Anadolu Yakasının yeni metro hatları yatırımcının takibinde!
İstanbul Anadolu Yakası'nda açılacak olan yeni metro hatlarının geçtiği bölgeler yatırımcıların listesinde bas sıralarda yer alıyor. Metro durakları üzerinde bulunan bölgelerin fiyatları rekor artışını sürdürüyor.

Nüfusu 15 milyonu aşan İstanbul'da ulaşım ağlarının konut ve ofislere olan yakınlığı, yatırımların değerine değer katıyor. Metro hattı geçmesi planlanan bölgeler yatırımcıların listesinde baş sıralarda yer alıyor.

Anadolu Yakası'nda inşası süren metro hatlarında büyük projeler de yükseliyor. Hizmete açılmasına kısa bir süre kalan Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Sancaktepe metro hattı, Üsküdar-Sancaktepe arasındaki yolculuk süresini 27 dakikaya inecek. 16 istasyonun bulunduğu metro hattı konut fiyatlarını da etkiledi. 2012 ila 2017 yılları arasında Üsküdar'da konut fiyatları yüzde 155; Sancaktepe'de ise yüzde 98 arttı. Zingat'ın verilerine göre Çekmeköy'de 2012 yılında bin 541 TL olan metrekare fiyat ortalaması, bugün 3 bin 778 TL düzeyinde. Çekmeköy'de yükselen büyük markalı projeler arasında; 216 Yapı-216 Butik Plus, İnanlar İnşaat Terrace Koru, Dumankaya-Çekmeköy Evleri, Zin D Yatırım-Zin D Diamond, Sinpaş GYO-Gökorman projeleri bulunuyor.

2019 yılında açılması planlanan Kaynarca-Tuzla Belediye ve Kaynarca Merkez-Pendik Merkez Metro Hatları'nda yer alan bölgeler de yatırımcılar için fırsat oluşturuyor. Zingat verilerine göre 2012 yılında Tuzla'da metrekare fiyatları bin 535 TL'yi gösterirken bugün 2 bin 895 TL'yi buluyor. Pendik'te 2012 yılında bin 67 TL olan metrekare fiyatı bugün 2 bin 830 TL. Tamamlandığında 70 bin kişiyi ağırlayacak olan İstanbul Finans Merkezi'nden geçen ve 2019 yılında tamamlanması beklenen Göztepe-Ataşehir-Ümraniye Metro Hattı da birçok bölgenin değerini katlıyor. Yatırımcıların takibinde olan Ataşehir-Finans Merkezi çevresinde çok sayıda markalı proje yükseliyor.

İstanbul Finans Merkezi'nin karşısında konumlanan 32 katlı rezidans projesi Roya Nova'nın yürüme mesafesi uzaklığında olduğu İstanbul Finans Merkezi ile aynı anda tamamlanması planlanıyor. Roya Yapı'nın hayata geçirdiği rezidans projesi, metro durağına da yakın mesafede yer alıyor. 

Sur Yapı tarafından hayata geçirilen Gölbahçe Evleri de yeni metro hattıyla değerlenecek olan projelerden. Gölbahçe Evleri, Üsküdar-Çekmeköy hattında yer alan Sultanbeyli metro durağına komşu konumda bulunuyor. Yeni metro hattı, Sultanbeyli-Söğütlüçeşme arasını 15 dakikaya indirecek. 

Kurtköy her geçen gün değerleniyor
16 yıl önce Sabiha Gökçen Havalimanı'nın açılmasıyla birlikte gayrimenkul yatırımlarının hızla yükseldiği Kurtköy, Osmangozi Köprüsü'nün ve 3. Köprü'nün hayata geçmesiyle beraber her geçen gün değer kazanıyor. Teknopark, AVM'ler, otel, okul, markalı konut projeleri gibi yatırımlar sayesinde 5 yıl önce metrekaresi bin 200 TL olan konut fiyatları 3 bin TL'ye dayandı.

Kadıköy ve Üsküdar metrosunu birbirine entegre edecek Kurtköy metrosunun yaklaşık 2 yıl içerisinde açılmasıyla daha da değerlenecek olan Kurtköy'de markalı konut projeleri de hızlanmaya başladı. Bu projelerden biri de Aydınoğlu Grup, Renium Yapı, Egal İnşaat, Mah İnşaatın ortaklığıyla kurulan Lens Yapı'nın Lens İstanbul projesi. Kurtköy Yenişehir'de hayata geçirilen proje; 5 blok, 981 konut ve 85 adet cadde dükkanından oluşuyor.

