İstanbul'da karbon ayak izi hatıra ormanı!
Küresel ısınmanın en temel faktörü, atmosferdeki yükselen sera gazlarıdır. Karbondioksit, su buharı, metan, azotoksit, kloroflorokarbonlar gibi başlıklar altında çeşitlenen sera gazları, yerkürenin ısınmasına yol açıyor. Bu gazlar içerisinde en büyük paya sahip olan yüzde 80 ile karbondioksit gazı.

Küresel ısınma ve iklim değişikliği tehlikesine karşı uluslararası düzeyde mücadele devam ederken, Türkiye olarak önlem almamız ve çevre bilincinin açığa çıkması ve çevresel bozulmanın yerküre üzerindeki tüm varlıkları olumsuz yönde etkilediğine dair farkındalık oluşturarak, toplum olarak mücadele etmemiz gerekiyor. Çünkü bilimsel araştırmalar ülkemizin küresel ısınmanın zararlı sonuçlarını en şiddetli şekilde yaşayacak ülkelerden biri olacağını öngörüyor. Türkiye’nin en büyük belediyesi olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi; karbon salınımın azaltılması ve çevreye verdiği zararların en aza indirgenmesi amacıyla bir dizi çalışma gerçekleştiriyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanlığı tarafından başlatılan ve karbon salınımını azaltmak ve bu bilincin oluşturulması amacıyla öncelikli olarak personelin bilgilendirilmesi için eğitim semineri düzenlendi. Orman Haftası ve Ağaç Bayramı kutlamaları kapsamında İBB Karbon Ayak İzi Hatıra Ormanı oluşturmak için ilk adımı bugün attı. Karbon salınımıyla en etkili mücadele yöntemi olan “ağaçlandırma” için Kısırkaya Hayvan Bakımevi bölgesindeki arazide yapılan fidan dikimi etkinliği, İBB Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanlığına bağlı Müdürlüklerden 120 personelin katılımıyla gerçekleştirildi.

Karbon Ayak İzi’ne karşı dikkati artırmak için, ayırdığı 20 dönümlük araziye ilk etapta 500 fıstık çamı dikimi yapıldı ve etaplar halinde ağaçlandırılacak alanda, 2000 fidan dikimi daha gerçekleştirilecek.

Karbon salınımını geciktirici en etkin yöntem: Ağaçlandırma
Ormanlar, karbondioksit tüketimini büyük oranda gerçekleştiren bitki topluluklarıdır. Bilim adamları sera gazı salınımının canlı ve cansız varlıklar üzerindeki tahrip edici etkisinin geciktirilmesinde en etkin yöntemlerden birinin ormanlaştırma faaliyetlerinin olduğunu saptamışlardır.

Küresel tehdit olarak adlandırabileceğimiz küresel ısınmanın doğuracağı felaketlere dair bir çevre bilinci oluşması ve küresel ısınmanın etkilerinin en aza indirgenmesi amacıyla ağaçlandırma çalışmalarıyla, karbon emisyonunu azaltmak hedeflenmektedir. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181