'Kaçak yapıya hapis cezası gelebilir'!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, birtakım barış kanunları geldiği halde imardaki çarpıklıklar ve kaçak yapıların önünün halen kesilmemesinin hapis cezası gibi cezai yaptırımların olmayışına bağladı. Kendisinin uzun yıllar belediye başkanlığı yapmasına karşın asıl mesleğinin avukatlık olduğunu ve bir hukuk adamı gözüyle de değerlendirme yaptığını belirten Özhaseki, Kayseri'de şöyle konuştu: "Bunun önlenememesinin en önemli sebeplerinden biri de kaçak yapı yapanlara sert bir yaptırım uygulanmamasıdır. Mahkemeler çekiliyor. Yıkımlar bitiyor. Herkes rahatlıyor. Fakat bundan sonra artık olmasın. Olmaması için de ne yapılması lazım. Eğer bir arsa sahibi veya onu alan müteahhit ve buna göz yuman belediye başkanı böyle bir iş yaparsa, işte o zaman biraz daha hürriyetinden mahram kalacak şekilde bir hapis cezası olsun diyorlar. Hukukçu gözü ile söylüyorum. Elbette birtakım sıkıntılar doğmuşsa ve siz bunu kanunla engellemiyorsanız tedbirleri almak zorundasınız. Bazen cezalar çok caydırıcı olmayabilir. Ama, cezalar hakikaten sağlanan avantajlardan sonra devam eden ortamda tekrarı gibi bir şey gözüküyorsa caydırıcı olduğu takdirde bütün suçları önler."

Barış sektöre yarayacak
Gayrimenkul şirketlerinin yönetileri imar barışının başta vergi olmak üzere kentsel dönüşüm ve güzel şehircilik açısından faydalı olacağını ifade etti. Sektör temsilcileri bundan sonra kaçak yapı yapanlara ceza verilmesini de istedi.

VERGİ GELİRLERİ ARTACAK
Kiler GYO Genel Müdürü Tarık Gürdü: "imar barısı ile ruhsatsız veya imar mevzuatına aykırı yapılara, yapı kayıt belgesi verilebilecek. 13 milyon bağımsız yapıdan bahsediliyor. Cok ciddi bir rakam, aileler ile birlikte 40 milyon kişiyi yakından ilgilendiriyor. Bu nedenle tasarının yasalaşmasını cok önemsiyoruz. Böylece hem Kanayan bir yarası çözülecek, hem de yapıların kayıt altına alınmasıyla birlikte vergi gelirleri artacak."

DÖNÜŞÜM HIZLANACAK
Yamaç Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yamaç: "İmar barışı yaklaşık 13 milyon bağımsız yapıyı ilgilendiriyor. Yapı kayıt belgesi verilecek binalardan alınacak bedelle kentsel dönüşüm çalışmaları hızlanacaktır. Malum uzmanların da sık sık dile getirdiği bir deprem gerçeğiyle de karsı karsıyayız. Kentsel dönüşümle birlikte hem yapılar yenilenecek hem de şehirdeki çarpık kentleşmenin onune geçilmiş olacak. Sonuç itibariyle imar barısı ile herkesin kazançlı çıkacağı önemli bir adım atılacağına inanıyoruz."

YAPANA ARTIK CEZA GELSİN
İstanbul İnşaatçılar Derneği Yönetim Kuru! lu Başkanı Nazmi Durbakayım: "İmar barısı huzur getirecek. Cunku insanlar evinde, mahallesinde yıkım kararı verildiği için huzursuzdu. Ancak imar barısından sonra tekrar aflara ihtiyaç olmayacak bir düzenin kurulması, düzenlemenin hayata geçmesi lazım. Bundan sonra usulsüz is yapana kesilen cezalar yasalara uygun yasayan, vergisini zamanında verenlere ödül olarak verilebilir."

SEKTÖRE HIZ VERMELİYİZ
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Feyzullah Yetgln: "15 yıl içinde 7.5 milyon konut dönüşecek. Bu belli bir plan programda olacak. Bu barıştan sonra kentsel dönüşümü Türkiye'de ivedi bir şekilde yapmalıyız. Önemli zamanlardan geçiyoruz. Kentsel donusum kesinlikle ihmal edilmemeli."

Star Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181