İstanbul yeni imar yönetmeliği ile silüeti bozan bina yıkılacak yada kısalacak!
İstanbul İmar Yönetmeliği yürürlüğe girdi. Yönetmelikte yapılan değişiklikle, silüeti bozan imara aykırı rezidanslar yıkılacak veya kısaltılacak.

İstanbul'un yeni imar yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Boğaz'ın silüetini bozan imara aykırı yapıların yıkılması talimatının ardından bir adım daha geldi. Yönetmelikte yapılan değişiklikle tarihi eserleri gölgeleyen imara aykırı yapılar Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla yıkılacak veya kısaltılacak. Birçok ilçeyi etkileyecek bazı düzenlemeler şöyle:

REZİDANSLARA DÜZENLEME: Ticaret hizmet alanları ile merkezi iş alanlarında rezidans yapılamayacak.

ESTETİK KOMİSYONLARI KURULUYOR: İlgili idareler, gerekmesi halinde ilgili kamu kuruluşlarının da katılımıyla, uzmanlardan oluşan mimari estetik komisyonları kurulacak. Komisyon idare bünyesindeki en az biri mimar olmak üzere inşaat mühendisi, peyzaj mimarı, sanat tarihçisi, şehir plancısı ve harita mühendisinden oluşacak.

BİNALARA RENK, ESTETİK AYARI: Belediye ana arter yollar ve meydanlarda cephe alan binalarla ilgili estetik kurallar getirebilecek. Belediyeler meclis kararıyla çevrenin özelliklerine göre yapılar arasında uyum sağlamak, güzel bir görünüm elde etmek amacıyla dış cephe boya ve kaplamaları ile çatının malzemesini ve rengini belirleyebilecek. Bu düzenleme yönetmelikten önceki yapılar için de geçerli olabilecek. Belediye uygun gördüğü ana arter yollar ve meydanlardan cephe alan binalar ile ilgili şehircilik ve estetik yönünden kurallar getirebilecek.

MİMARİ DOKU KORUNACAK: Belediye meclis kararıyla estetiği, rengi, çatı ve cephe kaplaması, yöresel malzeme kullanılması ve yöresel mimarinin dikkate alınmasına ilişkin zorunluluk getirebilecek.

ASANSÖR DE EMSALE DÂHİL: Binaların içindeki asansör boşluğu, yangın merpeni (merdiveni) ve teknik hacimler de emsale dahil edilecek. Söz konusu bu boşluklar yüzde 15'i geçemeyecek. Böylelikle inşaatlar emsali aşamayacak.

ALAN GENİŞLETİLEMEYECEK: İdareler imar yönetmeliklerinde, uygulama imar planı ile belirlenen alan kullanımlarının işlevini değiştirecek düzenleme yapamayacak.

FAZLA KAT ÇIKAN YANDI: İmar planında olmaması durumunda kat adedi veya bina yüksekliği aşılamayacak. Kat adedi, kat yükseklikleri arttırılamayacak.

Hazal Ateş / Sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ulaş kaya 6 yıl önce

Lokman Ertürk'ü Rüşvete doyuramıyoruz, özellikle İnrendi ve Orhaniye mahalle arazilerinin imar planlarında milyonları eline verdik. Birileri bu adamı durdursun!!

banner182

banner181