TURKEYBUILD İSTANBUL başlıyor!
Fuar’da bu yıl ilk kez bir ülke yerine Afrika’dan Kenya, Nijerya ve Mozambik “Konuk Bölge” olarak ağırlanıyor. Proje kapsamında fuar sırasında düzenlenecek “Türkiye – Afrika İnşaat Forumu’nun ardından, bu üç ülke ve kıtanın önemli pazarlarından gelecek satınalma heyetleri fuar katılımcı firmalarıyla “İkili İş Görüşmeleri Toplantısı”nda bir araya getirilecek.

Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul kapsamında ayrıca, Türk yapı sektörünün hedef pazarları arasında yer alan ve Ortadoğu’nun en önemli ekonomileri olan İran ve Suudi Arabistan’a yönelik İnşaat Forumları da düzenlenecek. Forumların ardından ilgili ülkelerden gelen satınalma heyetleri Türk üretici ve yatırımcı firmalarla bir araya getirilecek.

YEM Fuarcılık tarafından düzenlenen, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Balkanlar, BDT ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan bölgenin en büyük yapı malzemeleri fuarı Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, 39 yıldır yapı dünyasının uluslararası buluşma noktası. Bu yıl 10 - 14 Mayıs 2016 tarihlerinde düzenlenecek olan fuar; 100.000 m2’lik 14 salon ve açık alanda, 1.250 üretici firmanın binlerce ürün, teknoloji ve hizmetini 111.000 ziyaretçiyle buluşturacak.

Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul 6 yıldır başarıyla sürdürdüğü “Konuk Ülke Projesi”nde bu yıl Afrika Bölgesi’ne odaklanıyor. Kenya, Nijerya ve Mozambik üç farklı ülke, sektör odağında üç ayrı ihracat pazarı. Bu üç ülke bu yıl “Konuk Bölge Afrika Projesi”nde mercek altına alınacak. Proje kapsamında fuar sırasında düzenlenecek “Türkiye – Afrika İnşaat Forumu’nun ardından, bu üç ülke ve kıtanın önemli pazarlarından gelecek satınalma heyetleri fuar katılımcı firmalarıyla “İkili İş Görüşmeleri Toplantısı”nda bir araya getirilecek. İnşaat sektöründeki büyümeleriyle dikkat çeken söz konusu ülkelerin 2015 yılında gerçekleştirdikleri toplam inşaat harcamaları 35 milyar doları geçiyor. Gerek müteahhitlik gerek yapı malzemeleri sektörünün yeni pazar arayışlarına katkıda bulunmayı hedefleyen YEM Fuarcılık, 2016 yılında Afrika Bölgesi’ne dikkat çekiyor.

ITE Turkey ve YEM Fuarcılık Genel Müdürü Burcu Başer, YEM Fuarcılık’ın misyonunun yapı sektörü için yeni pazarlar yaratılmasına ve iş hacminin artırılmasına katkıda bulunmak olduğunu belirterek 39. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul kapsamındaki İş Geliştirme Platformu’nun, bu yıl faaliyetlerini “Konuk Ülke Bölge Afrika Projesi” ile İran ve Suudi Arabistan ülkelerine yönelik İnşaat Forumları’yla sürdürdüğünü söyledi. Başer, 39. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul, “Konuk Bölge Afrika Projesi”nde ağırlanan ülkelerin, kıta içindeki coğrafi konumları, hızlı büyüyen istikrarlı ekonomilerinin yanı sıra inşaat sektöründe kaydettikleri büyüme ve inşaat harcamalarıyla dikkat çektiklerini kaydetti.

Sektörle ilgili değerlendirmelerde bulunan Başer, 2015 yılında 2014’e kıyasla Türkiye inşaat malzemeleri ihracat hacminde daralma yaşandığını, 2015’in ilk 11 ayında yıllık ihracatın yüzde 16,5 düşerek 17,56 milyar dolar olduğunu ancak yaşanan gerilemeye rağmen dış ticaret fazlası vermeyi başaran sektörlerden biri olmaya devam ettiğini aktardı. Burcu Başer, jeopolitik gelişmelere bağlı olarak belli dış pazarlarda yaşanan talep daralmasına karşı yeni pazar arayışlarının her sektör gibi yapı malzemeleri sektörü için de önemli olduğunu belirtti. Başer, özellikle bu dönemlerde, fuarların ihracat potansiyel taşıyan yeni bölgelere ulaşılmasında en etkili araçlardan biri olduğuna dikkat çekti ve bu nedenle bu yıl, Fuarın “İş Geliştirme Platformu” kapsamında düzenlenen etkinliklere her zamankinden daha fazla önem ve özen göstererek hazırlandıklarını belirtti.

