Üsküdar 10 bin 750 metrekare denize doğru açılıyor!
Üsküdar Sahili'ne yapılacak yeni meydan projesinin ayrıntıları gün yüzüne çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı (İBB) tarafıdan yapılacak "Üsküdar Sahil Düzenlemesi ve Deniz Yapıları Projesi" kapsamında radar kulesinden, gezi parkına kadar olan 1200 metrelik sahil bandında, toplam 10 bin 750 metrekarelik deniz alanının doldurulması planlanıyor.

Proje Üsküdar Çarşı içinde bulunan Ahmediye Meydanı’ndan denize kadar olan 500 metrelik bölümü de kapsarken, Marmaray İstasyon girişinin olduğu bölümünden denize kadar olan kısım yeni meydan alanı olarak düzenlenecek.

Projede 1 adet kazıklı iskele ile 2 adet seyir terası da yer alacak. Söz konusu iskele T şeklinde olarak tasarlanırken, kıyıdan denize uzunluğu 31 metre, genişliğe ise 12 metre olacak.

Proje kapsamında kıyıdan denize doğru yapılacak 2 adet seyir terası ise2.5 metre uzunluğunda 10 metre genişliğinde inşaa edilecek. Projenin toplam maliyeti 37 milyon 570 bin lira olarak hesaplanırken,Üsküdar Sahil Düzenlemesi ve Deniz Yapıları Projesi Raporu'nda şu açıklamalara yer verildi: "Meydan düzenlemesi çerçevesinde denizden yaklaşık 10 bin 750 metrekare alan kazanılacak olup, kazıklı sistem yapım tekniği ile inşa edilecektir. Kazanılan alanda gezi yolları, yeşilalan ve meydanın uç kısmı yer alacaktır. Üsküdar Meydanı Projesi; tasarım sistemi, yaya akışlarının rahatlatılmasına ve tarihi yapıların ortaya çıkartılmasına yöneliktir. Meydan, iki farklı bölüm olarak ele alınmıştır. Birincisi, tarihi meydanın ortasında yer alan Marmaray İstasyon girişlerinin ve 3 adet tesisat binalarının olduğu bölümünden denize kadar meydan karakterinde, İkincisi ise, Marmaray ve Metro İstasyon girişleri ile tesisat binalarının yoğunlukta olduğu, rekreatif kullanımların yer aldığı ve yaya akışlarının yeniden düzenlendiği bölümdür."

RADAR KULESİNDEN BAŞLAYIP GEZİ PARKINA KADAR...
Tarihi miras olarak değerlendirilen Üsküdar Meydanı’nın yeniden ele alınmasıyla toplam 30 bin metrekare bir büyüklüğe sahip olacağı vurgulanan raporda "Yakın geçmişe kadar, İskele Meydanı Üsküdar’ın merkezi, kalbinin attığı yerdi" ifadesi yer aldı.

"Üsküdar Meydanı Projesi sahilde, batıda radar kulesinden başlayıp kuzey doğuda gezi parkına kadar 1200 metre, güneyde Ahmediye meydanından denize kadar olan 500 metrelik bölümü kapsamaktadır" denilen raporda, şu görüşlere yer verildİ:

"Mevcut durumda, Marmaray İstasyonu ve metro yaya girişleri, tesisat binaları yapıların kaotik durumu, inşaat sonrası alan kullanımında istasyon yapıları ile taşıt yollarının düzensizliği sonucu yalın açık alan kullanımları küçük parçalar halinde kalmıştır. Özellikle Marmaray İstasyonu yaya girişleri ile üç adet tesisat yapılarının meydan ortasında yer alması, üsluplarının mevcut tarihi yapılara aykırılık teşkil etmesi, yayaların görsel ve fiziksel denize erişiminin engellenmesi, geçmişten gelen meydan kimliğinin kalmaması, tarihi Yeni Valide Sultan Cami, Cedit Valide İmareti, Mihrimah Sultan Cami) birbirinden kopması ve görsel kesintisi ile araç ve toplu taşım duraklarının düzensizliği söz konusudur. Bu proje ile her yönde yaya ulaşımı kesintisiz olarak sağlanacak, çeşitli açık alan organizasyonları düzenlenebilecek, olası deprem afetlerde toplanma alanı olarak kullanılabilecektir."

Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181