Isparta Uluborlu'da kentsel dönüşüm başlıyor!
Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünver'in girişimleriyle ilçede kentsel dönüşüm süreci başladı. 1940'lı yıllarda yapılan 5 bin metrekarelik çarşı risk alanı ilan edildi. Buna ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Böylece İsparta'da ilk kez kentsel dönüşüm anlamında bir yer riskli alan ilan edildi. Uluborlu Blediyesi 178 zemin kat işyeri ve 58 konutu kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkarak, yerine modern bir çarşı yapacak.

Uluborlu'da farklı bir kentsel dönüşüm projesine imza atacaklarını söyleyen Belediye Başkanı Ünverdi, "Bizim dönüşüm yaptığımız alan çarşı merkezi. 170 zemin kat işyeri ve konut var. Bunların 58 tanesi konut, diğerleri işyeri. Uluborlu, şu anki yerine 1940- 1950'lili yıllarda taşınıyor. Uluborlu'nun bu anlamda çok düzgün bir imar planı vardır. Çünkü iller Bankası çok güzel planlama yapmış. Bu planlama içerisinde çarşı merkezi esnafa göre planlanmış. 1950'li yıllarda dükkanlar yapılmış. 1990'lı yıllarda ek yapılmış, tadilat yapılmış. Yüzde 90 oranındaki yapı 1940'lı yıllara dayalı. Belediye tarafından burada çarşı oluşturulmuş ve esnafın tamamı burada toplanmış. Birçok yerde böyle bir şey yoktur. Uluborlu'da MYO geliştikten sonra bazı mahallelerde esnaf oluşmaya başladı. 1940, 1950'li yıllarda 170 esnaf çok ciddi bir sayı. Uluborlu el sanatlarının çok geliştiği bir ticaret merkezi. 20 m2'lik dükkanı 2-3 esnaf birlikte kullanırmış" dedi.

Artık bu işyerlerinin günümüz şartlarına cevap vermediğine dikkat çeken Ünverdi, "Dükkanları büyütme imkanımız yok. Çarşının atıllığı var. 170 işyerinin faal sayısı 74. Yüzde 43'ünde ticaret yapılıyor. 96 dükkan ya atıl ya da depo olarak kullanılıyor. 140 tanesi 20 m2'nin altında. Buradaki işyerlerinin yüzde 85'i çok küçük. Burada bir restoran yapmaya kalksanız nasıl yapacaksınız. Ek yapılan dükkanlarda ticaret yapılabiliyor. 18-20'sinin hariç tamamında yapı ruhsatı bulamazsınız, iskan bulamazsınız. Çarşının toplu bir yerde olmasının ticari açıdan avantajları var. Biz burada kentsel dönüşüm yapmak istiyoruz. Yasalar çıktı, ilçeye uyarlamanın yollarını araştırdık. Mevcut yapı içerisindeki dükkanların içerisinde hiç kilidi açılmamış işyerleri var. 3-4 metrelik ara yollar var. Araç girmiyor, insanlar bu dükkanları kullanmıyor. Tamamı atıl durumda. 5080 m2 dükkan olarak kapalı alanımız var. Konutlarla birlikte 9 bin 350 m2 kapalı alanda dönüşüm yapıyoruz. Bu özellikteki işyerleriyle ilgili dönüşüm yapalım diye karar aldık" şeklinde konuştu

Gülkent Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181