İmar affı nedir?
İmar affı nedir sorunun en kısa ve anlaşılır yanıtı, kaçak olarak yapılan yapılardan yasada belirtilen koşullara uygun olanlarının affına denir. İmar kanunu hükümlerine yapılması göre gereken bina ve yapıların, ilgili yasa ve yönetmeliklere uygun olarak yapılmaması rağmen yasada belirtilen koşullara uygun olarak affa tabi tutulması olarakta bilinen imar affı özellikle gecekondu ve kaçak yapılarda yaşayan vatandaşların lehine bir durum oluşturmaktadır.

Başka bir ifadeyla imar affı ise; ülkemizdeki yoğun nüfus artışının getirdiği konut ihtiyacına yönelik arsa üretiminin karşılanamaması nedeniyle ortaya çıkan kaçak ve çarpık yapılaşmayı bir plana bağlayarak kişilerin kullanımındaki alanların mülkiyetinin belirli sınırlamalarla kullananlara dağıtımına imar affı denmektedir.

Belirli dönemlerde çıkartılan ve milyonlar kişiyi doğrudan ilgilendiren imar affı, Cumhuriyet tarihinde ilk kez 1949'da gerçekleşmiştir. 5431 sayılı “Ruhsatsız yapıların yıkılmasına" ve 2290 sayılı Belediye Yapı ve Yollar Kanunun 13. Maddesinin değiştirilmesine dair kanunun 1. maddesi ruhsatsız yapılara imar planına uygun olmaları halinde yıkılmamalarına olanak sağlamıştı. Bu kanun sonraki yıllardaki uygulamalara emsal teşkil etmiştir.

Hilal MİSİRLİ / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181