Ihlamur Parkı'nın 2.5-3 dönümü imarlı konut alanı olarak ayrıldı!
İstanbul Beşiktaş Abbasağa Mahallesi, lhlamur Yıldız Yokuşu'nda kültür varlığı olarak tescil edilen III. Selim ve II. Mahmut'a ait üç adet nişan taşının ve anıtsal nitelikte ağaçların bulunduğu Ihlamur Parkı, 21 Haziran'da panellerle çevrilmeye başlandı. Parktaki ağaçların kesilip rezidans yapılacağı iddiaları mahalleliyi ayağa kaldırdı. Eylem yapan bir grup, "Nefes aldığımız bir tek burası kaldı. Parka girişimiz yasaklandı" dedi.

TEK AĞAÇ KESİLMEYECEK
11 bin 696 metrekarelik parkın 11 hissedarından biri olan Seba İnşaat'in Yönetim Kurulu Başkanı eski siyasetçi Orhan Keçeli'nin oğlu Nedim Keçeli, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, "Ihlamur Parkı'nda tek bir ağaç kesmeyecek, park alanı olarak ayrılan bölüme bir santimetre bile inşaat yapmayacağız" diye konuştu. Keçeli, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce 2014'de onaylanan üst ölçekli 1/5000lik plana göre, tapusu kendilerine ait olan yaklaşık 12 dönüm arsanın 5 dönümünün yeşil alan, 4 katlı kuran kursu bulunan 4 dönümünün dini tesis alanı, yollar çıktıktan sonra kalan 2.5-3 dönümün de imarlı konut alam olarak ayrıldığını söyledi. Keçeli, "İmarsız bir yeri imara açmadık. Arsa hep imarlıydı. Buraya gökdelen yapmayacağız. 5 katlı, 30 daireli konut yapacağız" diye konuştu.

HERKES VAR BİR BİZ YOKUZ
Nedim Keçeli arsanın çevresini neden çevirdiklerini de şöyle anlattı: "Büyükşehir'den 1/5000'lik planları geçti. 1/1000'lik uygulama planını Beşiktaş Belediyesi yapıyor. Yapmamak için mahkemeye verdi. Çevirme işini, buna tepki olarak yaptık. 
İçinde gecekondular var, tarla yapan, domates biber eken, arı kovanı olan var. Tinerci de var. Oto yıkamacısı, oduncusu var. Herkes var, bir biz yokuz. Arsanın etrafını çevirirken, 3 yerden kapı bıraktık. Yeşile inşaat yapacağız, tarihi eserleri yok edeceğiz, ağaç keseceğiz diye bir şey yok. Bu bir kentsel dönüşüm projesi. Gecekonduları kaldırıp arsamızı işgalcilerden kurtarmak istiyoruz. 5 yıl önce kısmen hisse satın aldık. Arazinin dörtte biri bizim. Dörtte üçü 4 ailenin. İnşaat yapacağımız yer, otopark yıkama ve gecekonduların olduğu yer. Yeşilin olduğu yerde tek bir ağaç kesilmeyecek."


ÇOCUKLUĞUMUZ BURADA GEÇTİ
Parkın etrafının kapatılmasına tepki gösteren mahalle sakinlerinden İnci Ateş, "Biz yıllardır bu parka gidiyoruz. Çocukluğum burada geçti. Aldığımız bilgiye göre buraya bina ve cami yapacaklarım;. Etrafımızdaki tek yeşil alan burası, buradaki ağaçlar sayesinde nefes alıyoruz. İnşaat yapılması, bu ağaçların kesilmesi anlamına geliyor. Mahalle nefessiz kalacak. Buradaki plan değişikliklerinin iptal edilmesini istiyoruz. Ayrıca insanlar bu parkın içerisinden geçerek işine, okuluna gidiyor. Parkın etrafı demirlerle kapatıldı. Girişlerimiz yasaklandı" diye konuştu.

Kültür mirasımız
Ihlamur Parkı Dayanışması; parkın, Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Parkı, Ihlamur Kasrı gibi tarihi mirasların devamı niteliğinde olup Osmanlı Padişahları tarafından mesire yeri olarak kullanıldığını belirtti. Dayanışma, "Parkın altında Tuzbaba Camii'ne kadar uzanan tarihi su yolu olduğu öğrenilmiş, yapıların tescili için çalışmalar başladı. Bu nedenle Belediye'nin 'özel mülktür dokunamayız' savunmasını kabul etmiyoruz" açıklamasını yaptı.

