Esenler Akıllı Şehir projesinde 1617 konutun temeli atıldı!
Esenler'deki Türkiye'nin ilk "Akıllı ve Güvenli Şehri"nde, ilk iki etabın ardından, 1.617 konutun daha temeli atıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, dünyanın sıfırdan kurulan ilk Akıllı Şehir projesinin yer aldığı Esenler’in dünyaya örnek olacağını söyledi.

Esenler’de riskli yapıların dönüştürülmesi için kentsel dönüşüm çalışmalarını, “Laf Değil, İş Üretiyoruz” sloganıyla sürdüren Esenler Belediyesi, depreme dayanıklı ve güvenli konutlar inşa etmeye devam ediyor. Bu çalışmalar kapsamında Esenler’deki Türkiye’nin ilk “Akıllı ve Güvenli Şehri”nde bulunan yeni etap konutlarının temeli atıldı.
 
DEPREMLE İLGİLİ LAF DEĞİL, İŞ ÜRETİYORUZ
Esenler’in “Akıllı ve Güvenli Şehri”ndeki 1.617 konutun Temel Atma Töreni’nde ilk olarak Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu söz aldı. Başkan Göksu, deprem için “Laf Değil İş Üretiyoruz” diyerek, ilçede yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarını şu sözlerle anlattı:
 
“Deprem bu şehrin riskiyse, çıkıp hiçbirimizin ‘Deprem tehlikelidir’ diye bağırma sorumluluğuz yok ama iş yapmak gibi bir zorunluluğumuz var. Deprem için çalıştay yapmak güzel bir şey ama çalıştay da yapsanız, deprem konusunda binlerce bilim adamına bir araya getirseniz, İstanbul için size söyleyeceği tek bir şey var: ‘Yapı stokunuzu yenileyin’. Yapı stokunuzu yenilemedikten sonra bir şey yapmış olmuyorsunuz. Biz deprem ile ilgili söz söyleyerek değil iş yaparak İstanbul’un ve Esenler’in geleceğine anlamlı bir katkı sunuyoruz. Sorumluluğunu üstlendiğimiz şehirlerin ve insanların geleceğinin, hayatlarının, ailelerinin sorumluluğunu üstleniyoruz. Bakanlığımızla beraber ciddi bir takım olarak, deprem odaklı kentsel dönüşümde önemli bir mesafe kat ediyoruz. Bu mesafeyi kat ederken bir taraftan kentin kendi içinde mimari dönüşümünü, bir taraftan sosyal ve kültürel dönüşümünü, öbür taraftan da kentin mekânsal dönüşümünü inşa ederek aslında her birimizin içinde var olan mekân ve medeniyet tasavvurunu da görselle tecessüm etmiş hâle getiriyoruz. Bugün temelini atacağımız konutlarımız aslında sadece deprem endeksli konutlar olarak değil, yeni bir şehircilik tasavvurunun örnekleri olarak ela alınması gereken ve hatta akademik çalışmalara konu olması gereken önemli bir şehircilik tasavvuru gerçekleştiriyoruz.”
 
İSTANBUL’UN ÖNEMLİ BİR YAŞAM ALANI OLACAK
Esenler Kuzey ve Güney Rezerv Alanı’nın İstanbul’un ve Esenler’in en önemli yaşam alanı olacağını vurgulayan TOKİ Başkanı Ömer Bulut, “Güney Rezerv Alanı’nda yapılacak olan 7.029 konutun 3.647 tanesinin ihalesi yapılarak inşaatları başlamış durumda. Bu ay içerisinde 1.361 konutun daha proje çalışmaları tamamlanıp ihalesi yapılacak. Diğer alanlardaki proje çalışmalarımız da devam ediyor. 2022 yılına kadar etaplar halinde bu projeler vatandaşlarımıza teslim edilecektir” dedi.
 
DÜNYADA SIFIRDAN KURULAN İLK AKILLI ŞEHİR ESENLER’DE
Dünyanın sıfırdan kurulan ilk Akıllı Şehir projesinin yer aldığı Esenler’de 60 bin konutun üretileceği rezerv yapı alanı hakkında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, şu detayları verdi:
 
“Buranın çok önemli bir özelliği var. Dünyanın sıfırdan kurulan ilk Akıllı Şehir projesi, Esenler’de hayata geçiyor. Büyük İstanbul Dönüşümü kapsamında; Esenler’de, projemizin ilk bölümü olan Güney (Metris) Rezerv Yapı Alanımızda inşaat çalışmalarımız devam ediyor. Bu projemizde 10 bin rezerv konut yapıyoruz. Birçok konutumuzun inşaatını tamamlama aşamasına geldik. Bu alanda inşa ettiğimiz toplam 2.030 konutun, 1.072’sini yıl sonunda, 958’ini ise 2021 yılının ilk yarısında tamamlayacağız. Bugün de, yatırım bedeli 402 milyon lira olan yeni 1.617 konutumuzun temelini atıyoruz. Temelini attığımız bu konutlarla birlikte; yatırım maliyeti 1 milyar lira olan toplam 3.647 konut ve 78 ticari biriminin inşaatlarını başlatmış olduk. Yeni 1.361 konutun proje çalışmalarını ise Ekim ayı içinde tamamlayacağız.”
 
İSTANBUL’UN EN BÜYÜK MİLLET BAHÇESİ DE ESENLER’E
Esenler’deki Türkiye’nin ilk Akıllı Şehri ile ilgili ayrıntıları da aktaran Kurum, şunları söyledi:
 
“Elazığ’dan Ankara’ya, Malatya’dan İstanbul’a kadar yaptığımız tüm konutları, az katlı, yatay şehirleşmeye uygun, insanımızın toprakla temas edeceği şekilde inşa ediyoruz. Esenler’de de aynı hassasiyetle hareket ediyoruz. İçerisinde bulunduğumuz bu proje alanında İstanbul’un en büyük millet bahçesini yapıyoruz. Millet bahçemizi konutlardan da önce tamamlayacağız. Yine dünyadaki yüksek teknolojinin tüm akıllı ulaşım, akıllı su, akıllı şehir sistemlerini bu projede hayata geçiriyoruz. Yine biz buraya bir akıllı şehir teknolojileri üssünü, Türkiye’nin ilk akıllı şehir teknoloji merkezini kuruyoruz. Dünyada örnek olacak bu merkez ile; 81 şehrimize, 922 ilçemize akıllı şehir hususunda danışmanlık yapacak ve projeler üreteceğiz. Şuranın altını önemle çizmek istiyorum. Bu dev proje, sadece Esenler için değil, tüm İstanbul için ürettiğimiz bir yaşam alanıdır. Burada inşa ettiğimiz konutlar, İstanbul’daki tüm kentsel dönüşüm projeleri için açık bir rezerv konut alanı olacak.”
 
ESENLER’İN GELECEĞİNİN TEMELİ ATILDI
Konuşmaların ardından protokol üyeleri, Türkiye’nin “Akıllı ve Güvenli Şehri”nde, ilk iki etabın ardından 1.617 konutun daha temelini atmak için düğmeye bastılar. Böylece 98 bin 160 riskli yapının 56 bininin yenilendiği Esenler’de, depreme dayanıklı, güvenli yeni konutların daha temeli atılmış oldu. Protokol üyeleri, alanı gezerek kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi de aldı.

Esenler Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181