düzenlemede; “n) Yardımcı kontrol elemanı: Denetçi mimar ve mühendislerin sevk ve idaresi altında görev yapacak olan mimar ve mühendisler ile Bakanlıkça sınırları belirlenen yapı grubu ve inşaat alanına kadar olan yapılarda mimar ve mühendisler yerine yapı denetimi faaliyetlerine katılabilen teknik öğretmen, yüksek tekniker, tekniker ve teknisyenleri” ifadesi eklendi. Getirilen bu düzenleme ile yardımcı kontrol elemanı olarak teknik öğretmen, yüksek tekniker, tekniker ve teknisyenlerde bundan böyle yapı denetimi faaliyetlerinde görev alabilecek.

19-Yapı Denetim hizmetlerinde yapı denetim kuruluşlarının seçimi nasıl olacak?
Yapı denetim hizmet sözleşmeleri bundan böyle, bakanlığın belirlediği usule göre elektronik ortamda lisanslandırılan kuruluşlar arasından belirlenecek olan yapı denetim kuruluşları ile yapı sahipleri arasında yapılacak.

20-Yapı denetim hizmet sözleşmelerinin fesih usulü nasıl olacak?
Yapı denetim hizmet sözleşmeleri bakanlığın belirlediği usuller dışında feshedilemeyecek.

21-Yapı denetimi hizmeti yapan yapı denetim kuruluşuna ödenecek hizmet bedeli ne kadar olacak?
Yapı denetim firmasına ödenecek olan bedel, hizmet bedeline esas yapı yaklaşık maliyetinin yüzde 1,5’i kadar olacak. Bu oran sabit olacak, bunun dışında bir oran tespit edilemeyecek.

22-Bu Yasa değişikliğinden önce imzalanan sözleşmelerdeki uygulama geçerli olacak mı?
Değişikliğe ilişkin bu yasanın yürürlüğe girmesinden önce imzalanan yapı denetim hizmet sözleşmeleri geçerli olacak. Bu işler imzalanan sözleşme hükümlerine göre yürütülecek. Yapı denetim yasasına ilişkin değişiklikler 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girecek.

"10 gün içerisinde imar barışını çıkarıyoruz"
Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin genelinde imar sorunu bulunduğunu belirterek "Türkiye'nin genelinde var olan bir sorun var. Mülkiyetle, imarla, ruhsatla ilgili bir sorun, bu bütün vatandaşlarımızın kanayan yarası. Bütün bunları ortadan kaldıracak ve bu yılların biriktirdiği sorunu çözecek düzenlemeyi önümüzdeki 10 gün içerisinde çıkarıyoruz, bunun adı imar barışıdır" dedi.

Yenişafak 


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ali nadir sencer 6 yıl önce

müracat için 40 ad yetkili noktalar açıldımı açıldıysa nerelerde

Misafir Avatar
ali nadir sencer 6 yıl önce @ali nadir sencer

soruma cevap gelmedi

Beğenmedim! (0)
Avatar
Muhammed 6 yıl önce

Orman yerleri nasil oluyor acaba benim orman yerinde ağırım var

Avatar
Muhammed 6 yıl önce

Orman yerleri nasil oluyor acaba benim orman yerinde ağırım var

Avatar
Ufuk 6 yıl önce

Hisse li tapulu arsa toplam metre karesi 4985 mt üzerinde toplamda 20 adet müstakil ev var imar barısında ödenecek tutar herkesin kullanım yani hissesi kadar olan metrekare raci bedelinden mi yoksa toplam 4985 mt kare alan dan mı ödenecek.Ödenecek tutar 4985 metreden her haneyemi yansır

Avatar
cafer tanyeli 6 yıl önce

3 kardeş üzerine hısseli tapulu yerde 2 kardeş beton arma bitişik ikiz dübleks yaptık 3.kardeşimizde temel attı bıraktı ikimiz imar barışına müracat ettik paramızı yatırarak yapı kullanma belgesi aldık tapularımızı ayırmak istiyoruz ne yapmamız lazım.not arsamız imarlıdır 3 ümüzü üzerine müştek tapüludur

Avatar
cafer tanyeli 6 yıl önce

3 kardeş üzerine hısseli tapulu yerde 2 kardeş beton arma bitişik ikiz dübleks yaptık 3.kardeşimizde temel attı bıraktı ikimiz imar barışına müracat ettik paramızı yatırarak yapı kullanma belgesi aldık tapularımızı ayırmak istiyoruz ne yapmamız lazım.not arsamız imarlıdır 3 ümüzü üzerine müştek tapüludur

Avatar
cafer tanyeli 6 yıl önce

3 kardeş üzerine hısseli tapulu yerde 2 kardeş beton arma bitişik ikiz dübleks yaptık 3.kardeşimizde temel attı bıraktı ikimiz imar barışına müracat ettik paramızı yatırarak yapı kullanma belgesi aldık tapularımızı ayırmak istiyoruz ne yapmamız lazım.not arsamız imarlıdır 3 ümüzü üzerine müştek tapüludur

Avatar
Servet çaparoğlu 6 yıl önce

Tarım arazilerinde hisse payındaaki evlere ruhsat verilirdi?

banner182

banner181