İmar barışı detayları!
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba kanunda yer alan ‘imar barışı’ düzenlemesi 13 milyondan fazla konutu ilgilendiriyor. Bu rakamın 15 milyona da çıkabileceği ifade ediliyor. İşte 8 soruda imar barışıyla ilgili tüm merak edilenler... 

İmar barışından faydalanacak yapılar hangileri?
Mülkiyeti Hazine üzerine yapılan evler, mülkiyeti olan ancak kayıplar olan yapılar, arsaya yapı yapıp ruhsatı olmayanlar, belediyeden iskan alınmamış yapılar, ruhsatlı ancak eklentiler için izin alınmayan yapılar. Düzenleme 31 Aralık 2017 öncesinde yapılan yapıları kapsayacak.

Söz konusu yapılar ne gibi sorunlara yol açıyor?
Fabrika sahipleri bankalara teminat olarak göstererek, ekonomik değer elde edemiyor. Aynı şekilde kat irtifakı olmayan hane sahipleri de konutlarını bankalara teminat gösteremiyor. Vergi kaybı yaşanıyor. Vatandaş elektrik, su ve doğalgazda kaçak duruma düşüyor.

İmar barışına vatandaş nasıl başvuru yapacak?
Vatandaş beyan esasına dayalı müracaatını yapacak. Müracaatlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il müdürlüklerine ya da yetkilendirilmiş kuruluşlara yapılacak. Vatandaş başvuruda yapısının durumunu kendisi anlatacak ve yapı kayıt belgesini alacak. Son gün 31 Aralık. 

Sağlayacağı avantajlar neler?
Vatandaş elektrik, su, doğalgaz gibi kamu hizmetlerinden faydalanacak. Yıkım kararları ve idari para cezaları varsa bunlar düşecek. Kat sahipleri yüzde 50’yi aşan oranda müracaat ederse, kat irtifakına geçebilecek. Böylece arsadan tapu yerine daire tapusu sahibi olunabilecek.

Elde edilen gelir ne olacak?
Bakanlık yaklaşık 40-50 milyar lira bir gelir elde edileceğini hesaplıyor. Elde edilen bu gelir kentsel dönüşüm için kullanılacak. Belediyelere 0’a yakın faizli 3 yıl ödemesiz olarak kullandırılacak. 3 yıl sonra geri alınan bu gelir yeniden kentsel dönüşüm için kullandırılarak, kentsel dönüşümün hızlanması sağlanacak. 

 Yapı kayıt belgesine ne kadar ödeme yapılacak?
Başvuruyla yapının değerinin yüzde 3’ü Bakanlığın açtığı özel hesaplara yatırılacak. Kat irtifakına geçilmesinin talep edilmesi durumunda ise 2 katı kadar ödeme yapılacak. Taksitle ödeme yapılabilecek.

Yapısını yenilemek isteyen ne yapacak?
Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yıkıp yeniden yapılması durumunda sahibine hak sağlamayacak. Bu durumda ilgili belediye mevzuatından alınan izinle yapılacak. Fazlalık olması durumunda bunlar tekrar yapılamayacak.

İmar barışı sonrası yapılan yapılar ne olacak?
Hapis cezası da dahil olmak üzere en ağır cezaların verilmesi yönünde Plan ve Bütçe Komisyonu’nda çeşitli görüşmeler yapılacak.

Miray Çimen / Akşam

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181