Bahçelievler Belediyesi 'İmar Barışı Bürosu' açıldı!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca vatandaşın imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılarının kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması hedeflediği ve kamuoyunda "İmar Barışı" olarak bilinen ve ülke genelindeki yaklaşık 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen düzenleme kapsamında Yapı Kayıt Belgesi için başvurular, e-Devlet üzerinden alınmaya başlandı.
 
Bahçelievler Belediyesi de yasa kapsamından yararlanmak isteyen vatandaşların işini kolaylaştırmak adına ‘İmar Barışı Bürosu’ kurdu. Çobançeşme’de bulunan teknik hizmetler binasında oluşturulan ofiste 5’i Çevre ve Şehircilik Bakanlığından, 4’ü belediyeden olmak üzere toplam 9 teknik personel görev yapıyor.
 
3 günde yaklaşık bin kişi müracaat etti
Bahçelievler’deki yapı stokunun en az 3’te 1’inin yasa kapsamına gireceğini değerlendirdiklerini belirten Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu; “Yasa yürürlüğe girer girmez oluşturduğumuz büromuza ilk 3 günde yaklaşık bin vatandaşımız müracaat etti. İşyeri ve konutlarda imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen imar barışı için başvurularını yapacak vatandaşlarımız zaman kaybetmeden İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüz bünyemizde oluşturduğumuz büromuza gelsinler. Yasadan yararlanmak isteyen hemşehrilerimize, büromuzdaki arkadaşlarımız tarafından her türlü teknik ve hukuki bilgiler verilecektir” dedi.
 
Düzenleme 31 Aralık 2017 tarihinden önceki ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapıları kapsıyor. Bu kapsamda Yapı Kayıt Belgesine başvurular, e- Devlet sistemi üzerinden başladı.  Başvurularda vatandaşların kendi rızasıyla müracaatı ve kendi beyanı esas alınacak.

Vatandaşlardan müracaatta istenen bilgiler ise şöyle:
"E-devlet şifresi, geçerli bir cep telefonu numarası ve e-posta adresi, beyan edilecek yapının adresi, tapusu varsa ada ve parsel bilgileri, toplam inşaat alanı, konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (metrekare), yapıdaki konut ve işyeri sayısı, arsa/arazinin emlak vergi birim değeri (belediyemizden alınabilecek), yapının bulunduğu arsanın alanı, varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (metrekare), yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek), imar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi ve yapıyı gösteren ve aykırılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf. Fotoğrafların dosya formatının 'jpg, jpeg veya png' olması gerekiyor."

Vatandaşlar başvuru işlemini tamamladıktan sonra 24 saat içerisinde SMS veya e-mail yoluyla kendilerine bilgilendirme gelecek. Bunun üzerine Yapı Kayıt Belgesi başvuru bedelini yatırılabilecek. Yapı Kayıt Belgesi bedeli, arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari yapılarda yüzde 5 olarak hesaplanacak. Yapı kayıt belgesinin bedeli, en son 31 Aralık 2018 tarihinde kadar yatırılabilecek.

Vatandaşlar başvuruyu yaptıktan sonra hemen bedelini yatırmaları halinde yine 24 saat içerisinde Yapı Kayıt Belgelerini e-Devlet üzerinden alabilecek. Belge için müracaatların son başvuru tarihi, 31 Ekim 2018 olarak belirlendi.      

Bahçelievler Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Naime 6 yıl önce

Kat mülkiyeti alinacakmi bu müracaattan sonra

Avatar
Naime 6 yıl önce

Kat mülkiyeti alinacakmi bu müracaattan sonra

banner182

banner181