Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne son tabliye yerleştirildi!
Asya ve Avrupa kıtalarını üçüncü kez buluşturan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde son tabliye eklendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Sarıyer Garipçe’den köprü üzerinden yürüdü ve son tabliyenin kaynağını gerçekleştirdi.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul için "yıldız" diyebilecekleri projenin son tabliyesini koymanın onurunu yaşadığını belirterek, “Dedik ki 'Avrupa ile Asya'yı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'yle birleştireceğiz.' Ancak büyük düşünenler bu tür büyük projeleri gerçekleştirir. 29 Mayıs 2013'te temeli attığımız gün birileri 'Olmaz canım' diyordu. Hele hele Gezi olayları başladığı zaman 'İşte bu iki tane beton yığınıyla kalır' diyorlardı. Bunlar yazıldı, çizildi, hatta hatta buralara kadar zahmet edip geldiler, denizde gösteriler yaptılar. Ama onlar onu yaparken biz dedik ki 'hayır.' Biz bunları birleştireceğiz. Avrupa ile Asya'yı Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile birleştireceğiz ve bu bizim dünyaya en önemli mesajımız olacak. İşte hemen sağ tarafımız Karadeniz ve boğazdayız, Marmara'ya açılıyoruz. Böyle bir yerde ancak büyük düşünenler bu tür büyük projeleri gerçekleştirirler ve bizler de bu yola böyle çıktık” diye konuştu.

"Ağustos’ta hep birlikte açılışını gerçekleştireceğiz"
Dünyanın asma köprüler içerisinde en geniş dört gidiş, dört geliş, iki de hızlı trenle ilgili raylı sistemin olduğu böyle benzeri bir projenin olmadığını anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Asma köprü olarak bu uzunlukta bir başka köprü de yok. Bunlar bizim iftihar vesilemiz ve inşallah ağustos ayı olarak, Ulaştırma Bakanımız bize ifade etti. Ağustos ayında da artık bütün viyadükleriyle her şeyiyle tamamlanıp, hep birlikte açılışını gerçekleştireceğiz. Gerek Marmaray Projesi'ndeki başarı ve şu ana kadar yaklaşık 130 milyon yolcu Marmaray'dan geçmiş bulunuyor. Yine önümüzde Avrasya Tüneli var. Avrasya Tüneli bu arada inşallah tamamlanıyor. Onun da bitişi bu yıl sonu. Avrasya Tüneli'nin de bitişi olacak ve böylece artık bizim Avrupa-Asya arasındaki gidiş gelişlerimizde bir rahatlama şüphesiz ki meydana gelecek. Bütün zorluklara rağmen, bu zorları kolay kılıcı adımlar atılıyor. Yola çıktığımızda biz 'her şey insan için' demiştik. 'Önce insan' demiştik, 'insanımızın huzuru' demiştik. Hamdolsun artık bunları teker teker gerçekleştirmenin bahtiyarlığı içerisindeyiz.”

Başbakan Davutoğlu: Ülkemiz için bir iftihar projesi
Başbakan Ahmet Davutoğlu ise İstanbul'un, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile üzerindeki yüklerden önemli bir kısmını atmış olacağını ifade ederek, tarihi dokuya ve İstanbul'un merkezi hattına herhangi bir trafik yükü olmadan transit geçecek araçların, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü kullanarak yollarına devam edeceğini söyledi.

Böylece, İstanbul’un yeryüzünün üstünde üç köprü, yerin altında Avrasya, Marmaray tünelleri ile Melen projesini de dahil edersek 6 kez iki kıtayı birleştiren bir şehir olacağını vurgulayan Davutoğlu, “Bu gelecek nesiller açısından önemli bir proje. Ülkemiz için bir iftihar projesi. Çünkü dünyada büyük yatırımlar ekonomik kalkınmanın düşüşe geçmesiyle birlikte dururken, bu yatırmalara ara vermeden istikrar içinde sürdüren tek ülke Türkiye. Bugün Türkiye her açıdan yükselen ekonomisi, şehirlerine kattığı yeni boyutlar ve dünya çapında gerçekleştirdiği projeler ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile dünya gündemine pozitif bir şekilde mührünü bir kez daha vuruyor” diye konuştu.

Türkiye'nin kazandığı istikrarla başlayan bütün projeleri yerine getireceğini ve yeni projelere Cumhuriyet'in 100. yılına gurur ve vakarla yürüyeceğini belirten Davutoğlu, şunları kaydetti;

“Türkiye'yi inşa etmeye devam edeceğiz. Bu dünya için de önemli bir proje. Avrupa ile Asya'yı birleştiren dünya ölçeğinde ve bir ilk niteliği taşıyan bir köprüden bahsediyoruz. Asya ile Avrupa bir kez daha birleşiyor. Bizim milletimiz de Asya ve Avrupa arasında yay gibi gerilen büyük devlet geleneklerini kurmuş, tarihe mührünü vurmuş bir millet. Tarihe Asya ile Avrupa arasındaki büyük yolculuğuyla mührünü vuran milletimiz bugün kendi mühendisleri, kendi işçileri, kendi el emeği ve zihin bereketiyle bir kez daha mührünü vuruyor. Bu mührümüzü daim eylesin. Bu mühür ile birlikte iki kıtayı sadece köprü ile değil, gönül köprüsüyle birleştirmeyi bize nasip etsin.”

Törende konuşmaların ardından kaynak işlemi geçildi. Köprü inşaatında çalışan işçilerle sohbet eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüklenici firmanın sahibine tüm işçilere 3 bin lira ikramiye verilmesini istedi. Karar, işçiler arasında büyük sevinçle karşılandı. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181