İmar barışına yapılan başvuru sayısı 1 milyon 346 bini buldu!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, "8 Haziran'da başlayan sürede İmar Barışı'na yapılan başvuru sayısı 1 milyon 346 bini buldu. Günde ortalama 50-60 bin civarında kayıt yapılıyor. Ancak sistemin tıklanma sayısı, sisteme giriş sayısı daha fazla. Şu anda 2.8 milyonun üzerinde İmar Barışı için sisteme giriş var" dedi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) işbirliğinde, İTO'nun Eminönü'ndeki merkez binasında 'İmar Barışı Paneli' düzenlendi.

'Elde edilen gelir kentsel dönüşümde kullanılacak'
Panelde konuşan Demirtaş, başvuruların ağırlıkla 5 bin TL seviyesindeki basit yapılardan geldiğini kaydederek, "Henüz ödeme miktarı yüksek olan binalar bekliyor. Onlar da son dakikayı ya da taksit olur diye bekliyorlar. Ancak bunların hiçbiri olmayacak. Zaten şu anda girenlere 6 taksitle ödeme imkanı sağlanıyor" açıklamasını yaptı. Buradan elde edilen gelirin kentsel dönüşümde kullanılacağını aktaran Demirtaş, belediyelere, yaklaşık 2 yıl ödemesiz, 5 yıl vadeli olarak sıfıra yakın faizlerle finansman sağlayacaklarını dile getirdi.

İstanbul Ticaret Odası Mimarlık ve Mühendislik Meslek Komitesi Üyesi Murat Özdemir ise uygulamalardaki sıkıntılara değindi. Özdemir, uygulamada 2004 yılından önce yapılmış yeni yapılar ile ekonomik ömrünü doldurmuş yapılardan alınan bedellerin aynı olmasının adil olmadığını söyledi. Burada bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu aktaran Murat Özdemir, "Depreme dayanım sınıfı C-15'in altında binalar gibi ibare olmasına rağmen, depreme dayanıklılıkta beyan esas alınarak malikin sorumluluğuna bırakılıyor. Buna müdahale düşünülebilir. Ayrıca vatandaşın bütün süreçleri yerine getirip yapı kayıt ve tapusunu aldığı bir bölge daha sonra riskli alan teşkil edilmesi halinde vatandaş kendisini kandırılmış hissedebilir. Yapı kayıt belgesi alınan kamu arazilerinin ise uygun bedele alınıp üçüncü şahıslara satılması halinde haksız kazanç elde edilmesine neden olabilir. Burada da bir sınırlama getirilebilir" dedi. Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürü Veli Böke, yapı kayıt belgesi için başvuru sürecinin başvuruların yapıldığı e-devlet sistemi üzerinden takip edilebileceğini aktardı.

Leyla İlhan / Dünya Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181