İstanbul'a stüdyo daire yasağı geldi!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İmar Kanunu ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yasasına dayanarak "İstanbul İmar Yönetmeliği" hazırladı. Onaylanan ve 20 Mayıs pazar gününden itibaren yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, bundan sonra İstanbul'da yapılacak konutların en küçüğü, hol ve koridor hariç 27.5 metrekare ve 1+1 olacak. "Stüdyo daire" olarak tanımlanan 1+0 konuta ise artık izin verilmeyecek.

En küçük konut olarak yapılacak 1+1 evlerde, 12 metrekarelik oturma odası, 8 metrekarelik yatak odası, 3.30 metrekarelik mutfak, 3 metrekarelik banyo ve 1.20 metrekarelik tuvalet olacak. Banyo ile tuvalet birleştirildiği taktirde alanı en az 3.60 metrekare olacak.

YÜKSEKLİK EN AZ 2.5 METRE
Konutların iç yüksekliği ise tuvalet, banyo, mutfak için en az 2.50 metre, diğer alanlar için en az 2.60 metre biçiminde belirlendi. Gara], kalorifer dairesi, odunluk, kömürlük, bodrum katlarda İstanbul'da yapılacak konutların en küçüğü, hol ve koridor hariç 27.5 metrekare ve 1+1 olacak. Stüdyo daire olarak tanımlanan 1+0 konuta ise artık resmen izin verilmeyecek. yer alan otoparkların iç yüksekliği de en az 2.20 metre olacak. İstanbul İmar Yönetmeliği'ne göre her müstakil konutta en az; 1 oturma odası, 1 yatak odası, 1 mutfak veya yemek pişirme yeri, 1 banyo veya yıkanma yeri ve 1 tuvalet bulunacak. Kat adedi 3 ve daha fazla olan binalarda, asansör de artık zorunlu olacak. Daha az katlı binalara da asansör isteğe bağlı olarak yapılabilecek. Tek asansörlü binalarda asansör kabininin dar kenarı 1.10 metre ve alanı 1.54 metrekare, kapı net geçiş genişliği ise 0.80 metreden az olmayacak. Mevcut binalarda yapılacak tadilatlarda, bu madde hükümlerinin ya da TSE standartlarının uygulanması gerekecek. Asansörlere bina girişinden itibaren erişilebilirlik standartlarına uygun engelsiz erişim sağlanması da zorunlu hale geldi.

Deniz Ayhan / Sözcü Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181