Daireden metroya 3 dakika
Kurtköy Yenişehir metro durağının tam üzerinde yer alan proje için dergimize değerlendirmede bulunan Lens Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mert Kutlu, "Kurtköy metrosunun hemen üzerinde yer almamız, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın büyütülmesi ve yine bölgeye değer katacak Teknopark ile birlikte Kurtköy bölgesinde metrekare satış fiyatları her yıl yaklaşık yüzde 25 oranında artıyor" dedi.

Kutlu, "Projemiz sadece yatırımcıların değil, aynı zamanda bölgede çalışan beyaz yakalıların da merceğinde. Çok sayıda firma genel merkezlerini bu gölgeye taşıyor. Projemizin en büyük avantajlarından biri sakinlerimizin 3 dakika içerisinde dairelerinden Yenişehir metro durağına geçebilecek olması, istanbul'daki metroya en yakın projelerden biriyiz. 2020 yılında açılması planlanan metro hattı Kurtköy bölgesinin değerine değer katacak" diye konuştu.

"Yeni hatlar, şehir merkezlerine alternatif sunuyor"
Anadolu Yakası'nda Moda Hilton DoubleTree, Maltepe Ofisim İstanbul, Bumerang Kartal, Maltepe Seyr-i Adalar, Bağdat Caddesi Cos gibi çok sayıda marka projeye imza atan AE Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erkurtoğlu ise dergimize yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: "Tuzla Marina'nın yapılmış olması ve bölgeye metro gelecek olması Tuzla'nın değerini artırdı. Yenisahra'dan geçen GöztepeAtaşehir-Ümraniye Metro Hattı da bölgeyi hareketlendirecek. Yenisahra'da imar planları çıkması bölgede hareket alanı yarattı. Sancaktepe ve Çekmeköy değerlenen bölgelerden, daha da değerlenecekler. Yeni metro hatları şehir merkezinden, kalabalıktan ve trafikten kaçmak isteyenlere alternatif sunuyor. İnsanlar artık şehir merkezinde yaşamayı tercih etmiyorlar bu da Sancaktepe ve Çekmeköy gibi bölgelere talebi artırıyor"

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'ne komşu konumda olan Sinpaş Finans Şehir projesinde 2 bin 750 konut yer alıyor. İnşa çalışmalarına başlanan Göztepe-Ataşehir Metro hattıyla Finans Şehir'den İstanbul'un her noktasına dakikalar içinde ulaşılabilecek. Projenin teslim tarihi ise Aralık 2019 olarak planlandı. 

Sinpaş GYO'nun projesi Metrolife, İstanbul'un en çok değer kazanan bölgelerinden Sancaktepe'de konumlanıyor. Sancaktepe metro durağının yanı başında yer alan Metrolife, sakinlerine trafikten uzak bir ulaşım imkânı sağlıyor

"Şehir ulaşım hatları paralelinde büyüyor"
Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Melih Tavukçuoğlu, yeni metro hatlarının fiyatlara yansımasına ilişkin dergimize yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: "Konutun satış fiyatını; lokasyon, arsa, inşaat maliyeti, sosyal bölge indeksleri ve ulaşım ağlarına yakınlığı gibi kriterler belirlemektedir. Türkiye konut stoğunun önemli bir kısmını elinde bulunduran İstanbul'un artık bir ülkeye eşdeğer nüfusunu ve şehrin her bir noktasına varan yapılaşmayı hesaba katarsak, ulaşım ağları konutun fiyatını belirleyen en önemli etkenlerin başında gelmektedir. Son yıllarda metro, metrobüs, Marmaray üzerinde yükseliyor, devam ediyor." gibi ulaşım ağlarına yapılan yatırımlarla birlikte yeni konut projeleri de bu hatlarda ağırlık kazanmaya başladı. Ulaşım hatlarını Anadolu Yakası'nda incelediğimiz zaman metro hattı üzerinde olması nedeniyle Kartal, Sancaktepe, Çekmeköy, Ümraniye ve Tuzla ilçelerinin yıldızlarının iyice parlamaya başladığını görüyoruz. Özellikle Sancaktepe, son 2 yılda beyaz yakalıların yeni cazibe merkezi haline geldi. Belirtmiş olduğum üzere bu bölgelerde konut satış fiyatlarında minimum yüzde 20 oranında artış yaşanırken, aynı durum kira fiyatları için de geçerli oldu. Konutlardaki durum ofis projeleri için de geçerli. Ofis çalışanlarının işlerine rahatça gelebilmeleri için projeler metro hatları üzerinde yükseliyor. Şehir ulaşım hatları paralelinde büyümeye devam ediyor.

Norm İstanbul projesi, Kaynarca-Tuzla Belediye metro hattının Esenyalı durağına iki dakikalık uzaklıkta konumlanıyor. Msy Yapı tarafından hayata geçirilen projenin 2018 yılı sonunda teslim edilmesi planlanıyor. 

Para Ek Dergisi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181