“Afrika’da büyük altyapı yatırımları ve konuta talep var”

“Konuk Bölge Afrika Projesi” kapsamında ağırladıkları ülkelerin son yıllarda inşaat sektöründeki büyümeleriyle dikkat çektiğini ve son beş yıldır inşaat sektöründeki büyümelerinin ülke ekonomilerinin büyümesinin önüne geçtiğini vurgulayan Burcu Başer, 2015 yılında Kenya’nın 5.1 milyar dolar, Nijerya’nın 28.8 milyar dolar, Mozambik’in ise 1.12 milyar dolar değerinde inşaat harcamalarıyla toplam 35 milyar dolarlık inşaat harcaması gerçekleştirdiğini belirtti. Başer sözlerine şöyle devam etti: “Bu yıl Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da “Konuk Bölge Afrika Projesi” kapsamında ağırlayacağımız Kenya, Mozambik ve Nijerya’nın inşaat sektöründeki büyümelerindeki en büyük etken son yıllarda artarak devam ettirilen alt yapı çalışmaları. Bölgede yol ve köprülerin iyileştirilmesi veya yeniden inşa edilmesi gibi alt yapı çalışmaları gerçekleştirilmekte. Tüm bu alt yapı çalışmalarının yanı sıra Kenya’nın Vizyon 2030 hedefleri kapsamında yazlık konaklama bölgeleri, serbest ticaret limanı, ihtisas sanayi bölgeleri, toptan – perakende satış merkezleri ve sergi-fuar alanlarının inşaa edilmesi gündemde. Ayrıca Kenya’da gecekondu bölgelerinin iyileştirilmesi, düşük ve orta gelirli kesime uygun konut yapımına yönelik talep artmakta. Mozambik’de ise inşaat sektöründeki büyüme alt yapı yatırımlarının yanı sıra enerji ve madencilik ile ilişkili inşaat yatırımlarıyla da ilişkili. Mozambik hükümetinin 2015- 2019 kalkınma planında limanlar, yeni demiryolu hatları, yeni karayolu hatları, mevcut karayollarının yenileme ve hidro elektrik santralleri inşaatları yer alıyor. Söz konusu ülkelerin artan inşaat harcamalarıyla Türkiye inşaat malzemeleri ihracatının büyümesinde rol oynayabileceği inancındayız.”

İran ve Suudi Arabistan İnşaat Forumları…

Son yıllarda artan yeni pazar arayışında sektöre destek verebilmek adına Fuarın “İş Geliştirme Platformu” kapsamında gerçekleştirilen etkinliklere bu yıl İran ve Suudi Arabistan ülkelerine yönelik İnşaat Forumları da dahil edildi. Fuar sırasında gerçekleşecek forumlarda söz konusu ülkelerin üst düzey yetkilileri katılımcılara ülkelerinin pazarlarıyla ilgili bilgi verecek. Forumların hemen ardından söz konusu ülkelerden gelen üst düzey yetkililer ve satın alma heyetleri “İkili İş Görüşmeleri Toplantısı”nda Türk üretici ve yatırımcı firmalarla bir araya gelecek. İran – Türkiye İnşaat Forumu’nda kalkan ambargonun sonrasında İran’la geliştirilebilecek ticari ilişkiler ve bu ilişkilerin planlanma süreçleri İranlı yetkililer tarafından Türk yapı sektörü temsilcilerine aktarılacak. Suudi Arabistan – Türkiye İnşaat Forumu’nda ise 2014 – 2020 yılları arasında 600 milyar doları gayrimenkul projeleri, 350 milyar doları ise alt yapı projeleri olmak üzere toplam 1,2 trilyon dolar tutarında yatırım planlayan Suudi Arabistan’ın üst düzey yetkilileri Türk yapı sektörü yatırımcılarına ülkelerindeki yatırım ve müteahhitlik fırsatlarını aktaracak. Etkinliklerle sektöre yeni iş ve iş birliği fırsatları yaratılması konusunda katkıda bulunması hedefleniyor.

Uluslararası Zirve… “Yurtdışı Alım Heyetleri İkili Görüşmeleri” bu yıl 40 ülkenin katılımıyla gerçekleşecek!
Fuarın İş Geliştirme Platformu etkinliklerinden biri olan ve T.C. Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) ile birlikte organize edilen “Yurtdışı Alım Heyetleri İkili Görüşmeleri” bu yıl 40 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilecek. Almanya, Avusturya, Azerbaycan, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Brezilya, Bulgaristan, Cezayir, Fas, Gürcistan, Irak, İngiltere, İran, İspanya, İsviçre, İtalya, Kanada, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Kosova, Lübnan, Makedonya, Malezya, Mısır, Özbekistan, Polonya, Romanya, Sırbistan, Sudan, Suudi Arabistan, Tanzanya, Tunus, Türkmenistan, Ukrayna, Ürdün, Venezuela, Vietnam, Yunanistan ve Zambiya’dan katılacak firma yetkilileri, Türk yapı sektörü malzeme üreticileriyle karşılıklı iş görüşmelerinde bir araya getirilecek.

Ülke çapında sektörün tüm paydaşlarının birbiri ile etkin bir biçimde iletişime geçebilmesi, sektördeki tüm yeniliklerden haberdar olup takip edebilmesi, bu alandaki ticari faaliyetlerin artması amacıyla düzenlenen "Yurtiçi Alım Heyetleri Ziyaret Programı" da fuarda gerçekleştirilecek etkinlikler arasında yer alıyor.

Fuarın İş Geliştirme Platformu, Uluslararası İşbirlikleri ve İhracatın Geliştirilmesine Yönelik Adımlar…

Fuar İş Geliştirme Platformu kapsamında gerçekleşecek olan etkinlikler bu yıl da katılımcı firmalara, sektöre ve Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak. Platform bu yıl faaliyetlerini; “Konuk Bölge Afrika Projesi İnşaat Forumu ve İkili İş Görüşmeleri”, “Türkiye – İran İnşaat Forumu ve Türkiye - Suudi Arabistan İnşaat Forumu” ile “Yurtiçi- Yurtdışı Alım Heyetleri Organizasyonu” ile sürecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181