Beşiktaş ilçesi, Abbasağa Mahallesi, 47 pafta, 330 ada, 20 parsel sayısıyla kayıtlı 11.696,00 m2 yüz ölçümlü alanın ortakları ise şöyle:
1. Özer Karataylıoğlu
2. Sema Özsoy
3. Mesadet Özcan
4. Nejat Özcan
5. Arif Hikmet Sevil
6. Ezber Sevil
7. Sezen Haraççı
8. Aslıhan Özcan
9. SerhanÖzcan
10. Hüseyin Cahit Faga
11. Seba İnşaat Anonim Şirketi (yaklaşık yüzde 25 ortaklık)

BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ: İTİRAZ ETTİK KABUL EDİLMEDİ
Mahalle sakinlerinin parka inşaat yapılmasına tepki göstermesi üzerine 1 Temmuz'da Beşiktaş Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, özel mülkiyetli olan yerin, 14 Nisan 2014 onanlı 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planında kısmen konut, kısmen park, kısmen de dini tesis ve yol alanında kaldığı kaydedildi. 22 Aralık 2014 tarih ve 13113 sayılı Bakanlık oluru ile uygun bulunan NİP-80801 Plan İşlem No'lu 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği ile "Düzenleme ortaklık payının gözden geçirilerek, 2 bin 306 metrekare (yüzde 17.83) olan konut" alanı büyüklüğünün, 3 bin 705 metrekare (yüzde 28.65) olarak şekilde yeniden düzenlenerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylandığı bildirildi.

Plana belediye başkanlığınca itiraz edildiği, ancak itirazın kabul edilmediği ve planın kesinleştiği belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi: Ancak, 330 ada 20 parsel sayılı yeri kapsayan 22 Aralık 2014 tarih ve 13113 sayılı bakanlık oluru ile uygun bulunan NİP-8080,1 Plan İşlem No'lu 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliğinin durdurulması ve iptal edilmesi yönünde İstanbul 7. İdare Mahkemesinde 2015/1152 esas dosya numarası ile başkanlığımıza acılan dava devam etmektedir. Söz konusu parsele ilişkin 29 Mart 2016 tarih ve 616 sayılı Kurul Kararında '330 ada, 20 parselde bulunan ve Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun 10 Ocak 1970 tarih ve 5209 sayılı kararı ile korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilen, III. Selim (1 adet) ve II. Mahmut'a (iki adet) 3 adet nişan tasının koruma gruplarının 1. grup olarak belirlenmesine, koruma alanının da parsel sınırı olarak belirlenmesine' karar verilmiştir.

Söz konusu yerin parsel sınırlarının, sac perde üzerinde yeşil renkli yapay cim halı-yapay cim duvar diye adlandırılan malzemeyle kapatıldığı görülmüştür. Parsel sahiplerinin parsellerini koruma altına almaları için etrafını çevirmeleri 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında ruhsat gerektirmeyen işlerden olup, parselde ayrıca planlama süreci sonuçlanmadan ve ruhsat alınmadan herhangi bir inşai faaliyete izin verilmeyecektir." Söz konusu parkta, planlarda konut alanı olarak ayrılan yerde inşaata başlanabilmesi için, onaylanan 5 bin ölçekli plan değişikliğinin, Beşiktaş Belediyesi tarafından hazırlanacak olan 1/1000 ölçekli uygulama planlarına işlenmesi ve projenin onaylanması gerekiyor.

MÜFTÜLÜK TALEP ETTİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Beşiktaş Müftülüğü'nün isteğiyle 330 ada 19 ve 20 parsel üzerinde yer alan Kur'an kursu binasının "dini tesisler alanı" kullanımına alınmasını, konut alanının da güney istikametinde büyütülmesini sağlayan plan düzenlemesi yaparak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne göndermişti. Ihlamur Yıldız Caddesi üzerindeki parkın kuzey ucunda, halen Ihlamur Camisi bulunuyor.

Fatma KASU-Fırat ALKAÇ/Hürriyet Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181