Çekmeköy kentsel dönüşümle değerleniyor!
Çekmeköy Belediyesi, çeşitli nedenlerle bugüne kadar imar izni olmayan yerleşim yerlerindeki dönüşüm için kentsel tasarım projeleri hazırladı. Çekmeköy Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından hazırlanan projeler bölgenin iklimi, coğrafi yapısı, tarihi dokusu ve bölge insanının ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlandı. Merkez Mahallesi Dere Planları, Alemdağ İlim Caddesi ve Alemdağ Saray Caddesi ve bu caddelere çıkan tüm sokakları kapsayan kentsel tasarım projeleriyle; mahallelerdeki bina cephelerinden kent mobilyalarına, ışıklandırmalardan peyzaj çalışmalarına, kaldırım ölçülerinden bisiklet yollarına kadar tüm detayların, bölgeye uygun bir şekilde hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Çekmeköy'de 2009 yılında 130 bin olan nüfus, 2016 yılında 230 bin olarak açıklandı. 17 bin 500 hektarlık alanıyla İstanbul'un yüzölçümü bakımından en büyük üçeleri arasında ilk sıralarda yer alan Çekmeköy'de şu anda kul lanılabilen, imara açık olan alan 3 bin 500 hektar. Geriye kalan 14 bin hektarlık alan tamamen ormanlardan oluşuyor. 2009 yılından bugüne kadar yapılan plan çalışmalarında, tüm mahallelerin imar planları kısa süre içinde çıkarıldı. Çekmeköy'e yapılan yatırımlar ve büyük projelerle arsaların değer kazanması ve açık imar planları saye
sinde kentsel dönüşüm yasası çıkmadan önce Çekmeköy'de kentsel dönüşüm hareketi başlamış oldu. İlçede 7 yılda, 7 bine yakın ruhsat verüirken, 4 bin civarında ruhsat yıkımla birlikte verüdi. 35 binin üzerinde daire ise 7 yılda dönüştü.

Türk mimarisinden esinlenildi 
Çekmeköy'de Merkez Mahallesi Dere Planları Kentsel Tasarım projesine göre bölgede binalar 4 kat, 3 kat ve 2 katlı olarak yapılacak. Eski Türk mimarisinin modernize edilmiş hali uygulanacak. Kültürümüzdeki çeşitliliği yansıtan vitray detayları yer alacak. Cumbalar olacak ve ahşap cephe kaplamaları kullanılacak. Osmanlı'da sınırı simgeleyen selvi ağaçları sokak başlarına konularak sokak sınırları belirlenecek. Alemdağ Saray Caddesi Kentsel Tasarım projesine göre, yapılar azami 6 katlı olacak. Bulvar mantığıyla yapılan uygulama, ticaret ve konut olarak karma kullanıma göre dizayn edildi. Bölgenin doğal yapımına uygun olarak, kısmi ahşap kaplamalar kullanılacak. Cephelerin kalan kısımları pastel renklerle boyanacak. Alemdağ İlim Caddesi Kentsel Tasarım projesinde ise bölgenin tarihinde de önemli yer tutan, huzur kavramının simgesi olarak beyaz renk hakim olacak. Bölgenin sosyal yaşam ve ekonomisinin canlandıracak karma kullanım esas alındı. Azami 6 kat üzerine yapılacak binalarda bir örnekferforjeler kullanılacak. 

Dikey yerine yatay büyüme
Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, Çekmeköy'de projeleri hazırlarken, bölge insanının kendilerinden beklentilerini ve doğal yapıyı esas aldıklarını belirterek, "Sadece yapıların değil şehir mobilyaları, sokak kesitlerinde park etme ölçüleri, kaldırım ölçüleri, bisikletyolu ve bunları çevreleyen binaların yüksekliklerinin uyum içinde olmasına gayret gösterdik. Bölgelerin sosyal yaşam ve ekonomilerinin canlanması için planlamayaptık" diye konuştu. Kentsel dönüşümü devam eden mahallerdeki kentsel tasarım projeleri üe gelenek ve göreneklerin yaşadığı bir yaşam alanı oluşturulacağını vurgulayan Başkan Poyraz, şunları söyledi: "Çekmeköy'de dikey değil yatay bir büyüme istiyoruz bu yüzden de bu çalışmaları yapıyoruz. Ulaşım başta olmak üzere şehrimizin yüzde yüzünün planlı olmasında çok büyük etkisi var. Gerek metronun gerek ise 3'üncü köprününbölgemizden geçiyor olması da, emlak değerinin artışında büyük bir payı var. Marka firmalarımızın Çekmeköy'de konut yapıyor olmasında da önemli bir etken."

Yavuz KAHRAMAN/Dünya Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181