Kadıköy-Kartal hattı metroyla değerlendi!
İstanbul’da gayrimenkul fiyatları Avrupa Yakası’nda her dönem Anadolu Yakası’na göre yüksek oldu. Ancak bu ezber Kartal-Kadıköy metrosunun 2012’de açılmasıyla bozuldu. Metronun açılmasından sonra Kartal ile Kadıköy arasında konut fiyatları yükselişe geçti. Bu süreçte Kartal’da konut fiyatları yüzde 100’ün üzerinde arttı. Küçükyalı, Bostancı, Maltepe ve Acıbadem’de de hızlı artışlar görüldü.

İstanbul’un Avrupa Yakası, gayrimenkul fiyatları bakımından her dönem Anadolu Yakası’na göre daha fazla prim yapmasıyla öne çıkmıştır. Ancak Kartal-Kadıköy metro hattının 2012 yılında devreye alınması bu yapı Anadolu Ya-kası’nın lehine bozuldu.

Çünkü metronun açılmasından itibaren hat üzerinde yer alan Kartal, Maltepe, Küçükyalı, Bostancı, Kozyatağı, Acıbadem ve Kadıköy semtleri geçmişte hiç olmadığı kadar değer kazandı. Hattın önümüzdeki dönemde yeni ulaşım projeleriyle entegre edilmesiyle fiyat artışının devam etmesi bekleniyor.

Metronun devreye girmesiyle birlikte en çok yükseliş Kartal, Küçükyalı-Bostancı, Maltepe ve Acıbadem’de gerçekleşti. Eva Gayrimenkul Değerleme Markalı Konut Projeleri Sektör Raporu’na göre, Kartal’da konut metrekare fiyatları 2011’de bin 600 ile 5 bin TL arasındayken 2016’da 3 bin 600 ile 13 bin TL arasına yükseldi. Yani konut fiyatlarında yüzde 100’ün üzerinde bir artış oldu.

Fiyatlar aynı dönemde Küçükyalı-Bostancı’da 2 bin 600-3 bin TL arasından 4 bin-7 bin TL arasına, Maltepe’de bin 700-6 bin TL arasından 2 bin 800-9 bin 500 TL arasına, Acıbadem’de 3 bin 800-6 bin 500 TL arasından 4 bin 900-12 bin TL arasına çıktı. Metro güzergahında yer alıp da fiyatları değişmeyen tek semt Göztepe oldu. Bunda bölgedeki fiyatların daha önce de yüksek olmasının etkili olduğu vurgulanıyor.

METRO DEĞER KATTI
Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Kartal-Kadıköy metrosunun güzergahının açıklanmasıyla bu güzergah üzerindeki konutların metrekare fiyatlarının yükselmeye başladığını söylüyor. Yazıcı, 2012 yılında metronun hizmete girmesiyle ise hat üzerindeki gayrimenkullerin fiyatlarında yaşanan yükselişin bölgeye göre değişmekle birlikte yüzde 1555 arasında seyrettiğini söylüyor.

Ekonomist 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181