Beşiktaş'ta yüksek kiralar tercihi diğer semtlere yöneltti!
Geçtiğimiz ay İstanbul Emlakçılar Odası'ndan yapılan bir açıklamada İstanbul'da çok sayıda kiralık daire bulunduğu ve kira fiyatlarının İstanbul genelinde %25 gerilediği belirtildi.

Satılık daire fiyatlarının ise olması gereken değerin ortalama %35 üzerinde bulunduğu ifade edildi. Konuyla ilgili Beşiktaş Merkez'de faaliyet gösteren emlakçıların görüşlerine başvurduk. Görüştüğümüz* emlakçılara göre Beşiktaş Merkez'de emlak piyasası en durgun zamanlarından birini yaşıyor. Emlakçılar bu durgunluğun başlıca sebepleri arasında referandumu, piyasalardaki olumsuz gelişmeleri, istikrarsız ve gergin siyasi ortamı sıralıyorlar. Beşiktaş'ta kiraların düştüğüne dikkat çeken emlakçılar özellikle 3+1 ve 4+1 dairelerin kiralarının ortalama bir aile için yüksek olduğuna ve bu nedenle de bu tip dairelerin boş kaldığına dikkat çekiyorlar. Geçtiğimiz yıllardaki fiyat artışları yüzünden öğrencilerin çevre semtlere dağılmasını ve Beşiktaş'ı pahalı bularak tercih etmeyişlerini de kiraların düşüşüne sebep olarak veriyorlar. Emlakçılar, satılık fiyatlarında belirgin bir düşme olmadığını, ancak insanların yatırım planları yapmaktan çekindikleri için konut satışlarının duraksadığını belirtiyorlar. En çok rağbet gören konut tiplerinin 1+1 ve 2+1 olduğuna özellikle dikkat çeken emlakçılar, 3+1 ve üstü emlakların hem pahalı hem de Beşiktaş özelinde konuşursak, oldukça eski ve bakımsız olduğunu da ekliyorlar.

Beşiktaş Merkez, emlakçılara göre, ağırlıklı olarak konut bölgesiyken ofisler için tercih edilmiyor. Ofis için genellikle tercih edilen bölgeleri ise Barbaros Bulvarı, Sinanpaşa ve Teşvikiye olarak sıralıyorlar. Beşiktaş'ta işyeri için ofislerden çok, zemin katlarda ve perakende satışa da uygun dükkanların rağbet gördüğüne dikkat çekiyorlar.

Beşiktaşlı emlakçılara göre kiralık ya da satılık arayan müşteriler öncelikle emlağın fiyatını ve depreme dayanıklılık durumunu öğrenmek istiyorlar. Ardından önemsenen konular ise Beşiktaş Merkez'de yapıların eski olması dolayısıyla konutların bakımlılık durumu ve yeteri kadar ışık alıp almadığı. 

Kentsel dönüşümün Beşiktaş'ta emlak piyasasını nasıl etkilediği konusundaki sorumuza ise farklı yanıtlar aldık. Emlakçıların bir kısmı kentsel dönüşümün hem yenilenen yapılarda hem de çevresindeki binalardaki fiyatları artırdığını söylerken bir kısmı ise Beşiktaş'ta dönüşümün parsel ve yapı bazında kaldığı ve emlak piyasasına büyük bir etkisinin olmadığı yolunda görüş belirttiler.

Görüştüğümüz emlakçılar, Beşiktaş Merkez mahallelerinin her şeye rağmen nezih, üniversitelere yakın, güvenli, sosyal imkânları yüksek ve ulaşım açısından rahat olması gibi birçok sebeple tercih edilmeye devam ettiğini de ekliyorlar.

* Araştırma kapsamında 2017 Mart ayı içinde Beşiktaş'ın Cihannüma, Vişnezade, Türkali, Muradiye, Sinanpaşa, Yıldız ve Abbasağa mahallelerinden Elçi Emlak, Çimen Emlak, Aksu Emlak, Kaptan Emlak, Deha Emlak, Yuvam Gayrimenkul Danışmanlık, BVS Emlak ve Emlax World ile görüşüldü.

Dünya Ek Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181