İmar barışı ile yapılar 6 sınıfa ayrılacak!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhasek, İmar Barışı kapsamında hazırlanacak Yapı Kayıt Belgesi’ne ilişkin detayları anlattı.Vatandaşın başvurularını yarın itibarıyla yalnızca e-Devletten yapacağını söyleyen Özhaseki, “e-devletten herkes kimlik numarasıyla giriş yapabiliyor. Arkasından yapıyla ilgili bilgi istiyoruz yani kaç metrekarede oturuyor, yapı sınıfı nedir, lüks müdür ikinci sınıf bir inşaat mı bu bilgilerin hepsi aykırılığın ne olduğunu vatandaş e-Devlet üzerinden bize bildirecek” değerlendirmesini yaptı. 

Bilgiler SMS’le gelecek 
Müracaat yapıldığında 24 saat içinde bir SMS göndereceklerini ve vatandaşa yatıracakları tutarı ve hesap numarasını ileteceklerini anlatan Özhaseki, “24 saat sonra bilgisayar ekranında kayıt belgesi vatandaşa düşecek. Eğer vatandaş kendisi internet üzerinden halledemiyorsa bizim il müdürlüklerimizde de memur arkadaşlar yardımcı olacaklar” dedi. 

İstanbul’da 2 milyon hane
Bakan Özhaseki, şöyle devam etti: “Vatandaşın getirdiği bilgileri girecekler. Ankara, İstanbul ve İzmir’le ilgili de yeni merkezler oluşturacağız. İstanbul’da tahmin ediyorum 2 milyon hane sahibi müracaat edecek. 2 milyon insanın her gün yüzde 1’i gelse il müdürlüğü taşar. O zaman biz her ilçede ayrı bir birim kuruyoruz. Cumaya kadar yetiştireceğiz yeni birimleri.” 

Üst limit 2000 Lira 
Bütün yapıların fiyatlandırma modelini 6 sınıfa ayırdıklarını söyleyen Özhaseki, “Eğer birisi tarlada bağ evi gibi rastgele böyle ahırımsı yerler yapmışsa metrekaresi 200 lira bedelle çarpılacak. 100 metre yapmışsa 200 ile çarpılacak, 20 bin lira. Bunun yüzde 3’ünü yatıracak. Eğer 1-2 katlı gecekondu diye tarif ettiğimiz bir yapısı varsa 600 lirayla çarpacak metrekaresini. 100 metrekarelik bir gecekondu yapmışsa ‘60 bin benim evimin değeri’ diyecek” ifadelerini kullandı. 

Nasıl hesaplanıyor?
Özhaseki, şu bilgileri verdi: “Üzerine de 10 bin lira arsa bedelinin değerini koyarak 70 bin lira diyecek. Yüzde 3’ü 2 bin 100 lira edecek. 3 kattan 7 kata kadar apartman dairesi ise bin lirayla çarpacak. Eğer lüks yapılarsa örneğin deniz kenarında otel yapılmışsa çok azınlıkta olmakta birlikte bu da olabilir. Lüks villa tipiyse 2 bin lirayla çarpacak metrekaresini. 200 liradan 2 bin liraya kadar uzanan 6 çeşit fiyat var. Konutsa yüzde 3, işyeriyse yüzde 5’le çarpılacak.” 

Şu anda yapan faydalanamaz
 atandaş aykırılıkların fotoğrafını da e-devlete yükleyeceğini ve 31 Aralık 2017 sonrası yapılan konutların kapsama alınmayacağını anlatan Özhaseki, “Şu anda konut yapan çok net söyleyeyim faydalanamaz, uzay resimlerinden bizde belli zaten. Bir taraftan bilgileri girecekler ama bir taraftan da aykırılığın ne olduğunun fotoğrafını da koyacaklar. Biz onları şikayetler üzerine ya da ara ara sondajlama usulüyle denetleyeceğiz” dedi.

En merak edilen sorular
Yapı kayıt belgesi nereden alınır

Başvurular e-devlet üzerinden yapılacak. Her yapı için sadece bir belge düzenlenecek. Bu belgeyi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek. İdari para cezası varsa iptal edilecek.

Bedeli nasıl belirlenecek?
Yapının olduğu arsanın belirlenen emlak vergisi değeriyle yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlı yapılar için yüzde 5 oranında uygulanacak.

Cins değişikliğiödemesi var mı?
Belgesi alınan yapının tapudaki cins değişikliği yapılması ve kat mülkiyetine geçilmesi işlemlerinde ayrıca bedel ödenecek. Bu bedel belge başvuru bedelinin 2 katı olarak uygulanacak. 

Ödenecek bu bedeller sabit mi?
Bakanlar Kurulu başvuru bedelini iki katına kadar artırmaya, yarısına kadar azaltmaya, yapının niteliğine ve bölgeye göre kademelendirip, başvuru ve ödeme süresini bir yıla kadar uzatmaya yetkili.

Belge için yanlış beyanda ne olur?
 Kayıt sisteminde beyan esas olmakla birlikte yanlış beyanda bulunulması ve bunun ortaya çıkması durumunda, o yapı için ileride telafisi güç sorunların yaşanması kaçınılmaz olacak.

Tapu alınıp, kat mülkiyeti kurulur mu?
Evet tapu alınabilecek. Satış işlemlerinde bu yapılar için kredi kullanılabilecek. Ancak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilmesi riskli alan uygulamasına engel olmayacak.

Engel olmayacak.Yapı kayıt belgesine kadar geçerli?
Yapı kayıt belgesi yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli. Belge düzenlenen yapıların, yenilenmesinde yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır. 

Miray Çimen / Akşam

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181