İmar Barışı başvurusu 8 Haziran'da başlıyor!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, imar barışını, imar alanında son 30 yılın en önemli olayı olarak değerlendirdi. Geçmişte Türkiye’de 13 farklı imar affının yapıldığını, ancak bunların kalıcı bir çözüm getirmediğini belirten Bakan Özhaseki, İmar Barışı'nda, 13 milyon yapıyı kapsayan Yapı Kayıt Belgesi'ne vatandaşların 8 Haziran cuma gününden itibaren başvurabilecekleri, sürenin 31 Ekim'de sona ereceğini açıkladı. Bakan Özhaseki, konut affıyla ilgili birçok soruya yanıt verdi. 

Maliyeti kaç lira?
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yapı kayıt belgesi bedeliyle ilgili olarak da, ''Yapı kayıt belgesi başvuru bedeli, arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda ise yüzde 5 olarak hesaplanarak tahsil edilecek. Yapı kayıt belgesinden elde edilen gelirler, deprem ve afet risklerine hazırlık kapsamında ve kentsel  dönüşümdeki çalışmalarda kullanılmak üzere bütçeye gelir olarak kaydedilecek. Bu kapsamda, kentsel dönüşüm çalışması yürüten belediyelere yüzde yüz yerli inşaat malzemelerini tercih etmeleri halinde sıfır faizli kredi imkanı da sağlanacak'' diye konuştu. 

NASIL BAŞVURULUR? 
* E-devlet internet sitesi ‘turkiye.gov.tr’ adresinden başvurulacak. 
* Tapusu varsa, tapu ve parsel bilgileri sisteme girilecek. 
* İnşaat alanı; konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (m2) ve yapıdaki konut ve işyeri sayısı bilgisi beyan edilecek.
* Arsa/Arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m2) yazılacak. (İlgili belediyesinden alınabilecektir.) 
* Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m2) net olarak işaretlenecek. 
* Yapı sınıfı bilgisi gerekli. (sis seçeneklerindenden seçilecek) 
* İmara aykırılığı sistem içindeki ayrılan alana tarif edilecek.  
* Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf sisteme yüklenecek. (Fotoğrafların dosya formatı .jpg, .jpeg veya .png olmalıdır.) 

Hangi yapıları kapsıyor 
Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar. Hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar. 3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16. maddesinde belirtilen istisnai alanlarda bulunan yapılar. Öte yandan Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra isteyen malikler tapuya müracaat ederek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek. 

Güneş 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181